Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orta ve Batı Karadeniz’de sel felaketi: “Sel, Sinop-Ayancık’ta ne var ne yok hepsini alıp götürdü”

Orta ve Batı Karadeniz’de 11 Ağustos’ta yaşanan sel felaketinin boyutları günden güne ağırlaşıyor. Bölgeden gelen görüntüler ve bilgiler korkutucu. Selden etkilenen şehirlerden biri de Sinop. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sinop-Ayancık İl Genel Meclis Üyesi Ozan Sarısoy, Sinop’ta gönüllü olarak bulunan Cem Bico ve Yurdanur Yaman yaşananları ve son durumu Medyascope’a anlattı. Sarısoy, Bico ve Yaman, selden etkilenen köylere gıda ve ilaç yardımı ulaştırılmasında sorun yaşandığını aktardı.

Haber: Sema Kızılarslan

Fotoğraflar: Cem Bico

Orta ve Batı Karadeniz’de 11 Ağustos’ta aşırı yağış sele neden oldu. Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın (AFAD) bugün (13 Ağustos) saat 17.00’de yaptığı son açıklamaya göre can kaybı 31’e yükseldi. Kastamonu’da 29, Sinop’ta ise iki kişi yaşamını yitirirken, Bartın’da kayıp bir kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor.

“Gıda ve ilaç yardımlarının ulaştırılmasında sorun yaşanıyor”

Telefonla görüştüğümüz CHP Sinop-Ayancık İl Genel Meclis Üyesi Ozan Sarısoy, bölgede mahsur kalan yurttaşlar olduğunu söyledi. Gıda ve ilaç yardımlarının selzedelere ulaştırılmasında sorun yaşandığını belirten Sarısoy, “Yardımlar sadece helikopter ile ulaştırılabilir” dedi. Sarısoy, selden etkilenen köylere ulaşılması için iş makinelerine de ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

“Köylere ulaşmak için köprü ve ATV araçlara ihtiyaç var”

Konuştuğumuz gönüllülerden Cem Bico, sel felaketi yaşanan köylere ulaşmak için köprü yapılmasına ve ATV araçlara ihtiyaç olduğunu aktardı. İlaç ve diğer ihtiyaçların bölgeye ulaştırılması için destek beklendiğini söyleyen Bico, Ayancık’taki sön durumu şöyle anlattı:

Özellikle Babaçay Köyü’nde selden etkilenmeyen sadece birkaç ev kaldı. 20 ile 30 arasında can kaybından bahsediliyor. Dün, Babaçay Köyü’nden helikopterle kurtarılan bir kadınla konuştuk. Çok kötü durumda ve çok üzgündü. Annesi ve babası da tahliye edildi. Komşularının selde sürüklenerek kaybolduğunu, binada 17 kişinin olduğunu anlattı.”

“Bir bardak içme suları bile kalmadı”

Gönüllülerden Yurdanur Yaman da yardımların kendilerine ulaştığını ve organize edebildiklerini ancak kurtarma çalışmaları yapılan köylere yol olmadığı için ulaşamadıklarını, mahsur kalan yurttaşların aç ve susuz olduğunu anlattı. Yaman, Babaçay, Yenikonak ve Türkeli köylerinde yaşanan son durum ile ilgili, “Özellikle Türkeli Köyü’ne karayolundan ulaşım yok. Bir bardak içme suları bile kalmadı” dedi. Gece 03.00 saatlerinde uyandığında sel felaketinin başladığını anlatan Yaman, “Ayancık’ta ne var ne yok, sel hepsini götürdü” diye konuştu.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.