Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski MİT’çi Enver Altaylı’nın duruşma sayısı kırkı aştı – Avukat Özlem Barıner: “Bu davada kolay kolay karar çıkmaz”

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları Enver Altaylı ve Mehmet Barıner’in tutuklu olarak yargılandıkları “FETÖ davası”, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor. Tutuklu sanıklar bugünkü (16 Eylül) duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken tutuksuz sanık Seda Chamatzoglou duruşmaya gelmedi. Mehmet Barıner’in avukatı Özlem Barıner savcılığın müvekkili hakkındaki işkence iddialarını araştırmadığını belirtirken davada kararın kolay kolay çıkmayacağını söyledi. 

“Davadan kolay kolay karar çıkmaz”

İki tutuklu ve bir tutuksuz sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında sanık savunmaları devam etti. Toplam duruşma sayısının 40’ı aştığı davada müvekkili Mehmet Barıner’e yönelik işkence iddialarının soruşturulmadığını belirten Avukat Özlem Barıner, davanın seyrine bakıldığında kararın kolay kolay çıkmayacağını savundu.

“Mehmet Barıner’in psikolojisi iyi değil, bazı belgeleri size sunmayı unutuyor”

Sanık Barıner’in ceza infaz kurumunda bulunması için hiçbir hukuki uygunluk aranmadığını söyleyen Özlem Barıner, müvekkili hakkında hiçbir somut delil bulunmadığını belirterek, “Müvekkilimin cezaevinde, tek başına bir odada 23 saat tutulması işkence ve kötü muamelenin devam ettiğinin göstergesidir. Mehmet Barıner’in cezaevindeki psikolojisi hiç iyi değil, bazı belgeleri size sunmayı bile unutuyor” diye konuştu. 

“Sizin de müvekkilimin ülke aleyhine casusluk yaptığına dair bir kanaatiniz olduğuna inanmıyorum”

Mahkeme heyetine seslenen Barıner, “Daha önceki celselerde burada dinlediğiniz tanıklar haklı olsa bile müvekkilimin karşılaştığı muamele hukuka uygun mu? Ben, sizin de müvekkilimin ülke aleyhine casusluk yaptığına dair bir kanaatiniz olduğuna inanmıyorum” dedi. İddianamenin çok geç hazırlanmasına da vurgu yapan Barıner, müvekkilinin 30 ay boyunca iddianame hazırlanmadan cezaevinde tutulduğunu söyledi. 

Savcılık iki tutuklu sanık için toplam 77 yıl altı aya kadar hapis cezası istemişti

21 Şubat 2021 tarihinde yapılan duruşmada savcı esasa ilişkin mütalaasını açıklamıştı. “Terör örgütü yöneticiliği”, “siyasi ve askeri casusluk” ve “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamalarıyla yargılanan Enver Altaylı için 30 yıldan, 42 yıl altı aya kadar, “silahlı terör örgütü üyeliği” ile “siyasi ve askeri casusluk” suçlarından yargılanan diğer tutuklu sanık Mehmet Barıner hakkında ise 22 yıl altı aydan 35 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Savcılık, tutuksuz sanık Seda Chamatzoglou’nun ise beraatını talep etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.