Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da kadınlar, Afganistanlı kadınlarla dayanışmak için bir araya geldi: “Kadın dayanışması sınırları aşıyor”

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’daki kadınlar ile dayanışmak için eylem düzenledi. Kadınlar, “Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız” dedi. 

Taliban, 20 yıl sonra Afganistan’da yönetimi yeniden ele geçirdi. İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu‘nun çağrısıyla Süreyya Operası önünde eylem düzenleyen kadınlar, “Afganistanlı kadınların yanındayız” diyerek Türkçe ve Farsça açıklamalarda bulundu.

“Kadınların hayatı savaş meydanı değildir”, “Jin, Jiyan, Azadi”, “Kadın dayanışması sınırları aşıyor” sloganları atan kadınlar, “Taliban’ı biz kadınlar tanımıyoruz”, “Taliban’ı Taliban yapan emperyalizmdir”, “Taliban destekçisi, kadın düşmanı iktidarı yıkacağız” pankartları açtı.  

Açıklamada, Taliban’ın Afganistan’da yönetimi bir hafta önce devraldığını söyleyen kadınlar, “’Taliban yönetimi devraldı’ diyoruz çünkü 20 yıldır NATO işgali ile Afganistan’ı büyük bir yıkım altında bırakan ABD ve emperyalistler bir anda çekildiler ve görevi Taliban’a devrettiler. Taliban yönetimini daha önce kadınlara, çocuklara LGBTİ+’lara, bilim insanlarına, sanatçılara uyguladıkları şiddet politikalarından tanıyoruz” dedi. 

“Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya çağırıyoruz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen kadınlar şunları söyledi: “Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören Taliban örgütüyle hiçbir görüşme ve anlaşma yapılamaz. Afgan kadınların yaşamlarını tehdit eden Taliban ile pazarlık yapma, anlaşma, meşrulaştırma ve tanıma.”

Savaştan kaçan göçmenlerin ve mültecilerin hedef alınmasını kabul etmediklerini dile getiren kadınlar, “Savaş ve işgale verdikleri destekle neden oldukları göçün sorumluluklarını almayıp, ‘Sınırlarıma Afgan akını var’ diyerek duvar örmeyi vaat ederek Afgan sorununu, Avrupa Birliği ile pazarlık konusuna çevirenler ve ‘Sınır namustur’ gibi ırkçı ve cinsiyetçi bir sözü parti binalarına asanlar, artan ırkçılığın neden olacağı sorunların sorumlularıdır” dedi.

Afganistanlı kadınların, IŞİD’e direnen Ezidi kadınlar gibi Taliban şiddetine karşı direndiğini belirten kadınlar, “Tüm kadınları, uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz. Afganistan kadın orkestrasının 8 Mart marşında söylediği gibi: ‘Ellerimizi ve sesimizi birleştirirsek, birlikte yürürsek hayatta kalacağız. Dayanışma ve kız kardeşlikle yeni bir dünya, eşit bir dünya kuracağız.’ Dayanışmamız sınır tanımaz” diye konuştu.

“Afganistanlı kadın ve LGBTİ+’larla bir an önce dayanışmak gerekiyor”

Eylem bittikten sonra Medyascope’a konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, şunları söyledi: “Taliban’ın Afganistanlı kadınlara yönelik saldırılarına karşı birlikte durma sözümüzü bugün tekrarladık. Kadınlar, Afganistan’da bir direniş başlattılar, dışardan sese, dayanışmaya ihtiyaçları var. Türkiye’de ise değişik bir durum söz konusu. Sadece iktidar, Taliban’ı kendi çıkarları doğrultusunda desteklemiyor. Aynı zamanda muhalefette yer aldığını söyleyen kesimler tarafından da maalesef hem ırkçı ve militarist hem de cinsiyetçi sözler kullanılmaya başlandı. Herkesin aklını başına alması lazım. Irkçılığın, militarizmin ve cinsiyetçiliğin destekçisi olmaktan uzak durmak lazım. Afganistanlılarla, Afganistanlı kadın ve LGBTİ+’larla bir an önce dayanışmak, mülteci düşmanlığına hayır demek gerekiyor.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.