Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BASE, yeni mezun sanatçıların eserlerini sanatseverlerle buluşturdu: “Sergi, geleceğin sanatına dair ipuçları barındırıyor”

BASE, bu yıl beşinci kez Türkiye’deki 32 farklı üniversiteden sayıları 100’e yakın yeni mezun sanatçı adayının 114 eserine ev sahipliği yapıyor. Yeni mezun sanatçı adaylarını profesyonel hayata geçişlerini destekleyen ve genç sanatçılara alan açan BASE’in bu yılki teması, “Rezonans”. Küratör Derya Yücel, Tophane-i Amire’de sanatseverleri ağırlayacak sergiyi Medyascope’a anlattı. 

BASE, Türkiye genelindeki güzel sanatlar fakültelerinin resim, heykel, fotoğraf ve video, grafik tasarım, görsel iletişim tasarımı, baskı sanatları, cam ve seramik ve tekstil bölümlerinden yeni mezun öğrencilerin çalışmalarını aynı çatı altında bir araya getirdi. 32 üniversiteden yaklaşık 100 mezun sanatçı adayının 114 eserinin yer aldığı sergi, İstanbul-Tophane’deki Tophane-i Amire’de 3 Ekim 2021’e kadar ziyaret edilebilecek.

Bin 500’e yakın başvurunun yapıldığı sergi için eserleri, Aslı Sümer, Burak Delier, Çağrı Saray, Defne Casaretto, Derya Yücel, Gülçin Aksoy, Memed Erdener, Melek Gençer, Necla Rüzgâr, Nermin Kura, Nilüfer Şaşmazer, Oğuz Erten, Orhan Cem Çetin, Sarp Evliyagil, Seçkin Pirim ve Serhat Kiraz değerlendirdi.

Bu yıl beşincisi düzenlenen serginin teması “Rezonans”. Küratör Derya Yücel, “Evrendeki her maddenin, nesnenin ve her insanın yaydığı bir titreşim alanı var. Rezonans, bunu bir metafor olarak kullanıp, sanatın da bu titreşim alanını genişletmesi ve bu titreşim alanına bir şifa olarak yaymasını işaret ediyor. Aynı zamanda birbirinden farklı titreşim alanlarını bir araya getirmesi ve aynı çatı altında buluşturmasına da referans veriyor” dedi. 

BASE’in geleceğin ve bugünün sanatına dair ipuçları barındırdığını vurgulayan Yücel, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da genç sanatçı adaylarının sosyal, politik, ekolojik ve küresel problemlere işaret ettiklerini görüyoruz. Özellikle salgın süreci ve sonrasında ağırlıklı olarak ekolojik yıkıma odaklanmaları dikkat çekici buluyorum” diye konuştu.

Türkiye’deki 80’in üzerindeki güzel sanatlar fakültesinden her yıl yüzlerce genç sanatçı adayının mezun olduğunu dile getiren Yücel, BASE’in geleceğin ve bugünün sanatına dair ipuçları barındırdığını vurguladı: “Bu sergi, bugün Türkiye’deki sanat eğitiminin niteliği, üretimde sanatçıların dikkatlerini verdikleri konular, estetik niteliğin gözler önüne serilmesi açısından geleceğin sanatına dair ipuçları barındırıyor. Bugünün problematiklerinin günümüz sanatıyla ifade edilmesi açısından önemli bir sergi.”  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.