Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye, ABD’li şirketler için birçok fırsat barındırıyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) iş insanlarına hitap ettiği konuşmasında, onlardan art niyetli, hukuki ve tarihi gerçeklerden uzak faaliyetlere karşı sağlam bir duruş sergilemelerini beklediğini dile getirdi. Erdoğan, özellikle tedarik zincirleri ve arz güvenliği bakımından Türkiye’nin ABD’li şirketler için birçok fırsat barındırdığını belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen ve ABD iş dünyası temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte konuştu.

Erdoğan konuşmasının başında, Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurulu sebebiyle geldiği New York’ta bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Erdoğan, ABD iş dünyasından farklı sektörleri temsilen toplantıya katılanlara geçen mayıs ayında bazı ABD’li şirketlerin yöneticileriyle video konferans yoluyla görüştüğünü, yeni işbirliği ve yatırım imkânlarını tartıştıklarını hatırlattı.

Toplantının Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmasını dileyen Erdoğan, “Türkiye ve ABD iki güçlü stratejik ortak ve 70 yıllık müttefiktir. Bu çok özel ve sağlam temellere dayanan işbirliğimiz, yıllardır dünyanın birçok coğrafyasında barışa, istikrara ve güvenliğe katkı sağlamıştır. Son dönemde yaşanan kritik gelişmeler, ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığın önemini ve kıymetini bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.

Türkiye ile ABD arasındaki işbirliği imkânlarının sadece ekonomi ve ticaret ile sınırlı olmadığını, bu imkânların güvenlikten teröre, savunmadan yatırımlara uzanan geniş bir alanda bulunduğunu söyleyen Erdoğan, devletlerin zaman zaman kişisel ilişkilerde olduğu gibi görüş ayrılıkları yaşayabileceklerinin altını çizdi.

Erdoğan, Türk-ABD ilişkilerinin bu görüş ayrılıklarını aşabilecek olgunluğa ve kapasiteye sahip olduğunu belirterek, önemli olanın her iki ülkede de bu yönde kuvvetli bir siyasi anlayış ve iradenin bulunması olduğunu vurguladı. Sözlerine devam eden Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile 14 Haziran’da Brüksel’de görüştüklerini hatırlatarak, Biden ile bu konudaki ortak iradelerini teyit ettiklerini belirtti. 14 Haziran’daki görüşmede ikili ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmaya yönelik bir hedef belirlediklerini söyleyen Erdoğan, doğru adımların atılması durumunda bu rakama ulaşılabileceğini dile getirdi.

İkili ticaret hacmi ve Türkiye’nin küresel ticaretteki rolü

Türkiye ile ABD arasındaki ikili ticaret hacminin koronavirüs şartlarına rağmen geçen yıl 21 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Erdoğan, ABD’nin Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldığını vurguladı.

Erdoğan, ikili ticaret hacminin yıl sonunda 25 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirtirken, 2021 yılının Haziran ayı itibarıyla Türkiye’de faaliyet gösteren ABD’li şirket sayısının bin 971’e ulaştığını söyledi. Erdoğan ayrıca ABD’nin Türkiye’deki doğrudan yatırımlarının 13 milyar doları bulduğunu, Türk yatırımcıların da ABD’de 7.2 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptığını belirtti.

Türkiye’nin özellikle koronavirüs salgınında diğer ülkelere oranla pozitif yönde ayrıştığının altını çizen Erdoğan, “Uygun maliyet ve geniş üretim imkânları, iyi eğitimli işgücü ve modern lojistik altyapısıyla Türkiye, küresel ticarette giderek daha fazla ön plana çıkıyor. Ülkemiz salgın dönemi boyunca küresel tedarik zincirlerinin güvenilir bir halkası olduğunu göstermiştir. Salgın döneminde sadece sağlıkta değil üretim, lojistik, kamu güvenliği, istihdam, sosyal destekler alanlarında da ülkemiz pozitif yönde ayrıştı” dedi.

Asya merkezli üretim ağına alternatif arayışlarında, üç kıtayı birleştiren stratejik konumunun Türkiye’yi giderek daha çok öne çıkardığını belirten Erdoğan, küresel ekonomideki tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin geçen yılı büyüme ile kapattığını söyledi.

ABD’li firmalara çağrı: “Türkiye fırsatlar ülkesi

Türkiye’nin geçen yıl ve bu yıl yakaladığı büyüme oranlarının önemine değinen Erdoğan, sanayi üretimine ve ihracatta yaşanan artışa dikkat çekti.

İktidarda oldukları son 19 yılda aralıksız sürdürülen reformları hiç aksatmadıklarını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kısa süre önce insan hakları eylem planımız ile ekonomi reform paketimizi milletimizle paylaştık. Ülkemizi sivil, daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşturma hedefiyle başlattığımız çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uluslararası yatırımcıların ülkemizde güvenle yatırım yapmaları için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Küresel ekonomi ve üretim paradigmasında yaşanan köklü değişimleri de yakından izliyoruz. İnsanlığın iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini giderek daha fazla hissetmeye başladığını görüyoruz. Biz de ekonomimizi bu yönde dönüştürecek yenilikçi ve çevre dostu adımları atıyoruz. Esnek ve yüksek üretim kapasitemiz, özellikle tedarik zincirleri ve arz güvenliği bakımından Amerikan firmaları için birçok fırsat barındırıyor.”

İşbirliği vurgusu

Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ve ticari dayanışmayı güçlendirmenin bir yolunun da enerji olduğuna işaret eden Erdoğan, “Enerji konusu bu bakımdan her iki ülkeye ciddi imkânlar sunuyor. Amerika’yla enerji alanındaki işbirliğimiz, özellikle sıvılaştırılmış doğalgaz LNG sektöründeki ortak faaliyetlerimiz artarak devam ediyor. Bu alandaki işbirliğimizi önümüzdeki dönemde daha da ilerleteceğimize inanıyorum” dedi.

Türk Hava Yolları’nın (THY) ABD’de mevcut durumda 10 noktaya doğrudan uçuş yaptığını, 23 Eylül’de de Dallas Havaalanı’na uçuş başlatacağını dile getiren Erdoğan, “THY’nin gelişmiş ağıyla kurulan bu hava köprüsünün turizm başta olmak üzere ilişkilerimizin her boyutuna müspet yansımaları olacağı aşikârdır” diye konuştu.

İki ülke arasındaki dostluk ve ortaklık için iş insanlarının çok önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, iş insanlarına şöyle seslendi: “Türkiye ile Amerika arasındaki ekonomik ve ticari ortaklığın gerçek potansiyeline ulaşmasında sizlerin vereceği güçlü desteğin katkısı büyük olacaktır. Önümüzdeki bu kazançlı potansiyelden daha fazla yararlanmak için karşılıklı diyaloğu ve işbirliğini artırmalıyız. Bu amaçla Amerika’nın farklı sektörel önceliklere sahip 50 eyaletine yönelik yerel odaklı ticaret politikaları geliştiriyoruz. Biz, bu doğrultuda samimiyetle çalışırken Amerika’nın Türkiye’ye yönelik ticareti engelleyici bazı tek taraflı uygulamaları işimizi zorlaştırıyor. Bununla birlikte bu meselelerin karşılıklı çıkar ve anlayış temelinde diyalog yoluyla çözüme kavuşturulacağını düşünüyoruz.”

İki ülke ticareti arasında yaşanan engelleri kaldırmada iş insanlarının üstlendiği rolün büyük önem arz ettiğini dile getiren Erdoğan, “Ticaretimizin önündeki engellerin kaldırılması hususunda Amerikan makamları nezdinde girişimlerde bulunmanızı bekliyoruz. Türk-Amerikan ilişkilerinin ilerletilmesi için sizlerin ve iş konseylerinin göstereceği katkıların çarpan etkisi yapacağı şüphesizdir. Tek gündemi Türk-Amerikan ilişkilerini zehirlemek olan bazı lobilerin ve çıkar gruplarının ülkemiz aleyhindeki asılsız karalama kampanyalarının gerçek amacını ve arz ettiği tehlikeyi de çok iyi gördüğünüzü biliyorum. Bu art niyetli hukuki ve tarihi gerçeklerden uzak bu faaliyetlere karşı sağlam bir duruş sergileyeceğinize inanıyorum” dedi.

Erdoğan’dan “Türkiye’ye güvenin” mesajı

Kapanışta iş insanlarına seslenerek Türkiye’ye güvenmeleri çağrısında bulunan Erdoğan, “Türkiye’deki ilgili kurum ve kuruluşlarımız ile Amerika’daki temsilciliklerimizin kapılarının sizlere her zaman açık olduğunu hatırlatmak istiyorum. Sizlerden Türkiye’nin aydınlık geleceğine ve potansiyeline güvenmeyi sürdürmenizi bekliyorum” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.