Adalet Bakanlığı’ndan yeni ödül yönetmeliği: Çocuk hükümlüler ayda bir kez 24 saat boyunca ailesi ile görüşebilecek

Adalet Bakanlığı, ceza infaz kurumlarında bulunan çocukların ödüllendirilmesi hakkında yeni bir yönetmelik yayımladı. Bugün (14 Eylül) resmi gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre cezaevindeki çocukların kurum personelinin yakın nezareti olmadan aileleri ile 24 saat görüşebilmesinin ve kurum içindeki anma etkinliklerine ailelerin katılmasının yolu açıldı.

Çocuk tutuklular ayda bir kez 24 saat boyunca ailesi ile görüşebilecek

“Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişikliklerle birlikte cezaevinde kalan çocukların faydalanabileceği birtakım yeni ödüller tanımlandı. Buna göre tutuklu çocuklar en geç ayda bir kez, üç saatten 24 saate kadar anne, baba, vasisi veya kardeşiyle kurum personelinin yakın nezareti olmadan görüşebilecek. Bu uygulama daha önce iki ayda bir kez yapılıyordu.

Çocuklar kamu kuruluşlarının gençlik kampı imkanlarından faydalanabilecek

Yeni yönetmelikle birlikte çocukların kurum bünyesindeki doğumgünü gibi anma etkinliklerine aileleri de katılabilecek. Bunun yanı sıra çocuk hükümlülerin kurum idaresinin uygun gördüğü süre boyunca eğitimevinin bulunduğu il sınırları içinde gündüzleri iznini geçirmesine ve gece eğitimevinde kalmasına izin verilebilecek. Eğitimevinde kalan çocukların hafta sonunda bir gün kurum dışına çıkması, kamu kurum ve kuruluşlarının gençlik kampı imkanlarından faydalanması da sağlanabilecek. 

Çocukların ödüllendirilmesi için ise şu şartları yerine getirmeleri gerekiyor:

  • Tutum ve davranışları ile diğer hükümlü ve tutuklulara iyi örnek olmak.
  • İyileştirme faaliyetlerine geçerli mazeret dışında sürekli ve etkin bir şekilde katılarak kişisel gelişim göstermek.
  • İş, eğitim ve öğretim faaliyetlerine geçerli mazeret dışında sürekli katılarak üstün başarı göstermek.
  • Kurumdaki kişisel ve ortak kullanım alanları ile bu yerlerde bulunan eşyaların temizlik, düzen ve korunmasına azami özen göstermek.
  • Kurum içi ya da dışındaki sosyal, kültürel veya sportif faaliyetlere sürekli ve etkin bir şekilde katılarak kişisel gelişim göstermek.
  • Kurum işleyişini sürdürmek için gerekli olan kurum iç hizmetlerinin yerine getirilmesinde istekli olmak ve üstün gayret göstermek.
  • Uyuşturucu, alkol veya sigara bağımlısı olup da bu bağımlılıktan kurtulmak için kurumca yürütülen eğitim veya tedavi programlarına katılarak bu konuda gelişim göstermek.
  • Kurum asayiş ve düzenini tehlikeye düşürebilecek hukuka aykırı bir eylemin ortaya çıkarılmasını sağlamak.
  • Düzenli olarak kütüphaneden yararlanmak suretiyle kendi kişisel gelişimi için çaba göstermek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.