Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban, Afganistan’ı geri aldı – Dr. Bahadır Kaynak: “Türkiye’nin Afganistan’daki askeri misyonu çok riskli ve uygulanabilir değil”

Afganistan’da Kabil Havalimanı’nın güvenliğini üstlenmek üzere Amerika Birleşik Devletleri’yle (ABD) anlaşan Türkiye, Taliban’ın iktidarı ele geçirmesiyle planlarını değiştirmek zorunda kalabilir. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bahadır Kaynak’a göre Taliban’ın kontrolü sağladığı başkente, Türkiye’nin asker göndermesi ihtimali artık çok düşük:

“Taliban, Afganistan’da büyük bir süratle hakimiyet sağlamışken, hangi koşullar altında Türkiye’nin askeri misyonuna rıza göstereceklerini anlamakta güçlük çekiyorum. ABD-NATO birlikleri oradayken bile riskli olan bir operasyon. Orada kimse kalmamışken sadece fiziki güvenlik tedbirleriyle bunu ayarlayamazsınız. Türkiye de bunu ABD’yle bozulmuş ilişkilerini tamir etmek için istiyor. Biz bir şeyi çözmek için S-400 krizini yaratıyoruz, sonra o bizi daha da kötü bir noktaya götürüyor, oradan ABD’yle aramızdaki sorunları çözmek için Afganistan’a asker gönderelim, Kore’dekine benzer bir fedakârlıkta bulunalım… Bu işler birbirlerini kovalıyor, biz kendimizi daha da korkunç bir sorunlar yumağı içinde buluyoruz. Eski sorunumuzu çözemediğimiz gibi yeni sorunlar da yaratıyoruz. Dışarıdan bakan biri olarak, sadece açık kaynaklardan görebildiğim kadarıyla, bu misyonun çok riskli olduğunu ve yapılabilir olmadığını görüyorum. Risk-getiri analizi yapıyor olsaydım, karar verici mercide olsaydım, bu konuda onay vermezdim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.