Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 858. haftasında 27 yıl önce kaybedilen Kenan Bilgin için adalet istedi: “Annem oğlunun hasretiyle hayatını kaybetti, davanın peşindeyiz, adalet yerini bulacak”

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 159. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. 858. haftanın moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun yaptı. Cumartesi İnsanı Ümmühan Kaya’nın okuduğu açıklamada, 27 yıl önce Ankara’da kaybedilen Kenan Bilgin (35) için adalet istendi.

Kenan Bilgin, 12 Eylül 1994 tarihinde Ankara-Dikmen’deki bir otobüs durağından gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Ailesi, avukatları ve İnsan Hakları Derneği, Kenan Bilgin’e ulaşmak için girişimlerde bulundu ancak Ankara Emniyeti, Bilgin’in gözaltına alınmadığını söyledi. Bunun üzerine 11 tanık, Kenan Bilgin’i şubede gördüklerini kamuoyuna açıkladı.

Kenan Bilgin’in gözaltında kaybedilmesi olayının tanıklarından Sair Çoban, 1994 yılında kendisinin de gözaltına alındığını, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde bir hücreye konulduğunu ve karşısındaki hücrede bulunan Kenan Bilgin’in, “Adım Kenan Bilgin, kaydımı yapmadılar. Beni gözaltına aldılar fakat kaydımı yapmadılar. Beni öldürecekler, gözaltında kaybedecekler” diye bağırdığına tanık olduğunu söyledi.

“İşkence seslerini duyuyordum”

Tanıklardan Özer Akdemir de 1994 yılında Kayseri’deki evinden gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirildiğini, burada her türlü işkenceye maruz kaldığını belirtti. Akdemir, “Benim hücremin yanındaki bir arkadaşı işkenceye götürüp getiriyorlardı. Bu arkadaş işkenceye götürüldüğünde işkence seslerini rahatlıkla duyabiliyordum. Bu arkadaş bir gün mazgaldan bağırdı, ‘Adım Kenan Bilgin, kaydımı yapmadılar, gözaltında kaybetmeye çalışıyorlar’ dedi” diye konuştu.

“Davanın peşindeyiz, adalet yerini bulacak”

Kenan Bilgin’in kardeşi Naciye Bilgin Ökdemir, abisinin 1994 yılında gözaltına alındığını, kendisini bir daha görmediklerini dile getirdi. Naciye Bilgin Ökdemir, “27 yıldır abi hasreti çekiyorum. Uyurken, gezmeye çıkarken aklımda. Unutulacak bir şey değil. ’12 Eylül’ denilince aklıma acı, kasvet, kayıp geliyor. Eylül ayını hiç hatırlamak istemiyorum” dedi.

Adalet istediklerini belirten Ökdemir, “Annem oğlunun hasretiyle hayatını kaybetti. En azından bir mezarı olsa gidersin dertleşirsin ama yok. Tutuklandı, bir daha göremedik. Bir dünya iyi insan böyle gözaltında kaybedildi. Biz, bu davanın peşindeyiz. Adalet yerini bulacak” diye ekledi.

“Şüpheliler hakkında etkin soruşturma ve kovuşturma yürütülmesi talebimizi yineliyoruz”

Cumartesi İnsanı Ümmühan Kaya, okuduğu açıklamada şu talepleri dile getirdi: “858. haftamızda Kenan Bilgin’in akıbetinin açığa çıkartılması ve işlenen bu insanlığa karşı suçun bilinen şüphelileri hakkında etkin soruşturma ve kovuşturma yürütülmesi talebimizi yineliyoruz. Bu talebimizin gerçekleşebilmesi için yargı sisteminin, bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruyacak, dışarıdan yapılan baskılara direnecek kadar güçlü bir yapıya kavuşturulmasına ihtiyacımız olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.