Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orta ve Batı Karadeniz’de sel felaketi: Selden etkilenen yerler afet bölgesi ilan edildi

Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın (AFAD) bugün (13 Ağustos) saat 17.00’de yaptığı son açıklamaya göre, Kastamonu’da 29, Sinop’ta ise iki kişi sel nedeniyle hayatını kaybetti. Bartın’da kaybolan bir kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

AFAD, Orta ve Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketinde 31 kişinin hayatını kaybettiğini, Bartın’da kaybolan bir kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Hayatını kaybeden hayvanlarla ilgili ise henüz bir açıklamada bulunulmadı.

Cuma namazını sel felaketinin merkezi olan Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde kılan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta selden etkilenen yerlerin “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini duyurdu.

Bozkurt ve Ayancık’tan son durumu Medyascope’a anlattılar 

Medyascope’a konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Bozkurt İlçe Başkanı Güvenç Demirezen, insani yardım ve ilaç ihtiyacı olduğunu söyledi.

Sinop-Ayancık’taki gönüllülerden Yurdanur Yaman Babaçay, Yenikonak ve Türkeli köylerinde yaşanan son durum ile ilgili, “Özellikle Türkeli Köyü’ne karayolundan ulaşım yok. Bir bardak içme suları bile kalmadı” dedi. Sel felaketinin gece saat 03.00 sıralarında başladığını anlatan Yaman, “Ayancık’ta ne var ne yok, sel hepsini götürdü” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı kararı ile yardım kampanyası

Resmi Gazete’de bugün (13 Ağustos) yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile son zamanlarda meydana gelen ve bundan sonra meydana gelebilecek “yangın ve sel” afetlerinden sonra uygulanmak amacıyla başlatılacak yardım kampanyasının koordinasyonu için Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) tek yetkili olarak görevlendirilmişti.

AFAD kurum olarak Kastamonu’ya 5 milyon TL, Sinop’a 3 milyon TL ve Bartın’a 2 milyon TL acil yardım ödeneği gönderirken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ise Kastamonu’ya 5 milyon TL, Sinop’a 3 milyon TL ve Bartın’a 2 milyon TL ödenek gönderdiği açıklandı.

Arama kurtarma çalışmaları sürüyor

AFAD’ın son açıklamasına göre Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Akörensöküler Köyü’nde kaybolan bir  vatandaşı arama çalışmaları sürdürülürken Sinop-Ayancık ve Kastamonu-Bozkurt’ta da arama ve kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam ediyor.

Bartın’ın Ulus ilçesinden 341, Kastamonu’dan 925, Sinop’tan 471 kişi tahliye edildi.

Elektrik, su ve ulaşımda kesintiler

AFAD, Kastamonu’da 112, Sinop’ta 86 köye elektrik verilemediğini açıkladı. Açıklamaya göre Bozkurt’a içme suyu verilemiyor, yukarı mahallelere küçük kaynaklardan su temini sağlanmaya başlandı. Bartın-Abdipaşa’da Derecik ve Ulupınar mahallelerine, Sinop-Ayancık’ın Cevizli Mahallesi’ne su verilemiyor. Çalışmalar sürüyor.

Ulaşımdaki engeller ise şöyle sıralandı:

  • Kastamonu’da; yağışlar nedeniyle Çatalzeytin Köprüsü, Küre İkiçay Köprüsü, Azdavay Köprüsü yıkıldı. Valay-1 Köprüsü’nün ayaklarında ve Kanlıçay Köprüsü’nün yaklaşım dolgularında hasar meydana geldi, söz konusu bölgelerde yol trafiğe kapatıldı.
  • Bartın’da; yağışlar nedeniyle Kavlakdibi Köprüsü ve Kumluca-2 Köprüsü yıkıldı.
  • Sinop’ta; yağışlar nedeniyle İkisu Köprüsü’nde hasar meydana geldi. Çatalzeytin-Türkeli yolu, Türkeli-Erfelek-Sinop yolu ile Ayancık-Sakız yolu meydana gelen hasarlar nedeniyle trafiğe kapatıldı.

Selden etkilenen yerler “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bozkurt’ta cuma namazı için gittiği camiye girmeden önce otobüsten konuşma yaptı ve cuma namazının ardından da açıklamada bulundu. Erdoğan’ın yanında  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun bulunurken namazı da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Erdoğan Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta selden etkilenen yerlerin “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini açıkladı.

Afet bölgesi nedir?

7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun uyarınca afet bölgeleri, Cumhurbaşkanı kararıyla belirleniyor. Afet bölgelerinde, afetlerin meydana gelmesinden sonra vali ve kaymakamlar 15 gün boyunca (askerler ve hâkim sınıfından bulunanlar hariç olmak üzere) 18 – 65 yaş arasındaki bütün erkeklere görev vermeye, ücreti sonradan ödenmek üzere her türlü taşıta ve gerekli aletlere el koymaya ve hiçbir şarta tabi olmaksızın tedavi, kurtarma, yedirme, giydirme ve barındırma gibi işler için gereken acil satın almaları ve kiralamaları yapmaya, devlete, mahalli idarelere, evkafa, iktisadi devlet teşekkülleri ile bunlara bağlı kurumlara ilişkin her türlü taşınmaz malları; yetmemesi halinde de diğer tüzel kişiler ile gerçek kişilere ait bina ve müştemilat ile bahçe ve arsa gibi araziyi geçici olarak kullanmaya yetkilidir.

Afet bölgelerinde veya civarında bulunan ordu, jandarma, kıta, birlik ve müessese kumandanları, kendilerinden vali veya kaymakamlar tarafından istenilecek yardımları üstlerinden emir beklemeksizin yapmaya mecburdur. Bölgede yaralananlar en yakın hastaneye veya tedavi yerlerine sevk edilirler. Bütün hastane ve tedavi yerleri hastaları hemen kabul ve tedavi etmeye mecburdur. Resmi hastane ve tedavi evlerinde bulunanlara parasız bakılır. Resmi hastane ve tedavi evlerinde yer olmaması nedeniyle özel hastanelerde yapılan tedavi ücretleri sonradan ödenir.

Arazinin tehlikeli durumu ve binaların gördüğü hasar bakımından yıktırılması ve boşaltılması gerekenler hakkında, o il ve ilçenin en büyük mülkiye amirine ayrı bir rapor verilir. Bu makamlarca böyle binalar derhal boşalttırılır. Yıkılması gerekenler için en çok üç gün süre verilerek tehlikenin giderilmesi sahiplerine bildirilir. Mahallinde sahibi bulunmadığı takdirde durum, mahalli vasıtalarla ilan edilmek suretiyle, bildiri yapılmış sayılır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.