Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsün en yaygın uzun dönem etkileri halsizlik, baş ağrısı, dikkat bozukluğu, saç dökülmesi ve nefes darlığı – TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile söyleşi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), ABD’li bilim insanlarının araştırmasını kaynak alarak, koronavirüsün uzun dönem etkilerini gösteren bir görsel paylaştı. Buna göre virüsün en yaygın uzun dönem etkileri halsizlik, baş ağrısı, dikkat bozukluğu, saç dökülmesi ve nefes darlığı. TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, araştırmanın dikkat çekici detaylarını Medyascope yayınında anlattı.

47 bin 910 hastanın dahil edildiği, hastaları takip süresi viral enfeksiyon sonrası 14 ile 110 gün arasında değişen araştırmada, SARS-CoV-2 ile enfekte olan hastaların yüzde 80’inin bir veya daha fazla uzun vadeli semptom geliştirdiği ortaya çıktı.

Araştırmaya göre hastalık sonrası en sık görülen beş semptom sırasıyla şöyle:

1- Yorgunluk (%58)
2- Baş ağrısı (%44)
3- Dikkat bozukluğu (%27)
4- Saç dökülmesi (%25)
5- Nefes darlığı (%24)

TTB araştırma için, “COVID-19’un kalıcı etkilerinin boyutu, hastalığı önlemenin ne denli önemli olduğunu, dolayısıyla aşının değerini bir kez daha göstermektedir” bilgisini paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.