Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sayıştay raporu: “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mali rapor ve tabloları doğru ve güvenilir bilgiler içermiyor, bakanlık ve bağlı birimleri adına açılan banka hesapları muhasebeleştirilmedi”

Sayıştay’ın 2020 yılı denetim raporuna göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mali rapor ve tabloları doğru ve güvenilir bilgiler içermiyor. Yayımlanan raporda haricen tespit edilen banka mevcutlarının ve kurum tarafından uygulanan idari para cezalarının raporlanmadığı aktarılırken, bakanlık ve bağlı birimleri adına açılan banka hesaplarının muhasebeleştirilmediği de belirtildi.

“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mali rapor ve tabloları doğru ve güvenilir bilgiler içermiyor”

Kamu kurumlarını denetleyen Sayıştay’ın 2020 yılına ait denetim raporunda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mali tablolarının güvenilir olmadığı tespit edildi. Sayıştay raporunda denetim görüşü olarak “Tarım ve Orman Bakanlığının 2020 yılına ilişkin geçerli finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tablolarının ‘Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular’ bölümünde açıklanan nedenlerden dolayı doğru ve güvenilir bilgi içermediği kanaatine varılmıştır” denildi.  

“Haricen tespit edilen banka mevcudu raporlanmadı”

Sayıştay tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılı dönem sonu bütçesi ile raporlanan 262 milyon 237 bin 404 TL’lik banka mevcuduna ilişkin banka tespit tutanaklarının düzenlenmediği, haricen tespit edilen 221 milyon 665 bin 224 TL’lik banka mevcudunun ise raporlanmadığı belirtildi. 

“Banka hesabındaki tutarın teyidi için tutanak düzenlenmedi”

Sayıştay, bakanlığın mali işlemlerinin bin 201 adet harcama birimi ve bin 4 adet muhasebe birimi vasıtasıyla yapıldığı vurgulandı. Rapora göre 102 banka hesabında izlenen 262 milyon 237 bin TL’lik tutarın teyidi amacıyla düzenlenmesi gereken banka tespit tutanaklarının ilgili muhasebe birimleri tarafından düzenlenmediği için banka mevcudunun tutanaklarla teyidi yapılamadı. 

“Bakanlık ve bağlı birimleri adına açılan banka hesapları muhasebeleştirilmedi”

Sayıştay raporunda söz konusu tutanakların, mali tabloları hazırlamakla yükümlü Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan talep edildiği ancak temin edilemediği belirtildi. Ayrıca rapora göre 2020 yılı dönem sonunda bakanlık ve bağlı birimleri adına açılan banka hesapları da muhasebeleştirilmedi. Raporda konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi: “31.12.2020 dönem sonunda 221.665.224,46 TL bakiyeli 4222 adet banka hesabının Bakanlık ve bağlı birimleri adına açıldıkları halde, genel bütçe, döner sermaye ve sosyal tesisler muhasebe birimlerinde muhasebeleştirilmedikleri, haricen açılan hesaplar olduğu ve herhangi bir bilanço ile Sayıştay’a raporlamadıkları anlaşılmıştır.”

“Hesapta kayıtlı tutarların gerçekte var olup olmadıkları teyit edilememektedir”

Denetim raporunda banka mevcutlarına ilişkin sayım tutanaklarının hem Hazine ve Maliye Bakanlığı hem de bakanlık birimleri tarafından temin edilemediği vurgulanırken, “Gerek Bakanlık birimleri gerekse Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da temin edilemeyen banka mevcutlarına ilişkin sayım tutanakları, bankalarda bulunan tutarların fiili durumları ile hesapta kayıtlı tutarların teyidi yıl sonu tutanakları ile mümkün iken buna riayet edilmediği anlaşılmaktadır. Bir başka deyişle hesapta kayıtlı tutarların gerçekte var olup olmadıkları teyit edilememektedir” ifadeleri kullanıldı. 

“Bakanlık tarafından kullandırılan kredilerden kaynaklı alacakların kaynağı tespit edilemedi”

Sayıştay raporunda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen borçlardan alacakların tam ve doğru olarak raporlanmadığı belirtilirken tasfiye edilen fonlar (Ağaçlandırma Fonu ve Orman Köylüleri Kalkınma Fonu) tarafından kullandırılan kredilerden kaynaklı alacakların kaynağı ve dayanaklarının tespit edilemediği de aktarıldı.

“Bakanlık tarafından uygulanan idari para cezaları raporların muhasebeleştirmediği tespit edildi”

Raporda ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı idari para cezalarını muhasebeleştirmediği ve faaliyet sonuçları tablosunda yer vermediği de belirtilirken aynı sorunlara 2018 ve 2019 yıllarındaki denetim raporlarında da dikkat çekildiğini ancak sorunun hâlâ çözülmediği dile getirildi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.