Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Onur Yürüyüşü’ne katılan üniversite öğrencisinin KYK kredisi “güvenlik birimleriyle yaşanan bir problem” gerekçesiyle kesildi: “İktidar, temel haklarımdan beni mahrum bırakarak aktivizmden ve mücadeleden vazgeçirmeye çalışıyor”

LGBTİ+ aktivisti üniversite öğrencisi İlay, 29 Haziran’daki Ankara Onur Yürüyüşü’nde polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınmıştı. Yürüyüşten yaklaşık bir buçuk ay sonra İlay’ın Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) kredisi, “güvenlik birimleriyle yaşanan bir olay” gerekçe gösterilerek kesildi. İlay yaşananları Medyascope’a anlattı. 

29 Haziran 2021’de Ankara’da düzenlenen Onur Yürüyüşü, polisin tüm engellemelerine rağmen yapılmış, yürüyüşe katılan kişilerden yaklaşık 20’si gözaltına alınmıştı. Tıp fakültesi öğrencisi İlay da o gün yürüyüşe katıldı ve darp edilerek gözaltına alındı. 

İlay, 29 Haziran’daki Onur Yürüyüşünü ve polis şiddetini şu cümlelerle anlattı: “Bütün arkadaşlarımızla yürüyüş için buluşamadan polisin üzerimize gelmesiyle biz daha küçük bir grup olarak yürüyüşe başladık. 10 dakika sonra polis bizi ablukaya aldı ve işkence de başlamış oldu. Bir arkadaşımızın yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıktılar. Fenalaşan arkadaşımızın tıbbi müdahale için ablukadan çıkartılmasını güvenlik şube amirlerinden biriyle müzakere etmeye çalışırken başka bir amir bir anda saçlarımı çekti, yere düştüm. Bana vurmaya başladılar ve saçlarımdan tutarak gözaltı aracına sürüklediler.” 

İlay, 29 Haziran 2021’deki Onur Yürüyüşü’nde polis şiddetine maruz kalırken.

Yaşanan kötü muamelenin gözaltına alınmakla bitmediğini dile getiren LGBTİ+ aktivisti İlay, saatlerce beş kişi bekletildiklerini ve nefes alamadıklarını söylemelerine rağmen büyük gözaltı araçlarına geçirilmediklerini anlattı. Karakolda çıplak arama yapılmaya çalışıldığını belirten İlay, “İlk başta ne olduğunu idrak edemedim. Daha sonra yapılanın hukuksuz ve taciz olduğunu dile getirdim. Polis memuru çıplak aramayı ‘Sen de kadınsın, ben de kadınım’ gibi saçma bir argümanla meşrulaştırmaya çalıştı. Çıplak arama yaptırmadım” dedi. 

“Öğrenim kredimi bana hiç bir haber vermeden, bilgilendirme yapmadan kestiler”

KYK öğrenim kredisi ağustos ayında her zaman yatırıldığı tarihte yatmayınca KYK’yı aradığını dile getiren İlay, “Bana hiçbir tebligat ya da bilgilendirme yapmadılar. Telefonda aradığımda KYK kredimin kesildiğini söylediler. Sebebini sordum ve bana, ‘Güvenlik birimleriyle yaşanan bir problem’ dediler. Gerekçenin Onur Yürüyüşü’ne katılmam ve gözaltına alınmam olduğu çok açık. KYK kredimin kesilmesi beni baskılamak için kullandıkları bir araç” diye ekledi.  

Kredisinin kesilmesinin temel haklarına sistematik bir saldırı olduğunu belirten İlay, “İktidar, temel haklarımdan beni mahrum bırakarak aktivizmden ve mücadeleden vazgeçirmeye çalışıyor. 8 Mart’ta yürüyüşe katıldığım için de ailem Terörle Mücadele ekipleri tarafından aranarak ‘Kızınız Ankara’da çeşitli terör bağlantıları olan kolektiflerle birlikte 8 Mart Yürüyüşü’ne katıldı’ dediler. Beni ilk başta ailemi kullanarak baskılamaya çalıştılar, şimdi de ekonomik olarak baskılamaya çalışıyorlar. Bu tabii ki işe yaramayacak” diye konuştu.  

LGBTİ+’ların temel haklarına ket vurulup yok sayılmaya çalışıldığını söyleyen İlay, “LGBTİ+’lara karşı yüksek perdeden baskı ve nefret söz konusu şu anda. Biz varız, buradayız gayet meşruyuz, baskılar karşısında da yılmıyoruz” dedi.

İlay, KYK kredisinin kesilmesi ile ilgili avukatıyla birlikte yürütmeyi durdurma davası açmaya hazırlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.