Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savcılıktan Ankapark için ilk adım: Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Melih Gökçek döneminin yöneticileri hakkında bilgi ve belge talep edildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın yapım maliyetini 801 milyon dolar olarak açıkladığı Ankapark için savcılık harekete geçti. Belediye kaynaklarından edinilen bilgiye göre Ankapark’ın mal alımı ihaleleri hakkındaki soruşturma nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ABB’den eski Başkan Melih Gökçek döneminin yöneticileri hakkında bilgi ve belge talebinde bulundu.

ABB, Gökçek hakkında çatı iddianamesi düzenlenmesi için savcılığa başvuracak

ABB kaynaklarından edinilen bilgiye göre, eski ABB Başkanı Melih Gökçek dönemi hakkında “suç işlemek için teşekkül kurma” suçu işlendiği iddiasıyla şimdiye kadar savcılığa verilen yolsuzluk dosyalarının bir kısmının birleştirilerek çatı iddianamesi düzenlenmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurulacak. 

Mansur Yavaş: “Ankapark’ın maliyeti 750 milyon dolar demiştim, çok hata yapmışım. 801 milyon dolar oraya gömülmüş”

2019 yılında açılan Ankapark’ın maliyeti, proje başladığından beri en çok tartışılan konuların başında geliyor. Eski ABB Başkanı Melih Gökçek, parkın maliyetinin 400-450 milyon dolar olduğunu söylerken Gökçek ayrıldıktan sonra belediye başkanlığı koltuğuna oturan Mustafa Tuna, 2017 yılında, Ankapark’ın maliyetinin yaklaşık 2 milyar TL olduğunu açıklamıştı. Parkın 2019’daki açılışında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuya ilişkin “Toplam maliyeti 1 milyar 396 milyon lirayı bulan Ankapark’tan Ankara Büyükşehir Belediyemiz kira geliri ve diğer kalemlerde yıllık 50 milyon lira kazanç elde edecektir” demişti.

Daha önce parkın maliyetinin 700-750 milyon dolar olduğunu açıklayan Mansur Yavaş ise dün akşam (25 Ağustos) Habertürk TV’de katıldığı bir programda maliyetin bu miktardan da yüksek olduğunu belirterek, “Ankapark’ın maliyeti 750 milyon dolar demiştim, çok hata yapmışım. 801 milyon dolar oraya gömülmüş” diye konuştu. 

Ankapark, “Avrupa’nın en büyük tema parkı” olma iddiasıyla 20 Mart 2019’da açılmıştı

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine kurulan ve ticari faaliyete geçebilmesi için yasal düzenleme yapılan Ankapark, “Avrupa’nın en büyük tema parkı” olma iddiasıyla 20 Mart 2019’da açıldı. İhalesi 2018 yılında yapılan ve işletmesi yıllık 26 milyon 400 bin lira karşılığında 29 yıllığına GBM Ticaret A.Ş. ile Çelik Ortak Girişim Grubu’na verilen, yaklaşık 25 bin ziyaretçi kapasiteli Ankapark, ilk yıl yerli ve yabancı beş milyon turisti ağırlamayı hedefliyordu. Beklenen ilgiyi çekmeyince faaliyete başladıktan yedi ay sonra kapısına kilit vuruldu. Bunun üzerine ABB, parkın işletmesini elinde bulunduran şirkete tahliye için ihtar çekti.

Ankapark hakkında ABB’nin sözleşme feshi ve tahliye işlemi 50 bin lira teminatla durdurulmuştu

ABB, parkta kamu zararının her geçen gün artması, güvenlik zafiyetinin olması, hırsızlık vakalarının yaşanması ve parkın çürümeye terk edilmesi nedeniyle geçen mart ayında yeniden Ankapark alanının belediyeye tedbiren teslimi için mahkemeye başvurmuştu. Ankapark hakkında ABB’nin sözleşme feshi ve tahliye işlemi GBM Ticaret A.Ş. ile Çelik Ortak Girişim Grubu’nun mahkemeye 50 bin lira teminat yatırması üzerine, yaklaşık iki ay önce durdurulmuştu. ABB’nin bu karara itirazı da reddedilmiş ve bu karar nedeniyle parkın ABB’ye devri yapılamamıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.