Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (19): 2021-2022 sezonu yaz transfer döneminin en dikkat çeken beş transferi

Koronavirüs salgınının futboldaki ekonomik etkilerinin devam ettiği bir dönemde, geçen sezon hayata geçirilip kısa sürede askıya alınan Avrupa Süper Ligi projesinin ardından, 2021-2022 sezonu yaz transferi dönemi akılda kalacak bir dönem oldu.

Dünya futbol tarihinin en iyisi olma iddiası bulunan iki futbolcu, Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo takım değiştirdi. Biri evinden ayrılırken diğeri yıllar sonra evine döndü. 31 Ağustos gününün ardından transfer penceresinin kapandığı Avrupa’nın beş büyük liginde Premier League’de 1.3 milyar euro, Serie A’da 550 milyon euro, Bundesliga’da 416.4 milyon euro, Ligue 1’de 350.6 milyon euro ve LaLiga’da 292 milyon euro transfer harcaması yapıldı. LaLiga’nın son dönemin en suskun yazını geçirdiği, Premier League’in diğer liglerle makası açmaya devam ettiği, Paris Saint-Germain’in dikkatleri üzerine çektiği yaz ayının öne çıkan beş transferini Medyascope Spor Servisi’nden Sedat Efekan Özener derledi.

5) Jack Grealish – Manchester City

Jack Grealish, modern futbolda giderek azalan klasik “10 numara”larda gördüğümüz bazı yetenekleri taşımasıyla, kısa çorap ve küçük tekmelik kullanımıyla, Aston Villa altyapısı ve A takımındaki hikayesiyle kendine has tarzda bir futbolcu. Manchester City, İngiltere bonservis bedeli rekorunu kırarak 117 milyon euro karşılığında 25 yaşındaki İngiliz futbolcuyu Aston Villa’dan transfer etti. Premier League şampiyonu unvanını korumak, Şampiyonlar Ligi finaline kalma başarısını tekrarlayıp bu sefer kupayı da almak isteyen City, Sergio Agüero’nun takımdan ayrılmasının ardından forvete Harry Kane’in transferi için nabız yokladı ancak Kane, Tottenham Hotspur’da kaldı.

EURO 2020’de oyuna girmesi için tezahüratlar yapılan Jack Grealish, geçen sezon Premier League’de 26 maçta altı gol, 12 asistlik etkileyici bir performans gösterdi. Grealish’in transferin ardından yaptığı “Pep buraya geldi ve City’yi en üst seviyeye çıkardı, Avrupa’daki en heyecan verici futbolu oynatıyor. Pep için oynayarak ondan öğrenmek çok özel bir fırsat ve üst seviye her futbolcunun isteyeceği bir şey. Herkesle tanışıp bir an önce futbol oynamak için sabırsızlanıyorum” açıklaması, karar verme sürecinde Pep Guardiola yönetiminde oynamak istemesinin ne kadar önemli bir faktör olduğunu ortaya koydu.

En kreatif oyuncunun dahi hücumda ve savunmada sorumlulukları bulunduğu, bir sistemin parçası olduğu Guardiola oyun planına, kariyerinde şu ana kadar en özgür hareket eden futbolculardan biri olan Grealish’in nasıl uyum sağlayacağını takip etmek ilginç olacak. Raheem Sterling, Phil Foden, İlkay Gündoğan gibi futbolcuların Pep Guardiola yönetimindeki gelişimini göz önünde bulundurunca heyecanlanmamak elde değil.

Jack Grealish’in, Manchester City’e transferi ile ilgili haberimiz:

4) Jadon Sancho – Manchester United

Manchester City altyapısında yetişen Jadon Sancho’nun İngiltere’ye dönüşü yine Manchester şehrine, bu sefer “Kırmızı Şeytanlar”ın formasını giymek için oldu. Manchester United, uzun süredir kadrosuna katmak istediği 21 yaşındaki İngiliz futbolcuyu 85 milyon euro karşılığında kadrosuna kattı.

Jadon Sancho, 2017-2018 sezonunda, henüz 18 yaşındayken A takım seviyesinde düzenli forma şansı bulmak için genç oyuncuları parlatma konusunda iyi bir repütasyona sahip Borussia Dortmund’a transfer oldu. Bundesliga’da Dortmund formasıyla çıktığı 104 karşılaşmada maç başına bir gol veya asist ortalamasıyla oynayan Sancho, 2020-2021 sezonunda tüm kulvarlarda çıktığı 38 maçta 16 gol, 20 asist ile mücadele etti.

Manchester United, geride kalan yaz transfer döneminde yıllardır takımın ihtiyacı olduğu konuşulan iki transferi gerçekleştirdi. Elit seviye futbolda yaratıcılığı artıracak, zor maçları yeteneğiyle çözecek, yüksek skor katkısı yapacak hücum oyuncusu takviyesini Jadon Sancho ile yaptı. Sancho’yla birlikte Harry Maguire’ın güvenilir partneri olacak stoper tandemi sorununu, Real Madrid’de geçirdiği 10 sezonda 18 kupa kazandıktan sonra kariyerinde yeni bir meydan okuma isteyen Raphael Varane ile çözdü. Geçen sezonun ikincisi Manchester United, yaptığı takviyelerle takımın başında üçüncü sezonuna başlayan Ole Gunnar Solskjaer yönetiminde mutlak kupa hedefiyle sezona girdi.

Jadon Sancho’nun Borussia Dortmund formasıyla golleri, çalımları ve daha fazlası:

3) Romelu Lukaku – Chelsea

Listenin üçüncü sırasında, sezon sonunda Premier League ve Şampiyonlar Ligi kupalarını hangi takımın kaldıracağına doğrudan etki etme potansiyeliyle dikkat çeken bir isim yer alıyor. Romelu Lukaku, 115 milyon euro bonservis bedeliyle Inter’den Chelsea’ye transfer oldu. 28 yaşındaki Belçikalı futbolcu için 2011-2012 sezonunda Chelsea, Anderlecht’e 15 milyon euro, 2014-2015’te Everton Chelsea’ye 35.36 milyon euro, 2017-2018’de Manchester United Everton’a 84.70 milyon euro, 2019-2020’de Inter United’a 74 milyon euro ödedi. Tüm bu kariyer yolculuğunda Romelu Lukaku, performansının zirvesinde ilk transferini yaptığı kulübe geri döndü.

Serie A’da Juventus hegemonyasının sona erdiği ve 11 yıl aranın ardından Inter’in şampiyon olduğu 2020-2021 sezonunda Belçikalı, tüm kulvarlarda çıktığı 44 maçta 30 gol, 10 asistlik bir performans sergileyerek takımını sırtladı. İstatistiklerin ötesinde atletik özellikleri ve teknik becerileriyle hemen her tür oyun stilinde performans gösterebilecek Lukaku, taktik açıdan dünyadaki en iyi teknik direktörlerinden biri olan Thomas Tuchel yönetiminde oynayacak. Son Şampiyonlar Ligi ve UEFA Süper Kupası şampiyonu Chelsea, en büyük eksiği olan santrfor bölgesine nokta atışı bir transfer yaptı.  

Romelu Lukaku’nun kaleme aldığı “Söyleyecek bazı şeylerim var”a buradan ulaşabilirsiniz:

2) Cristiano Ronaldo, Manchester United

Cristiano Ronaldo, futbol romantiklerini ayrıca mutlu eden bir kararla 15 milyon euro bonservis bedeli ve bonuslar karşılığında Manchester United’a transfer oldu. 36 yaşındaki Portekizli, 2+1 yıllık sözleşme ile ilk transferini ve elit seviyeye çıkışını gerçekleştirdiği, 2003-2009 yılları arasında formasını giydiği United’a döndü. Ronaldo’nun kariyerinde Manchester United’ın ilkleri temsil ettiğini, Instagram hesabından yaptığı, “İlk yerel lig şampiyonluğum, ilk kupa zaferim, Portekiz Milli Takımı’na ilk çağrılışım, ilk Altın Ayakkabı ve Ballon d’Or ödüllerim… Tüm bu başarılar Kırmızı Şeytanlar’la aramdaki bağ sayesinde oldu” açıklaması özetliyor.

Manchester City’ye transfer olma ihtimali varken, verdiği röportajlarda birden fazla kez “futboldaki babam” ifadesini kullandığı Sir Alex Ferguson’ın da etkisiyle 24 saat içinde United’a transfer olan Ronaldo, kariyerindeki dördüncü büyük meydan okumasını yapıyor. 18 yaşında altyapısında yetiştiği Sporting Lizbon’dan transfer olduğu İngiltere’de üç Premier League, bir Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazandıktan sonra o zaman için (2009-2010) rekor bir bonservis bedeliyle Real Madrid’in yolunu tuttu. Real Madrid’de 10 sezonda dört Şampiyonlar Ligi, iki LaLiga kupası kaldırdıktan sonra Ballon d’Or ödülü sayısını beşe yükseltti. 33 yaşında 117 milyon euro bonservis bedeliyle Juventus’a, Serie A’ya transfer oldu. İtalya’da geçirdiği üç sezonda beklediği Şampiyonlar Ligi zaferini yaşayamadan, iki Serie A şampiyonluğuyla evine döndü.

Manchester United formasıyla 118, Real Madrid formasıyla 450, Juventus formasıyla 101 ve Portekiz Milli Takımı formasıyla 111 gol kaydeden Cristiano Ronaldo, ilk United dönemine göre farklı bir oyuncu. Kariyerinin başında kanat mevkisini yeniden tanımlayan, spektaküler çalımları ve şutlarını sistem içinde kullanabilen Ronaldo, yaş aldıkça ceza sahasında her türlü golü atabilen, usta bir golcüye evrildi. 12 yılda Premier League’in yaşadığı tempo ve taktik gelişimi göz önünde bulundurunca Portekizli spor efsanesinin adaptasyonunu merakla bekliyoruz.

Cristiano Ronaldo’nun Manchester United’a transferiyle ilgili haberimiz:

Cristiano Ronaldo’nun kariyerinde attığı unutulmaz beş gol:

1) Lionel Messi, Paris Saint-Germain

Lionel Messi, 21 yıllık Barcelona macerasının ardından tüm dünyanın gündemine oturan bir transferle Paris Saint-Germain (PSG) kadrosuna katıldı. Josep Bartomeu yönetimi ve başarısız geçen sezonlardan memnuniyetsiz olan Arjantinli spor efsanesi, geçen sezon takımdan ayrılmak istemişti. Messi’nin, Pep Guardiola yönetimindeki Barcelona’da futbolun zirvesine çıktığı dönemin başkanı Joan Laporta’nın tekrar başkan olmasının ardından sözleşmesini uzatmak istedi. 

Dünyada maaşı en yüksek futbolcu olan Messi, yıllık ücretinde yarı yarıya indirimi kabul etmesine rağmen Barcelona LaLiga’nın belirlediği finansal yükümlülüklere uyamayacağı için takımdan ayrılmak durumunda kaldı. Gerard Pique, Sergio Busquets, Jordi Alba gibi veteran kulüp efsanelerinin maaşlarında indirime gitmesiyle yeni transferleri Memphis Depay, Sergio Agüero, Eric Garcia ve Rey Manaj’ın lisansını çıkartabilen Barcelona, neredeyse gelirlerinin tamamına denk gelen maaş yükü ve faydalanamadığı oyunculara verdiği yüksek bonservis bedelleriyle son yılların finansal açıdan en kötü yönetilen takımlarından biri.

2004 yılında profesyonel seviyede Barcelona kariyeri başlayan Messi, 778 maçta 474’ü LaLiga ve 120’si Şampiyonlar Ligi’nde olmak üzere 672 gol atarak tek bir kulüpte en çok gol atan futbolcu olma unvanını Pele’den aldı. “Uzaylı” lakabını sonuna kadar hak eden futbolcu, 10’u LaLiga ve dördü Şampiyonlar Ligi olmak üzere Barcelona formasıyla 34 kupa kazandı. Altı kez ile Ballon d’Or ödülünü en çok kazanan futbolcu olan Leo Messi, 34 yaşında kariyerinde yeni bir sayfa açarak Sergio Ramos, Gianluigi Donnarumma, Georginio Wijnaldum, Achraf Hakimi gibi önemli transferle birlikte PSG forması giyecek. Yıllardır yaptığı yatırımın karşılığı olarak Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırmak isteyen PSG, bu hedefe yönelik yaptığı son ve en büyük hamleyle başarılı olabilecek mi göreceğiz.

Lionel Messi’nin PSG transferi ile ilgili haberimiz:

Lionel Messi’nin kariyerinde attığı unutulmaz beş gol:

Jonathan Wilson’ın kaleminden, Lionel Messi’nin PSG transferi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.