Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya, evlerine düzenlediği baskınlarla araştırmacı gazetecileri hedef alıyor – Uluslararası Af Örgütü: “Bağımsız medyaya yönelik devlet baskısına son verilmesini istiyoruz”

Rusya’da polisler, salı günü (29 Haziran) “Proekt” adlı bağımsız medya kuruluşunun genel yayın yönetmeninin ve bir gazete çalışanının evine baskın düzenledi. Gözaltına alınan gazeteciler daha sonra serbest bırakıldı. Uluslararası Af Örgütü Moskova Ofisi Direktörü Natalia Zviagina, “Bağımsız medyaya yönelik devlet baskısına son verilmesini istiyoruz” dedi.

Rusya‘da polis, “Proekt” adlı bağımsız medya kuruluşunun genel yayın yönetmeni Roman Badanin ile gazeteci Maria Zholobova’ın evine baskın düzenledi. Gazeteciler sorgulamanın ardından serbest bırakıldı. Operasyonların Rusya’daki bağımsız medya kuruluşlarına yönelik baskıların arttığı bir dönemde düzenlenmesi dikkat çekti.

Telegram uygulamasından açıklamada bulunan Roman Badanin, Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev’in iddia edilen servetine ilişkin araştırmalara başladıktan sonra gözaltına alındığını belirtti. Medya kuruluşu, baskının ardından belgeleri açıkladı.

Badanin, baskınlara gerekçe olarak Zholobova ile bağımsız televizyon kanalı Dozhd için üzerinde çalıştıkları, organize suç ile bağlantılı olduğu iddia edilen St. Petersburglu bir iş insanı hakkında 2017 yılında yayınlanan haber nedeniyle açılan davanın gösterildiğini açıkladı.

“Baskınlar, meslektaşlarımıza yönelik bir susturma”

Proekt tarafından ise konuya ilişkin, “Bu baskınları meslektaşlarımıza yönelik bir susturma ve baskı girişimi olarak görüyoruz. Proekt’te çalışan gazetecilerin aleyhindeki soruşturma işlemlerinin derhal durdurulmasını talep ediyoruz” denildi.

Medya kuruluşlarına baskılar artıyor

Rusya’da bağımsız medya kuruşlarına yönelik baskılar giderek artıyor. Daha önce Meduza ve VTimes isimli bağımsız medya kuruluşları “yabancı ajan” olarak nitelendirilmişti. Aynı zamanda yabancı fonlardan yararlanan bütün gruplar, medya kuruluşları ve bireyler için de “yabancı ajan” söyleminde bulunulmuştu. Bu medya kuruluşları üzerindeki gözetim artırılmış ve yabancı fon alarak gazetecilik faaliyetinde bulunmak “kötü suç” olarak sunulmuştu. Yabancı ajan listesine eklenen VTimes, geçen ay Rus yetkililer tarafından kapatılmıştı. Meduza ise kitlesel fonlama kampanyası başlatmıştı.

Rusya’da yayın yapan ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından finanse edilen Radio Free Europe-Radio Liberty’ye haber materyallerinin “yabancı ajanlar tarafından üretildiği” suçlamasıyla yüklü para cezaları verilmişti. Yayıncı ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunmuştu.

“Bağımsız medyaya yönelik devlet baskısına son verilmesini istiyoruz”

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rus devletinin araştırmacı gazetecileri hedef aldığı yönündeki iddiaları reddetti ve işlemlerin yasal zemininin olduğunu belirtti. Öte yandan Peskov, Proekt’te çalışan gazetecilerin evlerine düzenlenen polis baskınının nedenini bilmediğini dile getirdi.

Uluslararası Af Örgütü Moskova Ofisi Direktörü Natalia Zviagina ise konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Yaşananlar bağımsız medyaya ve ifade özgürlüğüne yönelik küstahça bir saldırı ve iktidardakilerin yanlış uygulamalarını ifşa eden her türlü eleştirel sesin bastırılması faaliyeti. Rusya’da gazetecilere yönelik yapılan tüm iftira davalarının sonlandırılmasını ve bağımsız medyaya yönelik devlet baskısına son verilmesini istiyoruz.”

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.