Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson Sport Illustrated’a yazdı: “FIFA’nın elinde, iki yılda bir dünya kupası düzenlenmesinin gerekliliğine yönelik bir kanıt yok”

Futbol kamuoyunda bir süredir dünya kupalarının iki yılda bir düzenlenmesi tartışılıyor. Jonathan Wilson‘ın Sport Illustrated için kaleme aldığı “Even FIFA Knows It Has No Real Evidence to Support a Biennial World Cup/FIFA’nın elinde, iki yılda bir dünya kupası düzenlenmesinin gerekliliğine yönelik bir kanıt yok” başlıklı yazısını Medyascope Spor Servisi‘nden Sedat Efekan Özener çevirdi.

FIFA’nın elinde, iki yılda bir dünya kupası düzenlenmesinin gerekliliğine yönelik bir kanıt yok

Görünüşe göre FIFA, aralık ayında iki yılda bir dünya kupası düzenleme önerisini oylamayacak. UEFA, şiddetle karşı çıktığı bu öneride Güney Amerika’nın UEFA’sı CONMEBOL’un desteğini almış durumda. Futbolda Avrupa ve Güney Amerika’nın aynı tarafta bulunduğu bir çatışmada karşı tarafın kazanması zor.

FIFA Başkanı Gianni Infantino, 20 Aralık tarihinde futbolun paydaşlarıyla görüşerek bir çözüm bulabileceklerini umuyor. Hatta açık fikirli olduğunu ve şu ana kadar akıllara gelmemiş bir çözümün, birlikte oturup konuşunca bulunabileceğini belirtiyor.

Gianni Infantino

Aslında bu tartışmada problem şu: FIFA, dünya kupalarını iki yılda bir düzenlemek istiyor ancak bu değişim hakkında ortak bir istişare yapılmadı, Arsene Wenger ve bir grup insan dışında kimsenin fikri alınmadı. Wenger son bir ayda, Arsenal’de son 10 yılda kaybettiğinden daha fazla itibar kaybetti. Suudi Arabistan Futbol Federasyonu Başkanı Yasser Al-Misehal, iki yılda bir dünya kupası düzenlenmesiyle ilgili fizibilite çalışması yapılmasını önermişti ve ama bu bağlamda somut bir çalışma yapılmazken FIFA, önerisini dayatarak kabul ettirmeye çalışıyor.

Infantino yeni neslin futbolla – özellikle maçın tamamını izlemekle – ilişkisinin eski jenerasyonlara göre farklı olduğunu, futbolla ilgili daha kısa içeriklerle ilgilendiklerini söylüyor. Juventus Başkanı Andrea Agnelli de Avrupa Süper Ligi’nin kurulma argümanlarından biri olarak bunu söylemişti. Fakat bu tespitin, iki yılda bir dünya kupası düzenlemekle ilişkisini kimse açıklamadı. Peki, bu mantıklı bir korelasyon mu? “Bundan sıkıldınız, o yüzden size daha da çok sunacağız.”

FIFA tarafı, Portekiz Futbol Federasyonu Başkanı Tiago Craveiro’nun ülkeler art arda organizasyonlarda yer almazsa dünya kupasının iki yılda bir düzenlenebileceği önerisine dahi pozitif yaklaştı. Gerçekten 2028’de Brezilya, İtalya, İspanya, İngiltere ve Portekiz; 2030’da Almanya, Arjantin, Fransa, Hollanda ve Uruguay’ın olmadığı birer dünya kupası iyi bir fikir mi?

Peki FIFA neden önerisinde bu kadar ısrarcı? Koronavirüs salgını, FIFA’nın gelirlerini radikal şekilde vurmadı. FIFA iki yıl aralıklarla dünya kupası düzenlenmesinin Asya ve Afrika futbolunu geliştireceğini iddia ediyor ancak yine, buna dair somut bir argüman sunulmadı. Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) pasif şekilde desteğini belirtti ancak orada kararları alan kişilerin FIFA ile ilişkisi meçhul. Son iki başkan Fatma Samoura ve Patrice Motsepe, FIFA lehine pozisyon alabilecek isimler.

FIFA daha fazla gelir elde edip bunu futbolun gelişimi için federasyonlara verebilir ancak dünya kupası iki yılda bir düzenlenirse, Afrika Uluslar Kupası’nın önemi azalacak. Dünya Kupası Gana, Nijerya, Cezayir gibi ülkeler için iyi olabilir ama Burkino Faso, Mali gibi orta ölçekte ülkelere nasıl bir etkisi olabilir?

FIFA’nın argümanlarının altı somut araştırmalarla doldurulmadığı için bu isteğin, kurumun çıkarına olduğu fikri öne çıkıyor. FIFA daha fazla gelir elde etmek ve aslında Şampiyonlar Ligi’ni elinde bulunduran UEFA’dan gücü ve kontrolü almak istiyor. Bu rekabette UEFA’nın eli güçlü. CONMEBOL’un desteği de göz önünde bulundurunca dünya kupasının boykot edilmesi dahi bir seçenek. Gianni Infantino bu proje ile riskli bir denemede bulunuyor. Bu noktada Asya Futbol Federasyonu, CAF ve Orta ve Kuzey Amerika Futbol Birliği’nin ( CONCACAF) ortak ve FIFA’dan yana bir tavır sergileyip sergileyemeyeceği belirleyici olacak.

Yazar: Jonathan Wilson

Çeviren: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Kaynak: https://www.si.com/soccer/2021/10/21/fifa-biennial-world-cup-plan-gianni-infantino-uefa-conmebol

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler