Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki genç erkeğin aşkını anlatan “Kalp Çarpıntısı” kitabı “muzır” ilan edildi – Hatice Kapusuz: “Bu yaklaşım çocukların okuma ve öğrenme hakkının ihlali, cinsel gelişim ve bilgiye erişimin engellenmesi”

Alice Oseman’ın iki genç erkeğin hayatını ve aşklarını anlattığı, “Kalp Çarpıntısı” (Heartstopper) adlı kitabının birinci ve ikinci cildi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından “muzır” ilan edildi ve oybirliğiyle kitabın sınırlamalara tabi olmasına karar verildi. Karar dün (8 Eylül 2021) Resmi Gazete’de yayımlandı. Çocuk Hakları Aktivisti Hatice Kapusuz, kararı Medyascope’a değerlendirdi. 

Savcılık soruşturma başlattı, kitabın internette satışı durduruldu

Alice Oseman‘ın yazıp çizimlerini yaptığı “Kalp Çarpıntısı” kitabının ilk cildi 2016’da yayımlandı. Toplam beş ciltten oluşan serinin ilk iki kitabı Yabancı Yayınları tarafından Türkçe’ye çevrildi. Kitap, Charlie ve Nick ismindeki karakterlerin aşklarını, aile ve okul hayatlarını anlatıyor.

2021 Ağustos ayında serinin üçüncü cildi yine aynı yayınevinden satışa sunulurken, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının kitap hakkında “müstehcenlik” iddiasıyla soruşturma başlattığı ve yayınevi yetkilisinin ifade vermeye çağırılacağı medyaya yansıdı.

Soruşturmadan önce Kitapyurdu, Idefix ve D&R da “Kalp Çarpıntısı” serisinin kitapları çevrimiçi satılıyordu. Soruşturmanın ardından bu sitelerde kitabın satışı durduruldu. Bilgi almak için Yabancı Yayınları’nı aradık ancak kimseye ulaşamadık.

Alice Oseman: “Bu duruma çok üzüldüm, çok kızdım”

Konuyla ilgili Instagram hesabından açıklamada bulunan kitabın yazarı Alice Oseman, “Az önce uyandım ve ‘Kalp Çarpıntısı’nın, kuir içeriği nedeniyle Türkiye’nin en büyük kitapçı zincirlerinden biri olan D&R’da yasaklandığını duydum. Bu duruma çok üzüldüm, çok kızdım. Türkiye’deki tüm okuyucularıma, homofobi ve transfobi altında yaşayan tüm LGBTİ+’lara kucak dolusu sevgiler gönderiyorum” dedi. 

Kitap “muzır” ilan edildi

“Kalp Çarpıntısı”nın birinci ve ikinci cildi, 8 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından “muzır” ilan edildi. 

Kararda, “Kurulumuzca ‘Kalp Çarpıntısı cilt-1; cilt-2’ isimli kitabın Resen incelenmesi neticesinde; kitapta yer alan bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna; bu sebeple söz konusu kitabın 1117 sayılı Kanunun 3266 sayılı Kanunla değişik 4’üncü maddesindeki sınırlamalara tabi olmasına oybirliği ile karar verilmiştir” denildi.

“Muzır” ilan edilen yayınlar satılamıyor, sergilenemiyor, reklamı yapılamıyor

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun“muzır” ilan ettiği yayınlar, açık sergilerde ve seyyar dağıtıcılar tarafından satılamıyor, dükkanlarda ve benzeri yerlerde sergilenemiyor, bir yerden bir yere teşhir için açık bir şekilde nakledilemiyor. Gazete, dergi, duvar ve el ilanları, radyo ve TV ile veya diğer şekillerde ilan edilemiyor, satışı için reklam ve propaganda yapılamıyor. Para karşılığı veya parasız küçüklere gösterilemiyor, verilemiyor ve hiçbir surette okul ve benzeri yerlere sokulamıyor.

“Bakanlıkta görevlendirilen kişilerin bilgi, inanç ve yaklaşımlarına göre karar veriliyor”

Kitabın “muzır” ilan edilmesini Medyascope‘a değerlendiren çocuk hakları aktivisti Hatice Kapusuz, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, maneviyat üzerinde muzır etki, müstehcenlik, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’ndaki genel amaç ve temel ilkelerine göre karar veriyor. Maneviyat çok göreceli bir şey. Bakanlıkta görevlendirilen kişilerin bilgi, inanç ve yaklaşımlarına göre karar veriliyor” dedi. 

“Kurulda pedagog, çocuk gelişimci ve cinsel sağlık uzmanı yok”

Kurulda pedagog, çocuk gelişimci ve cinsel sağlık uzmanı bulunmadığını dile getiren Kapusuz, “Kurul, şimdiye kadar cinsel gelişim konusunda bilgilendirme yapan, gökkuşağı simgesi kullanan ve cinsel yönelim göndermesi olan pek çok yayını sınırlandırdı. Bu yaklaşım çocukların okuma ve öğrenme hakkının ihlali, hayal gücü ve yaratıcılığın engellenmesi, kendini, diğerini, çeşitliliği tanımanın engellenmesi, cinsel gelişim ve bilgiye erişimin engellenmesi, karar verme, özerkliğe alan tanımama, soru sorma hakkının sınırlanması anlamına geliyor” diye konuştu.

“Kuir çocuklar var”

Uzmanların evrensel değerlere ve çocuk haklarına odaklanması gerektiğini vurgulayan Kapusuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Denetim meselesi zor bir konu. Çünkü evrensel değerlere dayanan, çocuk hakları ve ihtiyaçlarına odaklanan kriterlerimiz ve bu kriterlere göre hareket eden uzmanlar olmalı. Yoksa denetim her zaman muhafazakâr ve sansürcü bir eğilim sergileyebilir. Çocuklar ve biz yetişkinler kitap okurken baş kahramanla özdeşlik kurarız. Kuir çocuklar var. Ancak kuir kitapların yasaklanması kuir çocuklarının kendilerine benzer kahramanlarla karşılaşmamaları anlamına geliyor.”

Kitap Netflix’te dizi oluyor

Yabancı Yayınevi 27 Haziran’da Twitter hesabından “Kalp Çarpıntısı” kitabının Netflix’te dizi olarak yayınlanacağını şu cümlelerle duyurmuştu: “Harika bir haberle geldik! Kalp Çarpıntısı dizi oluyor. Netflix’te yayınlanacak dizinin ilk sezon çekimleri tamamlandı bile! Sabırsızlanıyoruz!”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.