Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (20 Ağustos 2021): Soma’da işçiler eylemde

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava 29, Ankara’da 31, İzmir’de 35, Diyarbakır’da 38, Antalya’da 35 derece olacak.

Meteoroloji tarafından yapılan uyarıya göre, Sinop çevrelerinde sağanak ve gök gürültülü yağış bekleniyor.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 320 yeni vaka tespit edildi, 216 kişi ise hayatını kaybetti. 22 Mayıs 2021’den bu yana en yüksek günlük ölüm sayısı yaşandı. 

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 87 milyon 201 bin 159’a çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüz yüze eğitim kapsamında istenecek zorunlu PCR testlerinin devlet hastanelerinde ücretsiz yapılacağını açıkladı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 52 kuruş, avro kuru 9 lira 96 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.439 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 488 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 66,68 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Kocaeli’nde iş dünyası ile buluşacak, valiliği, defterdarlığı, büyükşehir belediye başkanlığı ile AK Parti ve MHP il başkanlıklarını ziyaret edecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı tarımsal girdi fiyat endeksini, ikinci çeyrek işgücü girdi endekslerini, temmuz ayı yurtdışı üretici fiyat endeksini açıklayacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, temmuz ayında kurulan ve kapanan şirketlere ilişkin istatistikleri yayımlayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararnamesi ile 624 mülki idare amirinin görev yerleri değiştirildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İzmir’de basın toplantısı düzenleyecek.

Bağımsız Maden İş, Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren İmbat Madencilik’in işçilerinin, son iki aydır artan baskı, mobbing ve idari cezaları gerekçe göstererek işletme önünde eyleme başladığını duyurdu. Gece saatlerinde 1.500 madenci İmbat Madencilik’te kararlı bekleyişlerini sürdürürken, işçilerin karşısına polis dikildi. Gün içinde gelişmeleri takip edeceğiz. 

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına devam edecek. 

Kısaca düne bakalım.

AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı ve Recep Tayyip Erdoğan, dünkü (19 Ağustos) kabine toplantısının ardından gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Artan vaka sayılarına dikkat çeken Erdoğan, “6 Eylül’de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az iki defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz. Aşı olmayan üniversite öğrencilerimizin ve çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirlerarası yolculuk, konser, sinema gibi toplu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız” dedi. 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 6 Eylül’de tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitime başlanacağını belirterek, “Hedefimiz, sağlık koşulları aksini gerektirmediği sürece okullarımızda tam zamanlı yüz yüze eğitimi devam ettirmek” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB’nin ilk öğrenci yurtlarının hizmet vermeye başladığını duyurdu. İBB’ye ait üç kız yurdu öğrencileri kabul ederken, yeni yurtların yapımı sürüyor. Başvurular 28 Ağustos’ta başlayacak. 

28 Şubat davasında 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarının onanmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı sanıklar hakkında yakalama kararı çıkardı. Dönemin Genelkurmay Harekât Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan yaşadığı Bodrum’da adliyeye gidip savcılığa teslim olurken dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in Muğla’nın Milas ilçesinde yakalandığı öğrenildi.

Üniversite son sınıf öğrencisi Elif Sinan (24), 4 Ağustos 2021’de Kırıkkale’de kalbinden bıçaklanarak hayatını kaybetti. Elif Sinan’ın hayatını kaybetmesiyle ilgili aynı gece gözaltına alınan erkek arkadaşı T.A., ifadesinde “Elif Sinan’ın kendisini bıçaklayarak intihar ettiği”ni söyledi ve serbest bırakıldı. Sinan’ın ölümü, karakol kayıtlarına “intihar” olarak geçirildi. Kızlarının intihar etmediğini düşünen Sinan ailesi, savcılığa kızlarının ölümünün araştırılması ile ilgili dilekçe verdi. 

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şüpheli şekilde ölen Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan ile görüştü. CHP lideri, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun akıbetine dair bilgi alamayan baba Vatan’a, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı arayıp bilgi alacağını söyledi.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Temsilcilerimiz dün akşam UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde Play-Off turu karşılaşmalarına çıktı. Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi Play-Off turunda Danimarka’nın Rangers ekibi ile deplasmanda 1-1 berabere kalırken Fenerbahçe ise sahasında Finlandiya’nın HJK Helsinki takımını 20 yaşındaki futbolcusu Muhammed Gümüşkaya’nın nefis golü ile 1-0 mağlup etti. Trabzonspor ve Sivasspor ise UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde Play-Off turu ilk maçlarına çıktı. Bordo-mavililer, sahasında karşılaştığı İtalya’nın güçlü ekibi Roma’ya 2-1 mağlup olmaktan kurtulamadı. Sivasspor da tıpkı Trabzonspor gibi Danimarka’nın Kopenhag ekibine sahasında 2-1 mağlup oldu.

Öte yandan Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Süper Lig’in ilk haftasındaki Giresunspor maçında takım arkadaşı Kerem Aktürkoğlu’na saldıran Galatasaraylı Marcao’ya sekiz maç men cezası verdi

A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Avrupa Voleybol Şampiyonası’ndaki ikinci maçında bugün Ukrayna karşısına çıkacak. Karşılaşma, Türkiye saati ile 20.30’da başlayacak.

Sırada kültür-sanat haberlerimiz var: 

Cemal Reşit Rey (CRR) Senfoni Orkestrası’nın İstanbul’da Senfonik Yaz konser dizisi, bugün Harbiye Cemil Topuzlu’da, yarın ise Topkapı Şehir Parkı’nda düzenlenecek. 17 Eylül Cuma akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda son kez düzenlenecek olan konser, 18 Eylül’de ücretsiz olarak Kalamış Sahil’de yapılacak. 

Adana Altın Koza Film Festivali’nin direktörü ve akademisyen Kadir Beycioğlu vefat etti. Beycioğlu, geçen yıl bir trafik kazasında oğlu Bora Beycioğlu’nu kaybetmişti.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Taliban’ın Afganistan’ı kontrol altına almasını konuşmaya devam ediyoruz. 

Afgan yetkililer, Kabil Havalimanı’ndan kalkan bir Amerikan uçağına tutunmaya çalışan 19 yaşındaki futbolcu Zaki Anwari’nin düşerek hayatını kaybettiğini doğruladı.

Deutsche Welle’nin (DW) haberine göre Taliban, ülkenin batısında kapı kapı dolaşarak aradığı DW editörünün yakınlarına silahla saldırdı. Şu anda Almanya’da olan gazetecinin bir aile ferdi hayatını kaybetti, bir diğeri ağır yaralandı, diğer aile fertleri ise son anda silahlı kişilerin elinden kaçmayı başardı.

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, video konferans yöntemiyle Afganistan gündemli olağanüstü toplantı düzenleyecek. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak.

Dünkü kabine toplantısında konuşan Erdoğan, Afganistan’dan yaşanabilecek göçlerle ilgili, “Ülkemizde halihazırda toplamda 300 bin civarında Afganistanlı olduğunu biliyoruz. Amerika’nın Afganistan’dan çekilişi sonrasında bu ülkede inisiyatif üstlenme konusunda çeşitli görüşmeler yapıyorduk. Taliban ülkenin neredeyse tamamını kontrol altına aldı. Bizim gayemiz öncelikle bu ülkenin istikrarı ve güvenliği olduğu için gerekirse Taliban’ın kuracağı hükümetle de görüşeceğiz” dedi. 

Erdoğan, Avrupa’ya Afgan mülteciler için çağrıda bulunurken, “Türkiye’nin Avrupa’nın mülteci ambarı olmak gibi bir görevi, sorumluluğu, mecburiyeti yoktur” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Mississippi eyaletinde okulların açıldığı ilk hafta yaklaşık 4 bin 500 çocuk koronavirüse yakalandı. 20 binden fazla öğrenci karantinaya alındı. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde üçüncü doz aşıların eylül ayı itibarıyla uygulanmaya başlayacağını daha önce duyurmuştuk. İngiltere’de üçüncü doz aşı programının muhtemelen gelecek ay başlayacağı açıklandı.

İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonucu hayli korkutucu… Araştırmaya göre, Delta varyantına karşı aşıların koruyucu özellik azaldı ve aşılılardaki virüs yoğunluğu aşılanmamışlarla aynı seviyede denk geldi. 

Avrupa Birliği (AB), aralarında Türkiye’nin de yer aldığı üç ülkenin koronavirüs aşı sertifikalarının tanınmasına karar verdi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.