Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu ve vatandaşların Hozat’taki orman yangınına müdahalesine polis engeli

Tunceli’nin Hozat ilçesi kırsalında cuma günü (29 Temmuz) yaşanan çatışma sonrasında çıkan orman yangını giderek büyürken, Hozat Belediyesi’nin çağrısı ile bölgeye giden Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve vatandaşların yangın söndürme çalışmalarına katılmasına izin verilmedi. Güvenlik güçleri bu karara gerekçe olarak bölgenin “özel güvenlik bölgesi” olmasını gösterdi.

Hozat ilçesinin kırsal alanında cuma günü (29 Temmuz) PKK ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmadan sonra bölgede otlar tutuştu ve yangın çıktı. Yangın giderek büyüyünce Hozat Belediyesi yaptığı açıklama ile yangının söndürülmesi için halktan yardım istedi.

“Kontrol altına alınamıyor, giderek büyüyor”

Hozat Belediyesi tarafından, “Orman yangınlarına destek çağrımızdır” başlığı ile yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İlçemize bağlı Armutka (Yenibaş), Ormanyolu, Boydaş, Dereköy ve Çarmıklı mevkiini kapsayan geniş bir alanda birkaç gündür süren orman yangınlarına belediye ekiplerimiz ve orman işletme personeli ile birlikte imkanlarımız doğrultusunda gerekli müdahalelerde bulunmamıza karşın gerek bölge koşulları gerekse ekipman yetersizliği sebebiyle yangın kontrol altına alınamamakta ve maalesef büyüyerek devam etmektedir. Bu noktada doğal yaşam alanlarımızı ve yaban hayatını savunmak adına tüm halkımızı bu konuda duyarlılık göstermeye ve yangını söndürme konusunda destek olma çağrısında bulunuyoruz.”

“Aynı yangın burada da var, onu söndürmek istiyoruz”

Hozat Belediyesi’nin çağrısı üzerine Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilci ve üyeleri yangına müdahale için Hozat’a gitti.

Yangın devam ederken, bölgeye girişleri polis barikatı ile engellenen Maçoğlu ve beraberindekiler ile güvenlik güçleri arasında tartışmalar yaşandı. Polis yetkilileriyle görüşen Maçoğlu şunları söyledi: “İsterseniz bütün kimlikleri alın. Şu anda Manavgat’ta yangın var, Bodrum yanıyor, aynı yangın burada da var. Biz bu yangını söndürmek istiyoruz, kontrol altına almak istiyoruz. Bizim bütün derdimiz budur. Peki neden izin vermiyorsunuz?”

Polis amiri ise bölgenin “özel güvenlik bölgesi” olduğu gerekçesiyle izin verilmediğini, daha sonra sadece belediye ekiplerinin yangına müdahalesine izin verileceğini söyledi.

Polis, kurduğu bariyer ile Maçoğlu ve beraberindekilerin yangını söndürmeye gitmelerine izin vermedi. Hozat ilçe merkezine dönen topluluğun yetkililer ile görüşmelerinin sürdüğü öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.