Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berlin Eyalet Parlamentosu’na seçilen Sol Parti’li Ferat Ali Koçak: “Naziler saldırırken, ‘Sen Kürt müsün, Türk müsün?’ diye sormuyor”

Almanya’da 20. dönem Federal Meclisi’ni (Bundestag) belirlemek için yapılan genel seçimlerde beklentilerin çok uzağında kalıp 2017 seçimlerine göre oy kaybeden Die Linke (Sol Parti) bir değişim sürecine girecek. Ama Sol Parti’nin başarılı olduğu yerler de var. Berlin Eyalet Parlamentosu’nda Sol Parti’yi temsil etmeye hak kazanan Ferat Ali Koçak’ın aday olduğu Neukölln, Sol Parti’nin Berlin’de oylarını artırdığı bölgelerden biri oldu. Medyascope, Almanya’daki seçimler öncesinde Die Linke ve Ferat Ali Koçak’ın son kampanya gününü takip etti.

Almanya’da doğup büyüyen Ferat Ali Koçak, 16 yaşında fark ettiği sistematik ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadeleyi kampanyasının ana konusu haline getirip Berlin Eyalet Parlamentosu’na girmeyi başardı. Türkiye kökenli göçmenlerin, Türkiye’deki ayrışma hatlarını Almanya’ya taşıdığını ve Almanya’daki ayrımcılık ve ırkçılığa karşı ortak mücadele edemediğini belirten Koçak, şöyle konuştu:

“Oradaki (Türkiye’deki) sıkıntıları buraya taşıyıp, buradaki ayrımcılığı yaşadığımız takdirde, ırkçılara, Naziler’e yem oluyoruz. Buna karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Burada yaşadıkları ırkçılık hepsi için aynı düzeyde. Hanau’daki ırkçı saldırıda, o Nazi içeri girip sormadı, ‘Sen Türkiye’de hangi partiden yanasın, sen Alevi misin, Sünni misin, Kürt müsün Türk müsün?’ diye. Adam hepsini öldürdü o kafede olan insanların. O ırkçı, faşist tutumuyla onun için farkı yoktu, AKP’li mi, CHP’li mi, HDP’li mi… O yüzden önemli olan birlikte buradaki ırkçılara, Naziler’e karşı mücadele etmek.”


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.