Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Küçük kıyamet” 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 22 yıl geçti – Depremzede Necati Altıntoprak: “Depremde ölenlere ‘şehit’ diyorlar, bu aslında cinayet, azmettiricisi kapitalizm, failleri de imar izni veren kurumlar”

Türkiye, bundan 22 yıl önce tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşadı. 17 Ağustos 1999 saat 03.02’de meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, resmi rakamlara göre 17 bin 480 can aldı. Merkez üssü Kocaeli – Gölcük olan ve 45 saniye süren deprem, tüm Marmara Bölgesi’nde ve Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Yine resmi rakamlara göre 43 bin 953 kişi yaralandı, yaklaşık 200 bin kişi evsiz kaldı. Resmi olmayan bilgilere göre ise depremde yaklaşık 50 bin kişi öldü, 100 bin kişi yaralandı.

Binlerce kişi depremin ardından enkaz altında kaldı ve çok azı canlı çıkabildi. O kişilerden biri Necati Altıntoprak. Üç buçuk aylık hamile eşi ile Gölcük – Değirmendere’de giriş katında oturdukları apartmanın altında kalan Altıntoprak, enkazdan önce kendisi çıktı sonra eşini kurtardı. Apartmanda yaşayan diğer altı kişiye de yardım etmek istedi ancak hepsi hayatını kaybetmişti. Altıntoprak o gece neler yaşadığını, enkazdan nasıl çıktığını ve sonrasında olanları Medyascope‘a anlattı.

Kamera-Kurgu: İbrahim Yayan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.