Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kayyumla yönetilen İzmir-Urla Belediyesi, tiyatrocu İlknur Bayzit Çatal’ı çocuklarla tiyatro çalıştığı işinden alıp bir büfeye servis çalışanı olarak atadı: “Bu hakaret çabası, tiyatro çalıştığım yüzlerce Urlalı köy çocuğuna da yöneltilmiştir”

Tiyatrocu İlknur Bayzit Çatal, iki yıldır çalıştığı kayyumla yönetilen İzmir-Urla Belediyesi’ndeki görevinden 1 Temmuz’da alındı ve bir büfeye servis elemanı olarak atandı. Görevinden istifa eden Çatal, yaşananları Medyascope‘a anlattı.

Koronavirüs salgınından önce Urla’nın üç köyünde çocuklarla tiyatro alanında çalıştığını anlatan İlknur Bayzit Çatal, “Çocuklarla dekorunu kendimizin yaptığı bir oyun çıkarma hayalimiz vardı. Çocukların oyun için ezberleri bitmiş durumdaydı. Hayalimiz ailelerine, köy halkına oyunumuzu sergilemekti. Oyunlarımız çıkmak üzereydi, her şey çok iyi gidiyordu, sonra salgın patladı” dedi.

“İyi niyetten uzak ve mesleğime yapılan açık bir hakaret, bir ötekileştirme”

Tiyatroyla 15 yıldır uğraştığını, 10 yıldır da profesyonel anlamda geçimini tiyatrodan sağladığını söyleyen İlknur Bayzit Çatal, büfeye servis çalışanı olarak atanmasını şöyle değerlendirdi:

“Bu benim yaptığım işi itibarsızlaştırmak, sanattan zerre anlamamak demektir. Emeğin ve çalışmanın her türlüsünün kutsal olduğuna inanan birisi olarak, servis çalışanı tüm emekçi insanları büyük saygıyla selamlasam da yapılan görevlendirmenin iyi niyetten uzak ve mesleğime yapılan açık bir hakaret, bir ötekileştirme, bir aşağılama çabası olduğunun da apaçık bilincindeyim.”

Urla’da yedi yıldır tiyatro alanında çalıştığını dile getiren Çatal, ”Bu biçare ötekileştirme çabası, salgın süreci boyunca gerçek yüzünü göstermekten çekinmeyen iktidar erkinin ve onun uzantısı olan kayyum yönetimindir. Bana yapılmaya çalışılan bu hakaret çabası, aylarca köy köy, okul okul gezerek ulaştığım ve tiyatro çalışması yürüttüğüm yüzlerce Urlalı köy çocuğuna da yöneltilmiştir” diye devam etti.  

Belediyedeki işinden istifa ettiğini söyleyen Çatal, meslektaşlarının da kendisine kendisine destek olmadığını anlattı:

“Urla Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) çalışan ve meslektaş dediğim insanlar, Devlet Tiyatrosu‘nda çalışan ve burada (Kültür merkezinde) koordinatörlük yapan insanlar, bir kere bile arayıp ‘Geçmiş olsun’ ya da ‘Senin için ne yapabiliriz?’ demediler.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.