Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hotel Rwanda filmine ilham veren Paul Rusesabagina’ya “teröre destek” suçlamasıyla 25 yıl hapis cezası

Ruanda’da 1994’te gerçekleştirilen soykırımda, müdürü olduğu otelde sakladığı yüzlerce kişiyi kurtarma çabası “Hotel Rwanda” filmine konu olan Paul Rusesabagina, “terör” suçlamasıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Paul Rusesabagina

Ruanda’da 1994 yılındaki soykırımı anlatan Hollywood yapımı “Hotel Rwanda” filminin ilham kaynağı olan 67 yaşındaki Paul Rusesabagina, 2018 ve 2019’daki terör saldırılarının arkasındaki isyancı grubu desteklemekten suçlandı ve 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rusesabagina’nın kızı Anaïse Kanimba, BBC’ye verdiği demeçte, “25 yıl hapis cezası 67 yaşındaki bir kişi için ömür boyu hapis cezası gibidir” diyerek karara edi. tepki gösterdi.

Ailesi, Rusesabagina’nın sürgündeyken zorla Ruanda’ya getirildiğini söyledi ve yargılamayı “sahte” olarak nitelendirdi. Rusesabagina’nın hayatını sürdürdüğü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise mahkûmiyetten endişe duyduğunu açıkladı.

Don Cheadle (solda) ve Paul Rusesabagina

Oscar adayı Hotel Rwanda filminde, aktör Don Cheadle’ın canlandırdığı Paul Rusesabagina, 1994’teki soykırım sırasında 1000’den fazla kişiyi korumayı başaran bir otel müdürü olarak hikayeleştirilmişti.

Nisan 1994’te başlayan Ruanda Soykırımı sırasında 100 günlük süreçte çoğunluğu Tutsiler’den oluşan 800 binden fazla kişi aşırılık yanlısı Hutular tarafından katledilmişti.

Rusesabagina’nın ünlü bir figürden bir devlet düşmanına dönüşmesi, hükümete yönelik eleştirilerinin artmasıyla yaşandı. Soykırım sonrası yurtdışında yaşayan Rusesabagina, muhalif bir koalisyon oluşturarak başına geçti. Bu koalisyonun Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) adlı silahlı bir kanadı da bulunuyordu.

Rusesabagina, 2018 yılında paylaştığı bir video mesajında, “Ruanda’da değişiklik meydana getirmek için mümkün olan her yolu kullanmamızın zamanı geldi” diyerek rejim değişikliği çağrısında bulundu.

Rusesabagina, ülkede insan hakları ihlalleri olduğunu ve Hutular’ın hedef alındığını dile getirirken, insan hakları grupları da iktidardaki Ruanda Vatansever Cephesi’ni muhalifleri tutuklamak ve baskı uygulamakla suçladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ülkedeki keyfi gözaltıları, kötü muamele ve işkencenin iddialarını sık sık gündeme getirdi.

Rusesabagina haricinde de sürgünde yaşayan muhalifler ve Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’ye yönelik eleştirilerde bulunmuş ancak Ruanda daha önce hiçbir muhalifi ülkeye çağırarak, terör suçlamasıyla yargılamamıştı.

2018 ve 2019’da düzenlediği saldırılarda dokuz kişinin ölümüne sebep olan FLN’ye destek vermekle suçlanan Rusesabagina savunmasında, kimseden sivilleri hedef almasını istemediğini söyledi ancak gruba para gönderdiğini kabul etti.

Rusesabagina, mahkemede tüm suçlamaları reddetti ve yargılanmak üzere Dubai’den kaçırıldığını söyledi. Mahkemede ifade veren bir tanık da Rusesabagina’yı Ruanda’ya değil komşu Burundi’ye uçtuğunu söyleyerek kandırdığını açıkladı. 

Ailesi, Rusesabagina’nın geçen yıl kaçırıldığını ve zorla Ruanda’ya götürüldüğünü söyledi. Kızı Carine Kanimba, BBC’ye verdiği demeçte, “bu yasadışı eylemden adil bir yargılamanın gelemeyeceğini” söyledi.

Rusesabagina, geçen mart ayında dava başladıktan kısa bir süre sonra adil bir yargılama yapılmadığını belirterek davadan çekilmişti. Davada Rusesabagina’nın yanı sıra bazıları FLN üyesi olan 20 kişi daha yargılandı.

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.