Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar, İstanbul’daki Afganistan Başkonsolosluğu önüne mor çelenk bıraktı: “Direnen kadınlar dünyada her yerde”

Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla İstanbul’da Afganistan Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen kadınlar, “Afganistanlı kadınların yanındayız, Taliban yönetimini tanımıyoruz” dedi. Kadınlar, başkonsolosluğun önüne “Kadınlar laiklikle yaşayacak” yazılı mor çelenk bıraktı.

Fotoğraflar: Ela Yokeş

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla İstanbul-Beşiktaş’taki  Afganistan Başkonsolosluğu önünde toplanan kadınlar, “Taliban ve destekçileri yeryüzünden silinecek, kadınlar laiklikle yaşayacak”, “Afganistanlı Kadınlar Asla Yalnız Yürümeyecek” dövizleri açtı, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Direnen kadınlar dünyada her yerde”, “Kadınlar eşit yaşayacak”, “Hayatıma, hakkıma, kararıma dokunma” sloganları attı. 

Fidan Ataselim: “Asla yalnız değilsiniz”

Konsolosluk önünde konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin ardından yaşananları gazetelerden, Afganistanlı kadınların anlattıklarından görüyoruz, duyuyoruz, biliyoruz. Kendilerini yalnız hisseden, görünmediklerini düşünen başta Afganistanlı kadınlar olmak üzere bütün kadınlara asla yalnız olmadıklarını söylemek istiyoruz” dedi.

Talban’ı emperyalizmin yarattığını söyleyen Ataselim, “Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin ardından yaşananları hep beraber gördük. Taliban bir anda ortaya çıkmadı, IŞİD de bir anda ortaya çıkmadı. Dünyanın birçok ülkesinde sağcılar yükselişe geçti, dinci yönetimler yükselişe geçti. Bununla birlikte orada yaşayan halklara, kız çocuklarına, LGBTİQ+’lara toplu bir kıyım gerçekleştirildiğini görüyoruz” diye konuştu.

“Taliban’ın bütün topluma kendi inancını dayatması kabul edilemez”

Emperyalist ülkelerin “kadınları kurtarıyoruz” bahanesiyle Afganistan topraklarını işgal ettiğini dile getiren Ataselim, “Taliban açıklama yapıyor, ‘Kadınlara haklarını vereceğiz, ılımlı yaklaşacağız.’ Bunu kendini tanıtma pazarlığı olarak yapıyor. Şeriat kuralları çerçevesinde kadınlara haklarını vereceğini söylüyor. Bütün bir topluma kendi inancını dayatması kabul edilemez, bunun kadınlar için ne kadar hayati olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi. 

Kadınlar, açıklamalarının ardından Afganistan Başkonsolosluğu önüne “Kadınlar laiklikle yaşayacak” yazılı mor  çelenk bıraktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.