Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mücadelenin farklı alan ve bağlamlarını ele alan “Mücadelenin Estetiği” sergisi sanatseverlerle buluştu: “Mücadele bedenle, kimlikle, cinsiyetle ve etnisiteyle birçok açıdan deneyimleniyor”

Akbank Sanat ve Açık Diyalog İstanbul işbirliğiyle düzenlenen “Çağdaş Sanat ve Küratörlük” 2019-2020 sezonu seminer programı kapsamında, küratörlüğünü Diren Demir’in üstlendiği “Mücadelenin Estetiği” sergisi  9-13 Temmuz günleri arasında sanatseverlerle buluştu. Küratör Diren Demir, Medyascope’a “Mücadelenin Estetiği”ni anlattı. 

Akbank Sanat ve Açık Diyalog İstanbul işbirliğiyle düzenlenen “Çağdaş Sanat ve Küratörlük” 2019-2020 sezonu seminer programı kapsamında, Akbank Sanat, program katılımcılarının bitirme projelerinden oluşan “Niyetler” isimli sergi ve etkinlik serisiyle sanatseverlerle bir araya geliyor. İstanbul-Beyoğlu’ndaki Akbank Sanat Galerisi’nin birinci katında, seminer programından mezun olan ve jüri üyelerinin sergilenmeye uygun bulduğu katılımcı projelerinin toplu dokümantasyon sergisi “Niyetler” yer alıyor. Giriş katındaysa seminer programını bitiren katılımcılara, sergi süresince kısa süreli küratörlük tecrübesi sağlamak için düzenlenen “Deneyim Alanı” yer alıyor. Küratörlüğünü Diren Demir’in yaptığı “Mücadelenin Estetiği” sergisi de 9-13 Temmuz günleri arasında “Deneyim Alanı”nda sanatseverlerle buluştu.

Egemen Tuncer’in “Yerinden Edilmiş Zafer”, Omar Berekdar’ın “Düzeltme Hareketi”, Ömer Tevfik Erten‘in “Misafir* Hane”, Burçak Konukman’ın “Schengen İçin Bekleyiş” ve “Zamansız”, Eymen Aktel’in “Çatışma”, Anna Parisi’nin “Fillere Özür”, İsmet Doğan’ın “Ayna” eserleriyle yer aldığı sergiyi Demir, şu cümlelerle anlattı: “Sergiyi konumlandırırken en önemsediğim şeylerden biri seyirciyi etken bir hale getirebilmekti.” 

Mücadelenin farklı alanlarını ve farklı bağlamlarını herkesin deneyimleyebileceği bir alan yaratmaya çalıştığını anlatan Demir, serginin kavramsal çerçevesini ise şöyle özetledi: “Mücadele aslında olduğum kimlik, kişi ekseninde sürekli olarak deneyimlediğim bir durumdu. Özellikle de bu coğrafyada. Zamanla bunun aslında yaşamın birçok yerine yayılmış olan bir durum olduğunu fark ettim. Mücadeleyi, bedenimizle, kimliğimizle, cinsiyetimizle ve etnik kimliğimizle de birçok açıdan deneyimliyoruz.”

Mücadeleyi deneyimlemiş özneler olan sanatçıları sergide bir araya getirmeye çalıştığını anlatan Demir, “Dürüst olmak gerekirse eserler kadar mücadeleyi deneyimlemiş sanatçı öznelerin hikayeleri de bir o kadar değerli” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.