Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moda Sahnesi’nden yönetmen Kemal Aydoğan: “Aşı olmuş seyircilerin salonlara girmeyeceğinden endişe ediyoruz, kimse aşı olmayan insanlarla birlikte oyun izleyerek canını tehlikeye atmak istemeyecektir”

Koronavirüs salgını etkisini sürdürürken özel tiyatrolar açık hava sahnelerinde seyircilerle buluşmaya başladı. Tiyatro sezonu yaklaşırken Kültür ve Turizm Bakanlığı kapalı alanlarda oyunların nasıl sahneleneceğine, salgın önlemlerinin ne olacağına dair bir açıklama yapmadı. Moda Sahnesi’nden yönetmen Kemal Aydoğan, özel tiyatroların son durumunu, yaklaşan yeni tiyatro sezonunu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sanat ve sanatçılarla ilgili açıklamalarını değerlendirdi. 

Tiyatro sezonunun kapalı salonlarda başlamak üzere olduğunu söyleyen Kemal Aydoğan, “Halihazırda o salonlarda oyunlar nasıl izlenecek, herhangi bir düzenleme yok. Bakanlık ve yetkililer bu konuda bir şey söylemiyorlar. Böyle giderse aşı olmuş seyircilerin salonlara girmeyeceğinden endişe ediyoruz. Kimse aşı olmayan insanlarla birlikte oyun izleyerek canını tehlikeye atmak istemeyecektir. Bir tür güvence gerekiyor, ya aşı kartı ya negatif test sonucunu gösterme ya da bağışıklığa dair bir şey gösterilmesi gerekiyor” dedi.

Yeni sezonda satacakları biletlerin KDV’sinin yüzde 8 olacağını söyleyen Aydoğan şöyle devam etti: “Vergi ve sigorta ödeyeceğiz, salgından çıkmışız, salonumuzu yeniden açmaya çalışıyoruz. Devlet bu konuda, ‘Siz başlıyorsunuz ama size bir destek mi sunsak acaba?’ diye teklifte bile bulunmadı. Oysa bir devlet tiyatro salonuna gidilip onun nasıl bir masraf yapısına sahip olduğunu gözlemleyip bizimle empati kurabilirler.”  

Balıkesir’deki Hasan Can Kültür Merkezi’nin açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, burada yaptığı konuşmada “2002 yılından bugüne kadar kültür sanatta katedilen mesafe muazzam bir seviyededir” demişti. Aydoğan, Ersoy’un açıklamasını şöyle değerlendirdi: “Bunlar, boş konuşma örnekleri. 2011’de kapanan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) 2021’de belki açılacak. İstanbul’un simgesi olan, gözbebeği olan bir yer bile 11 yıldır kapalı. Bakanlığa, destek almak için gittiğimizde ‘Mevzuat uygun değil’ diyorlar.” 

“Henüz kimse politik değilken tiyatro politikti”

Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 Ağustos 2021’de katıldığı bir televizyon programında, bildiri yayımlayan sanatçıların eleştirileriyle ilgili şunları söylemişti: 

“Bir kulağımdan giriyor bir kulağımdan çıkıyor. Onların mesleği sanat. Hangi sanatsa sanatlarını icra etsinler, biz de onların başarı oranına göre saygı duyalım. Ama kalkıp da erken seçimmiş, şu andaki başkanlık sistemi doğru değilmiş, o bizim işimiz. Biz ömrümüzü bu işe verdik. Anlamazsınız bu işten. Piyanistsen piyanonu çal. Bu işlere burnunu sokma.”

Aydoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Biz tiyatroyu, dünyayı, insanı anlamak, problemlerini görmek ve problemlerini göstermek için yapıyoruz. Henüz kimse politik değilken tiyatro politikti. Sadece Meclis’e girmekle politik olunmuyor. Bu söylem çok tehlikeli bir söylem. Politikanın sadece elitin elinde olduğunu işaret etmek bence çok tehlikeli. Temsil probleminin de net bir göstergesi.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.