Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da, etkinliklere ve mekanlara girişte koronavirüs aşısı olunduğuna ilişkin belge sunulmasını zorunlu kılan “koronavirüs yasası” onaylandı

Fransa’da tartışmalara yol açan “koronavirüs yasası”, Senato ve Ulusal Meclis’in tasarı metninde bazı değişiklikler uygulanması konusunda anlaşmaya varmasının ardından onaylandı. Yasa, belli etkinliklere ve mekanlara girişte koronavirüs aşısı olunduğuna ilişkin belge sunulmasını, son 48 saate ait negatif koronavirüs test sonucunun gösterilmesini veya son altı ayda hastalığın atlatıldığının kanıtlanmasını şart koşuyor.

Fransa’da kamuoyunda tartışmalara neden olan koronavirüs yasa tasarısı, Senato ve Ulusal Meclis’in uzlaşmaya varmasının ardından onaylandı.

Senatodaki süreçte yapılan bazı değişikliklerin ardından Ulusal Meclis’te oylanan tartışmalı yasa tasarısı, 60’a karşı 156 oyla kabul edildi. Yasa yürürlüğe girmeden önce Anayasa Konseyi, 5 Ağustos’a kadar incelemede bulunacak. Anayasa Konseyi’nin incelemesinin ardından yasa tasarısı anayasaya uygun bulunması halinde yürürlüğe girecek.

Yasa, 15 Kasım’a kadar geçerli olacak

Daha önce getirilen restoran, bar, sinema gibi sosyal alanlara girmek için sağlık kartı uygulaması ve sağlık çalışanlarına uygulanan aşı zorunluluğu, yasa tasarısında hiçbir değişikliğe uğramadı.  

Öte yandan yasanın, değişiklik ile birlikte 31 Aralık’a kadar değil, 15 Kasım’a kadar geçerli olacağı bildirildi.

Yasa, belli etkinlik ve mekanlara girişte koronavirüs aşısı olunduğuna ilişkin belge sunulmasını, son 48 saate ait negatif koronavirüs test sonucunun gösterilmesini veya son altı ayda hastalığın atlatıldığının kanıtlanmasını şart koşuyor.

Yasadaki değişiklik sonucunda kafe, restoran, toplu taşıma ve 50 kişiden fazla kapasiteye sahip kapalı mekanlar ile eğlence parklarında da koronavirüs sağlık ruhsatının gösterilmesi zorunlu hale getiriliyor. Ancak koronavirüs sağlık ruhsatının gösterilmesi zorunluluğu alışveriş merkezlerini kapsamıyor.

Uygulama, restoranların ve kapalı mekanların açık kısımlarında da geçerli olacak. 18 yaşından küçükler uygulamadan muaf olmayacak.

İşverenlerin, işten çıkarma izni kaldırıldı

Yasada, senatörlerin isteği üzerine işyeri sahiplerinin işten çıkarma izinleri kaldırıldı. Buna göre, işyeri sahipleri aşı olmayan ya da sağlık ruhsatı almayan çalışanları işten çıkaramayacak ancak maaşlarını kesme hakkına sahip olacak.

Yasa, 30 gün içinde üç defa koronavirüs sağlık kartı kontrolünde bulunmayan işletme sahiplerine, bir yıla kadar hapis ve 9 bin euro para cezası verilmesini de öngörüyor.

Halk, kararı protesto etti

Fransa’da tartışmalara neden olan söz konusu yasa tasarısı bazı kesimler tarafından “sağlık diktatörlüğü” olarak nitelendirilmişti. Yasa tasarısı dün (26 Temmuz) Fransa genelinde yaklaşık 160 bin kişinin katılımıyla protesto edildi. Protestolarda aşırı sağcılar ve Sarı Yelekliler ön saflarda yer aldı.

“Özgürlük” sloganları atan göstericiler, hükümetin kendilerine ne yapmaları gerektiği konusunda herhangi bir şeyi dikte edemeyeceğini söyledi.

Sarı Yelekliler’in önde gelen temsilcilerinden Jérôme Rodrigues, “Aşılanmış veya aşılanmamış olalım, açlıktan ölüyoruz. Özgürlüklerimizi kaybediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Macron göstericileri eleştirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, göstericilerin sakin ve saygılı bir şekilde kendi fikirlerini ifade etmek konusunda serbest olduklarını ancak düzenlenen gösterilerin koronavirüsü yok etmeyeceğini dile getirdi.

Yarın annene, babana ya da bana virüs bulaştırır ve ‘Aşı olmak istemiyorum’ dersen özgürlüğünün ne değeri var” diyen Macron, sorumluluk olmadan özgürlük olamayacağını belirtti.

Macron ve hükümeti söz konusu yasanın, vaka sayılarının artması nedeniyle yeni sokağa çıkma yasakları ilan etmemek ve toplumu korumak için gerekli olduğunu söylüyor.

Fransa’da bir günde kaydedilen koronavirüs vaka sayısı 20 bine ulaşırken, şimdiye kadar koronavirüsten 111 bin kişi hayatını kaybetti.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.