Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar, katledilen kadınlar için İstanbul-Kadıköy’de bir araya geldi – Bir kadın “Polis defol” sloganı attığı gerekçesiyle gözaltına alındı

İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, kadın cinayetlerini protesto etti. Rıhtımdaki açıklamanın ardından polisin tüm engellemelerine rağmen Kadıköy sokaklarında yürüyen kadınlardan biri, “Polis defol” sloganı attığı gerekçesiyle gözaltına alınarak emniyete götürüldü.  

İstanbul – Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden sonra katledilen ve şiddete uğrayan kadınların isimlerini okudu. 

Kadınlar, ”Kadınlar katledilirken bu devlet İstanbul Sözleşmesi’nden çıktı”, “Kadınları değil, katilleri engelle” “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “Fail erkek devlettir”, “Kadınız, öfkeliyiz, peşinizdeyiz” pankartları açtı. “Jin, Jiyan Azadi”, “Dünya Yerinden Oynar Kadınlar Özgür Olsa”, Trans Cinayetleri Politiktir” ve “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” sloganları atan kadınlar, okudukları açıklamada, “Hayatlarımız için, Azra için isyandayız, Emine Gökkız için isyandayız, Esra Hankulu için isyandayız, biz her gün öldürülürken İstanbul Sözleşmesi’ni kaldıranlara karşı isyandayız! Çünkü bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” dedi.

2 Ağustos’ta, Antalya’da Mustafa Murat Ayhan tarafından katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu’nu, yine 2 Ağustos’ta Kahramanmaraş’ta Emine Gökkız’ın ormanlık bir alanda ölü olarak bulunmasını, 5 Ağustos’ta Aleyna Çakır’ın ölümünün baş şüphelisi olan Ümitcan Uygun’un şüpheli olarak gözaltına alındığı Esra Hankulu’nun ölümü olayını hatırlatan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilenler, iktidar, yargı ve kolluk kuvvetleri bu cinayetlerin sorumlusu” dedi. 

Açıklamalarını yaptıktan sonra Kadıköy sokaklarında yürümek isteyen kadınlara polisler engel olmaya çalıştı. Engellemelere ve polis barikatına rağmen yürüyen kadınlar, katledilen kadınların hesabını sormaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi, polislere “Kadınları değil kadın katillerini engelleyin” diyerek seslendi.  

Yürüyüş bittikten ve kadınlar dağılmaya başladıktan sonra, polis bir kadını “Polis defol” dediği için gözaltına aldı. Güvenlk güçleri, gözaltına alınan kadınla birlikte birçok kadına saldırdı. Polisler, gözaltına alınan kadın emniyete götürüldükten sonra, kadınların taşıdığı pankartları parçalayarak çöpe attı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.