Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Film Çıkışı (10) – Ercan Kesal ile Metin Erksan sineması: “Metin Erksan risk alan, cesur ve kendine özgü bir adam”

Film Çıkışı’na bu hafta hekim, oyuncu, yönetmen ve yazar Ercan Kesal konuk oldu. Kesal ile yönetmen ve senarist Metin Erksan’ı dokuzuncu ölüm yıldönümünde andık. Ercan Kesal, Erksan ile tanışma hikayesini, hayatındaki önemini ve Erksan’ın entelektüel kişiliğini anlattı.

Kesal, kaleme aldığı “Kendi Işığında Yanan Adam” kitabında Erksan ile yaşadığı anılardan onu etkileyen, ilham verem, değiştiren ve dönüştüren kesitleri yazdığını söyledi. “Bu kitapta okuyucu hem benim yolculuğumu, hem de Erksan’ı benim gözümden tahayyül etsin istedim” diyen Kesal, Metin Erksan ile ilgili yeterli sayıda kitap olmadığını dile getirdi.

Metin Erksan’ın entelektüel düzeyinin çok yüksek olduğunu ve çok geniş perspektiften bakmasını bilen, bunu arzulayan birisi olduğunu ifade eden Ercan Kesal, Türk edebiyatının “çok sağlam bir okuyucusu olduğunu” ve filmlerinde de bu birikimi kullandığını söyledi.

4 Ağustos 2012’de hayatını kaybeden Metin Erksan, ölümünden çok uzun zaman önce film çekmeyi bırakmıştı. Kesal, “Metin Erksan film çekmeye devam etseydi bizi şaşırtacak, köşe taşı filmler yapmaya devam ederdi. Bence erken vazgeçti. Öfkeli halleri ve sinema dışındaki alanların zihnini fazlasıyla meşgul etmesi onu sinemadan erken kopardı” dedi.

Kesal aynı zamanda Metin Erksan’ın en çok tartışılan filmi “Sevmek Zamanı”nın halen neden bu kadar önemli bir film olduğunu anlattı.

Kesal “Erksan’dan öğrendiğim şeyler kolayca bir şeye razı olmamak, klişelere esir olmamak, her seferinde daha fazla, daha geniş bir külliyata ulaşmaya çalışmak ve çok okumak” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.