Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karantinaya girdi, İsrail’de koronavirüs geçirmiş 10 çocuktan birinde uzun dönemli semptomlar görüldü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önlem olarak kendini karantinaya aldığı aldı. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan bir araştırmaya göre mRNA aşısı düşüğe neden olmuyor. İsrail’de yapılan ankete göre her on çocuktan birinde koronavirüsün uzun dönem semptomları görüldü. İngiltere aşı pasaportu planını askıya aldı. Çin’in Fujian eyaletinde vaka sayısı Delta varyantının yayılmasıyla ikiye katlandı. ABD ve Hindistan, koronavirüs aşı ihracatını yeniden başlatmak için görüşüyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizler için derledi.

Putin, yakın çevresinde koronavirüs görüldüğü için kendini karantinaya aldı

Kremlin, yakın çevresinden birkaç kişinin koronavirüse yakalanmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önlem olarak kendini karantinaya aldığı aldığını duyurdu. Putin, gitmeyi planladığı Tacikistan’daki bölgesel güvenlik toplantılarına video konferans yoluyla katılacak. Putin’in karantina kararını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesinden sonra Kremlin’de doktorlara danışarak aldığı ifade edildi.

mRNA aşıları düşük yapmaya neden olmuyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yapılan bir araştırmaya göre mRNA aşısı düşüğe neden olmuyor. Araştırmacılar, hamileliklerinde altı ile 19. hafta arasındaki 105 bin 446 kadının verilerini sağlık sistemi üzerinden analiz etti. Kadınlardan yüzde 7,8’i en az bir doz BioNTech ve yüzde 6’sı en az bir doz Moderna aşısı olmuş. ABD Tabipler Birliği Dergisi’nde (JAMA) yayımlanan rapora göre aşılamadan sonraki bir ay içinde risk, aşılanmayanlardan farklı olmadı. Araştırmacılar, kadınların önceki gebelik öyküleri gibi birtakım verilerin eksik olabileceğini kabul ediyor. Yine de bulguların, doktorların aşılarla ilgili karar vermelerinde ve hamile kadınlara danışmanlık yapmasına yardımcı olacağı düşünülüyor.

İsrail’de yapılan ankete göre her on çocuktan birinde koronavirüsün uzun dönem semptomları görüldü

İsrail Sağlık Bakanlığı’nın dün (13 Eylül) açıkladığı araştırmaya göre, koronavirüsü atlatan her 10 çocuktan birinde uzun dönem koronavirüs semptomları görüldü. Ancak bu sayı, üzerinden aylar geçtikten sonra yarıya düştü. Bakanlık, koronavirüs kaynaklanan ciddi rahatsızlıkların yaygın olarak yetişkinlerde görüldüğünü ancak virüsün gençler üzerindeki etkisine ilişkin veri eksikliği bulunduğunu söyledi. Çalışma, yaşları üç ila 18 arasında değişen 13 bin 834 çocuğun ebeveyni ile yapılan anket çalışmalarına dayanıyor. Ankette ebeveynlere, çocuklarının nefes alma sorunu, uyuşukluk, tat ve koku kaybı gibi uzun koronavirüs semptomları görülüp görülmediği soruldu.

İngiltere aşı pasaportunu askıya aldı

Koronavirüs pasaportları ilk İsrail’de tanıtılmış ve sağlık kartı, yeşil kart, güvenli bilet ve korona kartı gibi farklı adlarla kullanılmaya başlandı. Bu pasaportlar aşılanma, hastalığı geçirme veya negatif test sonucu gibi bilgileri barındıran kağıt veya dijital belge işlevi görüyor. İngiltere hükümeti, gece kulüpleri ve diğer kalabalık alanlarda uygulanması planlanan koronavirüs pasaportu projesini askıya aldı. Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz ve Slovenya koronavirüs pasaportunu kullanıma soktu. İspanya’da da bazı bölgesel hükümetler aşı pasaportunu kullanıma sokmayı denedi ancak İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi. İsveç ise Avrupa Dijital Koronavirüs Sertikası’nı (EUDCC) seyahati kolaylaştırmak için uygulamaya soktu ancak mekanlara ve etkinliklere erişim için zorunlu tutmadı. Danimarka nisan ayında uygulamaya başladı ancak 12 yaş üstü nüfusun yüzde 80’i aşılandığı için artık ihtiyaç olmadığına karar verip uygulamadan kaldırdı.

Çin’de vaka sayısı Delta varyantının yayılmasıyla ikiye katlandı    

Çin’de Ulusal Sağlık Komisyonu bugün (14 Eylül) ülkenin güneydoğusundaki Fujian eyaletinde koronavirüs vakalarının iki katından fazla arttığını ve virüsün yayılmasını durdurmak için seyahat kısıtlamaları da dahil olmak üzere önlemleri hızla uygulamaya koymak istediklerini açıkladı. Yetkililer, Fuijan’da dün (13 Eylül) 59 yeni vakanın rapor edildiğini, bir gün önce ise bu rakamın 22 olduğunu belirtti. Bazı vakalarından alınan numuneler üzerinde yapılan ön testler, hastaların yüksek oranda bulaşıcı Delta varyantına yakalandığını gösteriyor.

ABD ve Hindistan, koronavirüs aşı ihracatını yeniden başlatmak için zaman çizelgesi üzerine görüşüyor

ABD, aşı tedarikinde yaşadığı soruna çözüm arıyor. Joe Biden yönetiminden bir üst düzey bir yetkili aşı tedariki içim Hindistan ile görüşüldüğünü açıkladı. Vaşington’un nisan ayında aşı üretimi için kendi hammadde tedarikini Hindistan’a yönlendirdiğini belirten yetkili, aşı üretiminin yeterli olmamasının salgının bitmesinin önündeki en önemli engel olduğunu vurguladı.

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.