Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim Sen: Okulların yardımcı ve idari personel ihtiyacı karşılanmıyor, öğretmenler tuvalet ve lavaboları temizlemek zorunda bırakılıyor

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 19 milyona yakın öğrencinin ve 1,2 milyon eğitim emekçisinin görev yaptığı okullara kadrolu temizlik çalışanı görevlendirmediği yönünde her gün yüzlerce şikayet aldıklarını açıkladı. Yazılı açıklamada, “Görev tanımları dışında her işi yapmaya zorlanan öğretmenlerimiz ve okul yöneticilerimiz, ya yüzlerce öğrencinin kullandığı tuvalet ve lavaboları kendileri temizlemek zorunda bırakılmakta ya da bütçe dışı gelirleri varsa hukuka aykırı biçimde kayıtdışı yevmiyeli temizlik görevlileri çalıştırmaktadır” denildi.

“Milli Eğitim Bakanlığı okullarda temizlik çalışanı görevlendirmedi, yüzlerce şikayet geliyor”

2021-2021 eğitim öğretim yılı 6 Eylül’de başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle 1,5 yıllık aranın ardından yüz yüze eğitime yeniden geçildi. Okulların yeterli hazırlık yapılmadan açıldığını savunan Eğitim Sen, yazılı bir açıklama yaparak yüz yüze eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Öğretmen açıklarının kapatılmadığı, yeni okul ve derslikler inşa edilmediği vurgulanan açıklamada, “‘Maske, mesafe, hijyen’ söylemleriyle sürekli gündemde kalmayı sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı, 19 milyona yakın öğrencinin, 1,2 milyon eğitim emekçisinin görev yaptığı okullara kadrolu temizlik çalışanı görevlendirmediği için, sendikamıza her gün okullarda temizlik çalışanının olmadığına dair yüzlerce telefon, e-mail ve mesaj gelmektedir” denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MB) 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçileceğini aylar öncesinden açıklamasına rağmen yardımcı hizmet personeli ile ilgili yeni bir atama ve çalışma yapmadığına dikkat çekilen açıklamada şu tespitlere yer verildi: “Kırsal bölgelerde öğretmen ve okul yöneticisi olarak görev yapan binlerce arkadaşımız, asli görevleri dışında hizmetli ve memur çalışanlarının yapacağı işleri de yapmaktadır. Görev tanımları dışında her işi yapmaya zorlanan öğretmenlerimiz ve okul yöneticilerimiz ya yüzlerce öğrencinin kullandığı tuvalet ve lavaboları kendileri temizlemek zorunda bırakılmakta ya da bütçe dışı gelirleri varsa hukuka aykırı biçimde kayıtdışı yevmiyeli temizlik görevlileri çalıştırmaktadır.”

“Öğretmenlere lavabo ve tuvalet temizliği yaptırılmaktadır”

MEB’in sorunları çözmek, okulların ihtiyaç duyduğu miktarda kaynağı okullara aktarmak yerine, faturayı öğretmenlere, öğrencilere, velilere ve okul yöneticilerine çıkardığı belirtilen açıklamada şöyle devam edildi:

“21. yüzyıl Türkiye’sinde görevi, öğrencisine rehberlik ve ders vermek olan öğretmene sınıf, lavabo ve tuvalet temizliği yaptırılmaktadır. Görevi derse girmek ve öğrenmek olan öğrenciler; nöbetçi öğrenci yaklaşımı ve uygulamaları ile temizlik çalışanı gibi çalıştırılmaktadır. Ve yine görevi okullardaki eğitim-öğretim faaliyetlerini planlamak ve yönetmek olan okul yöneticilerine ise tahsildarlık yaptırılmaktadır. Bu durumun bir sonuç değil, siyasal bir tercih olduğu gün gibi ortadadır.”

“Eğitim emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarına, öğrencilerimizin eğitim hakkına sahip çıkacağız”

Sözleşmeli ve ücretli çalıştırma biçimlerine biçimlerine son verilmesi ve okulların ihtiyacını giderecek sayıda kadrolu yardımcı hizmet personel atamasının yapılması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tek adam rejimi ve yeni dönem inşası ile birlikte ‘dualı açılışlarla’ başta çalışma yaşamı ve bir bütün olarak yaşam dinselleştirilmek istenmekte; kamusal, parasız, bilimsel, laik eğitim ile ilgili haklarımız geri alınmaya ve güvenceli iş yaşamımız sözleşmeli, ücretli, esnek çalıştırma adı altında yok edilmeye çalışılmaktadır. Okullarımızda kayıtdışı ve güvencesiz koşullarda çalıştırılacak insanlardan da AKP-MHP il-ilçe yönetimlerinden ve İŞKUR üzerinden referans istenmesi ise hukuku ve vicdanları zorlayan, insan onuruna aykırı bir durumdur.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak, eğitim emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarına ve öğrencilerimizin eğitim hakkına sahip çıkacağız. Eğitimin bir bileşeni olan yardımcı, destek ve idari personelin kadrolu olarak istihdamı için acil önlemlerin alınması konusunda eğitim kamuoyuna ve MEB’e çağrıda bulunuyoruz. Bu zorlu mücadelemizde tüm eğitim ve bilim emekçilerini Eğitim Sen’de örgütlenmeye ve birlikte mücadeleye davet ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.