Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’deki toplam kredi borcu tutarı, bütçe açığının üç katından fazla – CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: “İstanbul’daki yetişkin nüfusunun neredeyse tamamı borçlu”

Türkiye nüfusunun yarısı kredi borçlusu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre kullanılan bireysel kredi tutarı 874,3 Milyar Türk Lirası (TL). Kredi Kayıt Bürosu’nun verilerine göre bireysel kredi kullanan kişi sayısı ise 34 milyon 119 bin 250. Türkiye’nin 2021 öngörülen bütçe açığı 245 milyar TL. Ülke genelinde kullanılan toplam kredi miktarı, Türkiye’nin bütçe açığının üç katından yüksek.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, 34 milyon 119 bin 250 kişinin bireysel kredi kullandığını açıkladı. Elvan, toplam bireysel kredi tutarının ise 874,3 Milyar Türk Lirası (TL) olduğunu açıkladı. Bu verilere göre Türkiye nüfusunun neredeyse yarısı, yetişkin nüfusun ise tamamına yakını borçlu. Medyascope’a konuşan Sezgin Tanrıkulu, “İstanbul’daki yetişkin nüfusunun neredeyse tamamı borçlu, düzenli geliri olanlar bile borçlanmadan geçinemiyor” dedi.

İstanbul’da yaşayanların yüzde 80’inden fazlası kredi borçlusu

Lütfi Elvan’ın paylaştığı verilere göre yaklaşık 16 milyon nüfusa sahip İstanbul’da bireysel kredi kullanan kişi sayısı 13 milyon 305 bini bulurken toplam kullanılan kredi tutarı 252 milyar 674 milyon. Başkent Ankara’da üç milyon 241 bin kişi kredi kullanırken toplam borç miktarı 87 milyar 607 milyon TL oldu. En az kredi kullanılan il ise 413 milyon lira ile Bayburt oldu. 

Toplam kredi tutarı, Türkiye’nin bütçe açığının üç katından fazla

Toplam kullanılan kredi miktarı Türkiye’nin bütçe giderlerinin yarısından fazla. Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığı’nın 2021 yılı bütçe raporuna göre Türkiye’nin bütçe giderleri 1 trilyon 346 milyar lira. Bütçe gelirleri ise 1 trilyon 101 milyar lira. Bu verilere göre Türkiye’nin bütçe açığı 245 milyar TL. Ülke genelinde kullanılan toplam kredi miktarı, Türkiye’nin bütçe açığının üç katından yüksek. Vatandaşların toplam kredi borcu aynı zamanda bu yılının ilk çeyreğindeki gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yarısından fazlasına eşit. 

Sezgin Tanrıkulu: “İstanbul’daki yetişkin nüfusunun neredeyse tamamı borçlu”

Hazine ve Maliye Bakanı’nın paylaştığı verileri Medyascope’a değerlendiren CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yetişkin nüfusun yarıdan fazlasının yaşamını borçlanarak sürdürmeye çalıştığını belirtti. İstanbul’daki yetişkin nüfusun neredeyse tamamının kredi borçlusu olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, “İnsanlar aldığı krediyi bile başka kredilerle döndürmeye çalışıyorlar. İstanbul’daki yetişkin nüfusunun neredeyse tamamı borçlu. İnsanlar kazandıklarıyla geçinemiyorlar. İstanbul çok pahalı bir kent ve bu yüzden buradaki insanlar da borçlanmadan yaşayamıyor” dedi. 

“Düzenli geliri olanlar bile borçlanmadan geçinemiyor, isteyip de kredi alamayan çok sayıda insan var”

Kullanılan kredilerin çoğunun düzenli gelire sahip vatandaşlara verildiğinin altını çizen Sezgin Tanrıkulu, “Bireysel krediler genellikle düzenli geliri olanlara ve bunu belgeleyenlere verilir. Yani düzenli geliri olanlar bile borçlanmadan geçinemiyorlar ve isteyip de kredi alamayan çok sayıda insan var. İnsanların nasıl borçlandırıldıklarını ve yoksullaştıklarını da görüyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.