Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

THK Başkanlığı’na kayyum olarak atanan Cenap Aşcı: “Uçaklar göreve geldiğimizde faal değillerdi, bizim uçakların üretimi yok, ciddi yedek parça sorunu var ve uçurmak için 4 milyon dolar gerekiyor”

Türk Hava Kurumu’nun (THK) başına 16 Ekim 2019’da kayyum olarak atanan Cenap Aşcı, son günlerde Türkiye’nin birçok bölgesinde ortaya çıkan yangınlarda, kurumun envanterinde bulunan uçakların neden kullanılmadığı ve şu anda yangınla mücadelede hangi uçak ve helikopterlerin kullanıldığı konusunda Medyascope’un sorularını yanıtladı.  

THK envanterindeki uçakların bakımının yapılmadığını belirten Aşcı, yangınlara müdahale etmek için kullanılan ekipmanlara ilişkin, “Şu anda 10 ton su atma kapasiteli Rus BE200 model üç uçakla, ayrıca iki adet 7,5 tonluk, 16 adet 2,5 tonluk helikopter ile yangınla mücadeleye katılıyoruz” diye konuştu. 

“2011-13 dönemindeki krizlerde uçaklar yenilenmemiş ve bakımları yapılmamış” 

Kayyum olarak atandıklarında kurumun 1,5 milyon lira borcu olduğunu, tartışma konusu olan uçakların en eskisinin 1969, en yenisinin ise 1988 model olduğunu ve kuruma 2009-2012 arasında girdiğini söyleyen Aşcı, “Maalesef 2011-13 dönemindeki krizlerde uçaklar yenilenmemiş ve bakımları yapılmamış. Bunların tekrar uçabilmeleri için 4 milyon dolar gerekiyor” dedi. 

“Orman Genel Müdürlüğü ne derse biz onu yaparız” 

Aşcı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ihalesine katıldıklarını ve saat ücreti ile kiralama yaptıklarını söyledi ama bu uçak ve helikopterlerin, Rusya’dan kiralanma bedelleri ve masrafları ile bakanlığa kiralama ücretleri hakkındaki sorularımıza ilişkin olarak bilgi veremeyeceğini söyledi. 

Orman yangınları ile mücadelenin nasıl, kimlerle ve ne şekilde mücadele edileceğine karar veren Orman Genel Müdürlüğü’dür ve o ne derse biz onu yaparız” diyen Aşcı, 1935’lerde-1940’larda kendi uçağını ve motorunu yapan bir ülkenin bugün neden uçaklarını uçuramadığı sorusuna ise “Truman doktrinine kurban edilmiştir” yanıtını verdi. 

“Üç uçak İzmir, Muğla ve Adana’da konuşlanıyor ve nerede yangın çıkarsa oraya gidiyor” 

Aşcı, “Üç uçak İzmir, Muğla ve Adana’da konuşlanıyor ve nerede yangın çıkarsa oraya gidiyor. Helikopterler de farklı illerde konuşlanmış durumda, uçuşa hazır bekliyor, gelen talep, talimat doğrultusunda yangınlara müdahale ediyor” dedi. 

Aşcı, son yangınlarda uçak ve helikopterlerin kaç saat uçtuğu, kaç ton su attığı konusundaki sorularımıza ise elinde böyle bir bilgi olmadığını, bunları edinince Medyascope ile paylaşacağını söyleyerek cevap verdi.

Cenap Aşçı ile söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.