Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson: Büyük resimde Messi’nin Paris Saint-Germain’e transferi PSG ve Barcelona için ne anlam ifade ediyor?

Medyascope Spor Servisi’nden Sedat Efekan Özener, ünlü yazar Jonathan Wilson’ın Sport Illustrated için yazdığı “What Messi Joining PSG Means for the Club and Barcelona in the Grand Scheme/Büyük resimde Messi’nin Paris Saint-Germain’e transferi PSG ve Barcelona için ne anlam ifade ediyor?” yazısını çevirdi.

Büyük resimde Messi’nin Paris Saint-Germain’e transferi PSG ve Barcelona için ne anlam ifade ediyor?

20 yıldan uzun süren Barcelona kariyeri sonunda, açıkça belirttiği kalma isteğinin aksine Lionel Messi, radikal bir değişiklik ile Paris Saint-Germain’e (PSG) transfer oldu.

Birkaç günlük bekleyişin ardından, hâlâ inanması güç olan haber geldi. Messi, 21 yıllık Barcelona kariyerinin ardından senelik 41 milyon dolar kazanacağı iki yıllık bir sözleşme ile PSG kadrosuna katıldı. Geçen hafta dahi Barcelona’nın pazarlıkta elini güçlendirmek için izlediği bir taktik olarak düşünebilecek tablo, Barcelona’nın son yıllarda hesaplanamaz derece kötü yönetildiğini ortaya koydu.

Messi’nin takımda tutulamamasından tam olarak ne Messi ne şu anki Başkan Juan Laporta sorumlu. La Liga’nın kuralları taviz vermeden uygulayacağına dair ihmalkâr davranıp davranmadığını bilmemekle beraber, Messi’yi takımda tutma vaadiyle seçilen Laporta’yı Messi’nin ayrılışından dolayı suçlayamayız. Bazıları Messi’yi sorumlu gösterse de kulübün finansal durumunu kontrol etmek onun işi değil.

Messi bedavaya oynasın önerisi hayret verici. İspanya’da yasalara aykırı olması, o koşulda dahi Barcelona’nın verdiği yanlış kararlar sonucu takımda kalamayacak olması bir kenara, bu öneri futbolcuların gerçek bir iş yapmadığı, pazar değerini hak etmediği düşüncesinin bir sonucu. Kimse kulüp yöneticileri, avukatlarının ücretsiz çalışmasını önermiyor, üstelik Messi maaşında yarı yarıya bir indirimi kabul etti.

PSG’nin bu imkâna sahip olmasının sebebi insan hakları konusunda oldukça sorgulanan bir rejim tarafından fonlanması

İnsanların hoşuna gitmeyen, Messi’nin PSG’yi tercih etmesi oldu. PSG, dünyada 34 yaşındaki süperstarın maaşını karşılayabilecek üç takımdan biri ancak aynı zamanda, kulübün bu imkana sahip olmasının sebebi insan hakları konusunda oldukça sorgulanan bir rejim tarafından fonlanması. 2022 yazında Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası organizasyonu için gündeme gelen haberlerden Messi’nin haberdar olmaması mümkün değil. Bu durum Manchester City veya PSG’ye transfer olan her futbolcu için geçerli olsa da Messi, diğer futbolculardan daha fazla seçme özgürlüğü bulunan biri. Sporcuların artarak politik duruş sergilediği günlerde, sadece oyununu oynamak isteyen bir sporcu olmayı isteme argümanı eleştirilebilir oluyor.

Saha içi perspektifinden bakacak olursak, Messi’nin –en azından lokal ligde– başarılı olacağı net. Daha önce Neymar ile birlikte etkili bir performans gösterdiler ve Kylian Mbappe takımda kalsa da ayrılsa da Ligue 1 savunmalarına zor anlar yaşatacaklar. Ancak çok daha düşük bütçeli takımlara karşı ulaşacakları akıl almaz gol istatistiklerinin ne kadar anlam ifade edeceği tartışmaya açık.

PSG’nin Messi dışında yaptığı yaz transferleri de göz kamaştırıcı. Yalnızca Achraf Hakimi için 70 milyon dolar bonservis ödeyerek Sergio Ramos, Gianluigi Donnarumma, Georginio Wijnaldum ve Hakimi’yi kadrolarına kattılar. İlave olarak Porto’ya 20 milyon dolar vererek geçen sezon kiralık olarak forma giyen Danilo Pereira’nın bonservisini aldılar. Transfer ettikleri isimleri göz önünde bulundurunca ödedikleri düşük bonservis bedeli, maaş bütçeleri nedeniyle yakından takip edildikleri “financial fair play” incelemeleri konusundaki endişelerini azaltabilir.

Zayıf takımlara daha ezici üstünlük kurulacak ruhsuz bir projeye dahil oldu

Peki, Messi transferi PSG adına Şampiyonlar Ligi’nde taktik açıdan bir risk içeriyor mu? Paris ekibinin son yıllarda Şampiyonlar Ligi’nde yaşadığı sorunlardan biri, rekabet seviyesi yüksek maçlarda hücum hattının orta sahadan kopması oldu. Ne Neymar ne Mbappe, istikrarlı şekilde pres yapması veya savunmadaki sorumluluklarını yerine getirmesini bekleyebileceğiniz oyuncular. Messi de bu tarz bir futbolcu.

Pep Guardiola’nın Barcelona’daki son sezonunda dahi, 2011-2012, Messi’nin takımın pres oyununa katılma konusunda kapasitesi veya isteğiyle ilgili soru işaretleri vardı. Son yıllarda Messi’nin Barcelona’daki durumu bir ikileme, açmaza dönüştü. Açık ara takımın en iyi oyuncusuydu. Messi, Barcelona’nın maç kazanma ihtimalini doğuran yegâne oyuncuydu bununla birlikte, Barcelona’nın kritik ve zorlu maçlarda dağılmasının sebebi taktik disiplini kaybetmesi, merkezden açık vermesiydi ki Messi’nin de bu durumda sorumluluğu var (2017’de 4-0 PSG’ye, 3-0 Juventus’a, 2018’de 3-0 Roma’ya, 2019’da 4-0 Liverpool’a, 2020’de 8-2 Bayern Munich’e ve 2021’de 4-1 PSG’ye karşı alınan mağlubiyetler).

Teknik Direktör Mauricio Pochettino bu durumu telafi eden bir sistem oluşturabilir ancak her telafi, dünyadaki en iyi takımların ortak özelliği olan kolektif güçten taviz anlamına gelecek. PSG her zaman büyük isimleri, taktik dengeye tercih eden bir kulüp oldu. Bu durum zayıf takımlara ve bazı güçlü rakiplere karşı soruna yol açmaz ama dünyadaki en iyi takımların hedefleyeceği bir zafiyet olacak.

Messi transferinin en üzücü tarafı bu, var olduğu kulüpten koparılmasının yanı sıra, en zor maçları kazanma ihtimalini radikal şekilde artırmadığı, zayıf takımlara daha ezici üstünlük kurulacak ruhsuz bir projeye dahil oldu. 

Yazar: Jonathan Wilson

Çeviren: Sedat Efekan Özener

Yazı linki: https://www.si.com/soccer/2021/08/10/lionel-messi-psg-transfer-signing-barcelona

Lionel Messi ile ilgili yaptığımız haberlermize buradan ulaşabilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.