Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başka Bir Siyaset Okulu beşinci kez düzenlendi: “İknaya değil, ilhama dayalı bir şey yaratmaya çalışıyoruz”

Başka Bir Siyaset Okulu’nun beşinci yılı tamamlandı. Akademisyenler, gazeteciler, uzmanlar ve öğrenciler sekiz gün süren eğitimde katılımcı demokrasi, sosyal medyada savunuculuk, yerel yönetim, toplumsal cinsiyet, LGBTİ+ hakları gibi konuları gündemlerine aldı. Bu yıl İstanbul’da, 18-26 Eylül tarihleri arasında düzenlenen eğitimi Başka Bir Siyaset Okulu Danışmanı Ulaş Bayraktar ve projenin koordinatörü Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus Medyascope’a anlattı. 

Fotoğraf: Hatice Çetinkaya

Koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl çevrimiçi yapılan Başka Bir Siyaset Okulu, bu yıl ise Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından Olof Palme Uluslararası Merkezi’nin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) desteği ile yüz yüze düzenlendi. Başka Bir Siyaset Okulu, toplumsal meselelere ilgi duyan gençlerin ve genç Romanlar’ın siyasal ve sosyal alanda aktif yurttaşlar olmalarını teşvik etmeyi ve karar verici mekanizmalara katılımlarını artırmayı hedefledi. Eğitim kapsamında 18- 35 yaş arasında farklı kimliklerden ve farklı şehirlerden yaklaşık 20 genç bir araya geldi. 

Başka Bir Siyaset Okulu’nda Turgut Tarhanlı, Özgür Mumcu, Ulaş Bayraktar, Itır Aydoğan, Hemra Nida, Yaşar Adnan  Adalı, Ece ÖztanBediz Yılmaz, Nazım Alpman, Ertan Aksoy,  Aylin Vartanyan, Emine Özkan, Emre Erdoğan, Feyzi Erçin, Halim Kır, Umut Güner, Yıldız Tar, Zelal Yalçın, Özlem Ece, Bülent Şık, Mahir Polat, Helün Fırat, Tülin Hadi, Pınar Uyan Semerci, Murat Meriç ve Yüksel Taşkın gibi akademisyen, sivil toplum temsilcisi ve siyasetçiler eğitmen olarak yer aldı. 

Başka Bir Siyaset Okulu’nun ortaya çıkış hikayesini anlatan projenin koordinatörü Elmas Arus, “2015 yılında Boğaziçi Siyaset Okulu’na gitmiştim. Bana çok şey kattı. Oraya gittiğimi duyan pek çok Roman genç arkadaş da başvurmak istediler, heveslendiler. Başvuranlar kabul almamış. Böyle istekler çok olunca ve alternatiflerin az olduğunu görünce bu okulun kurulması fikri ortaya çıktı” dedi. 

Başka Bir Siyaset Okulu’nun Boğaziçi Siyaset Okulu’ndan farklı olarak pratikte ve teoride toplumun ve Roman gençlerin ihtiyaçlarına göre dizayn edildiğini dile getiren Arus, “Okulun ilk yılında eğitime katılan herkes farklı Roman gruplarındandı. Daha sonra farklı kırılganlıklara ve fikirlere sahip gençlerin başvurularına açık hale getirdik programı” diye devam etti. 

“Birlikte yaşama kültürünü organize edebiliyoruz, yeter ki istensin”

Bu yıl neredeyse her siyasi görüşten gencin programa, ülkenin farklı yerlerinden katıldığını söyleyen Arus, “Bu kadar farklılıkla birlikte birbirini anlayan, çatışmasız ve birbirine eşit bakan bir çalışma olması beni çok gururlandırdı. Elbette ki sertleşilen, çatışılan noktalar oldu, insanlar bunu anlayışla ve empati kurarak hallettiler. Demek ki birlikte yaşama kültürünü organize edebiliyoruz, yeter ki istensin” diye konuştu.

“Bu okul bir temas ve insan temas ettikçe kendini idrak edebiliyor”

Başka Bir Siyaset Okulu Danışmanı Ulaş Bayraktar ise projenin hedeflerini şöyle anlattı: “Burada yapmaya çalıştığımız şey, bilgiyi ilham verecek bir biçimde aktarma, paylaşmak. Burada, ‘Bu budur’ gibi iknaya dayalı değil ilhama dayalı bir şey yaratmaya çalışıyoruz. Hem Türkiye’nin farklı yörelerinden hem de farklı toplumsal sorunlarla mücadele eden ya da buna maruz bırakılan kişileri, mücadelelerine ilham verecek bilgiye sahip kişilerle buluşturmaya çalışıyoruz.” 

Bilgiyi üretme ve onu paylaşma mecralarının daraldığını belirten Bayraktar, “Bu okula çok büyük anlamlar yüklüyor değiliz. ‘Bu siyaset okulu sayesinde çok büyük değişiklikler olacak’ demiyoruz ama ateşböceklerine ateşlerini yakmak için moral, ilham ve donanım sağlamak gibi bir muradımız var. Benim için her sene çok keyifli oluyor. Sunumlardan ve öğrencilerin sunumlara tepkilerinden ve sorularından çok besleniyorum. Hiç bakmadığımız açılardan fikirler duyuyoruz. Bu da çok besleyici oluyor. Bu okul bir temas ve insan temas ettikçe kendini idrak edebiliyor” diye ekledi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.