Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, 10 Ekim katliamıyla ilgili bildiri dağıttığı için yurttan atılan öğrencinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı önündeki bombalı saldırının ardından öğrencisi olduğu üniversite kantininde bildiri dağıttığı için yurttan atılan Kardelen Hasret Kaygusuz’un ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. AYM, Kaygusuz’a 8 bin 100 Türk Lirası manevi tazminat ödenmesine ve davanın yeniden görülmesine karar verdi.

2015 yılında Çukurova Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde okuyan ve Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Fevzi Çakmak Yurdu’nda kalan Kardelen Kaygusuz, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda meydana gelen bombalı saldırının ardından 22 Ekim günü Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü öğrenci kafeteryası önünde bildiri dağıttı. Bildiride yer alan ifadeler nedeniyle Fevzi Çakmak Yurt Müdürlüğü Öğrenci Disiplin Kurulu tarafından yapılan soruşturma sonucunda öğrenciye yurttan süresiz çıkarma cezası verildi. 4 Nisan 2016 tarihinde ise Kaygusuz’un kaldığı yurt ile ilişkisi kesildi. 

Başvurucu, güvenlik ve istihbarat güçlerini “sistemli bir ihmal içinde olmakla” suçladı

AYM kararında başvurucunun, Ankara’da meydana gelen katliamda güvenlik ve istihbarat güçlerinin sistemli bir ihmal içinde olduklarını ve failleri belirsizleştiren bir söylemi tercih ettiklerini dile getirdiği hatırlatıldı: “Başvurucu aynı zamanda söz konusu patlamada birçok arkadaşının vefat ettiğini veya yaralandığı da kararda şu ifadelerle, duyduğu öfkenin etkisiyle eleştirel olarak kaleme alınmış bahse konu bildiriyi dağıtmış olması nedeniyle hem barınma imkânının elinden alınmasının hem de öğrenim kredisinin kesilmesinin ifade ve örgütlenme özgürlüklerini, eşitlik ilkesini, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, adil yargılanma ve etkili başvuru haklarını ihlal ettiğini ileri sürmüştür.”

KYK’nın bağlı olduğu Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın görüşünde ise başvurucu hakkında verilen yurttan çıkarma ve öğrenim kredisinin kesilmesine dair kararın hukuki dayanağının olduğu, müdahalenin öğrencilerin toplu halde yaşadığı yurtları siyasi polemiklerden uzak tutma amacı yanında başkalarının şöhret ve haklarının korunması, kamu düzeninin korunması meşru amaçlarını izlediği belirtildi. 

İfade özgürlüğünün ihlal edildiğine ve başvurucuya 8 bin 100 TL tazminat ödenmesine karar verildi

AYM, başvurucunun ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmederken Kaygusuz’a 8 bin 100 lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi. AYM davanın yeniden görülmesi gerektiğine ise şu sözlerle hükmetti: “İncelenen başvuruda, başvurucu hakkında verilen disiplin cezası ve başvurucunun kredisinin kesilmesi işlemleri nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla ihlalin idarenin işleminden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Bununla birlikte Mahkeme de ihlali giderememiştir. Bu durumda ifade özgürlüğü ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır. Bu sebeple kararın bir örneğinin yeniden yargılama yapılmak üzere Ankara 3. İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verilmesi gerekir.”

Ne olmuştu?

10 Ekim 2015 günü Ankara’nın Ulus semtindeki Ankara Garı önünde Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından organize edilen ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve Emekçi Hareket Partisi (EHP) gibi pek çok siyasi partinin katıldığı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne düzenlenen canlı bomba saldırısı sonucunda 102 kişi öldü, 500’den fazla kişi de yaralandı. İki canlı bomba tarafından gerçekleştirilen katliamı IŞİD üstlenirken saldırı kayıtlara, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı saldırısı olarak geçti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.