Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (23 Ağustos 2021): Memur zamları bugün belli olacak

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava 29, Ankara’da 30, İzmir’de 35, Diyarbakır’da 40, Antalya’da 35 derece olacak.

Meteoroloji tarafından yapılan uyarıya göre, Marmara’nın güneybatısı ile Kuzey Ege  yakınlarında sağanak yağış bekleniyor.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 18 bin 622 yeni vaka tespit edildi, 206 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 88 milyon 712 bin 799’a çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Haftaya başlarken dolar kuru 8 lira 49 kuruş, avro kuru 9 lira 95 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı 1.444 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın haftalık kapanışında gram altının satış fiyatı 487 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 65,68 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi’ni açıklayacak.

4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisini ilgilendiren zam oranları bugün belli olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2022 ve 2023’teki memur zam oranlarını saat 14.30’da açıklayacak.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bakanlık merkez ve taşra teşkilatında görev yapmak üzere 4 bin 346 kadrolu işçi alımı yapılacağını duyurdu. Başvurular 23 Ağustos’ta başlayacak, 27 Ağustos’ta sona erecek.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde ADKOTURK Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, sendika üyesi olan 21 işçinin iş aktini Kod-29’u gerekçe göstererek feshetti. Sendika, bugün fabrika önünde grev yapma kararı aldı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına devam edecek. 

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, kendisine yönelik saldırıda bir kişinin çekim yaptığını, bir kişinin de yumruk atan saldırgana eşlik ettiğini söyledi. Olaya ilişkin daha önce bir kişi tutuklanmıştı. 

Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla İstanbul’da Afganistan Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen kadınlar, “Afganistanlı kadınların yanındayız, Taliban yönetimini tanımıyoruz” dedi. Kadınlar, başkonsolosluğun önüne “Kadınlar laiklikle yaşayacak” yazılı mor çelenk bıraktı.

İstanbul-Şişli’de 16 Ağustos’ta LGBTİ+ bir çift, oturdukları kafede homofobik saldırıya uğradı. Saldırganın uzun süre kendilerini izlediğini anlatan Furkan ve Alper, “Biz sarıldık ve bir anda biri gelip ‘Burada istenmiyorsunuz. Sizden nefret ediyorum’ diye bağırdı” dedi.

Burdur’da 16 yaşındaki çocuklarına enjeksiyon yaptırmak için Burdur Devlet Hastanesi’ne giden aile, acil servisteki hemşireleri darp edip güvenlik görevlilerine saldırdı. İddiaya göre çocuğun kolunun acıtıldığı gerekçesiyle aile, müdahaleyi yapan hemşireye saldırdı. Üç kişi gözaltına alındı. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de ikinci hafta heyecanı devam ediyor. Dün oynanan karşılaşmada Fenerbahçe, sahasında Antalyaspor’u 2-0 yenerek puanını altıya yükseltti.

Süper Lig’in ikinci haftasında şu ana kadar alınan sonuçlar:

Yukatel Kayserispor 1-1 Adana Demirspor

Kasımpaşa 2-0 GZT Giresunspor

Çaykur Rizespor 0-0 VavaCars Fatih Karagümrük

Gaziantep FK 0-0 Beşiktaş

İttifak Holding Konyaspor 2-1 Medipol Başakşehir

Fenerbahçe 2-0 Antalyaspor

Göztepe 0-1 Öznur Kablo Yeni Malatyaspor

Süper Lig’de ikinci hafta, bugün oynanacak Trabzonspor-Demir Grup Sivasspor ve Galatasaray-Atakaş Hatayspor karşılaşmalarının ardından sona erecek. 

2020 Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası devam ediyor. A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Avrupa Şampiyonası gruplarındaki üçüncü maçında İsveç’i 3-0 mağlup etmeyi başardı. Üçte üç yapan milliler, grubundaki dördüncü maçında bugün saat 20.30’da Finlandiya’nın karşısına çıkacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Taliban’ın Afganistan’ı kontrol altına almasını konuşmaya devam ediyoruz. 

Taliban’ın Kabil’de kontrolü sağlamasının ardından Türkiye’ye gelmek için başvuruda bulunan 357 kişi, Kabil Hamid Karzai Havalimanı’ndan askeri nakliye uçağıyla Pakistan’ın başkenti İslamabad’a götürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel’le telefonda görüştü. Konuşmada Erdoğan, halihazırda 5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin ilave bir göç yükünü kaldıramayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile de görüştü. Görüşmede Erdoğan, Afganlara kendi topraklarında ve komşu ülkelerde yardım sağlanması gerektiğini belirtti. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, yarın G7 ülkeleri liderleriyle çevrimiçi toplantıda görüşecek ve bu görüşmede Afganistan meselesi ele alınacak.

Biden, Afganistan’ın başkenti Kabil’den 14 Ağustos’tan bu yana 28 bin kişinin tahliye edildiğini, katedilmesi gereken uzun bir yol olduğunu ve aksaklıklar yaşanabileceğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, İngiltere basınında Afgan sığınmacılar için üçüncü ülkelerde kurulacak iltica merkezleri planları bağlamında Türkiye’ye ilişkin atıf yapılması hakkında yazılı açıklamada bulundu. Bakanlık yazılı açıklamasında, iltica merkezleri kurulacağına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım Platformu Zirvesi’ne katılacak.

Haiti açıklarında 14 Ağustos’ta meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 207’ye yükseldi.

İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Kasım 2021’de Sosyal Demokrat Parti başkanlığını ve başbakanlığı bırakacağını açıkladı. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.