Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meclis’in ilk çalışma gününden izlenimler: CHP, HDP ve MHP grupları toplandı, liderler konuştu, komisyonlar çalışmaya başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Ekim’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasıyla açıldı ve bugün (5 Ekim 2021) ilk çalışma günü yoğun bir tempoyla başladı. 28 Temmuz’da Meclis’in kapanmasının ardından geçen iki ayın ardından üç siyasi parti, ilk grup toplantısını bugün yaptı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) bugün saat 10.45’te ilk toplantıyı yapan parti oldu. Ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) daha sonra da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grup toplantılarını gerçekleştirdi ve liderler konuştu. AKP ve İYİ Parti’nin grup toplantıları ise yarın (6 Ekim 2021) yapılacak.

Grup toplantılarının yanı sıra dört komisyon toplantısı yapıldı ve vergi kanunu, Paris İklim Anlaşması, kadınlara şiddet konuları ele alındı. Genel kurulda ise çalışmalarını geçen yasama yılında tamamlayan Deprem Araştırma Komisyonu’nun raporu tartışılacak.

Basın toplantıları seçmene ulaşmanın yolu

Milletvekilleri de boş durmuyor ve birbiri ardına toplantı düzenliyor. Her yarım saatte bir Meclis Basın Bürosu’nda toplantı düzenleniyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişin ardından parlamentonun tali kalması üzerine milletvekilleri seslerini duyurma aracı olarak toplantıları kullanıyorlar. Sosyal medyanın etkisini de kullanarak toplantıları canlı yayınlıyor, tweet atıyor ve seçmenlerine ulaşmanın yollarını arıyorlar. Bu nedenle toplantı saatleri günler öncesinden ayırtılıyor. Her gün ortalama 12-16 toplantı düzenleniyor.

Koronavirüs önlemleri

Meclis, koronavirüs konusunda da yoğun önlemler almış durumda. Maske, mesafe, temizlik kuralına titizlikle uyuluyor. Dörtlü koltuklarda ikişer kişi oturuyor, hemen her köşede dezenfektan bankoları var. Meclis’e ziyaretçi alınmıyor. Her girenin HES kodu bilgisayara kaydediliyor, kamera ile görüntüler alınıyor. MHP’nin grup toplantısına izleyici alınmazken, HDP ve CHP’nin grup toplantılarında fazla olmasa da izleyici vardı.

MHP-HDP aynı salonda 

MHP ve HDP’nin grup toplantıları “küçük salon” olarak anılan yerde yapılıyor. MHP’nin toplantısı ve Bahçeli’nin konuşması sırasında salona asılan MHP amblem ve bayrakları toplantıdan sonra görevlilerce kaldırılıyor ve aynı yerlere bu kez HDP’nin amblem ve bayrakları asılıyor.

Kebapçının sırrı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuşmasında “Vatandaşların günlük iaşe çabasını istismar edip pireyi deve yapanlara terörün acıklı maliyetini hatırlatmak görevimizdir. Teröre yardım ve yataklık yapan bölücü kebapçılar vardır” demesi, kulislerde ve gazeteciler arasında “kim bu kebapçı” arayışına yol açtı. Bahçeli’nin “kebapçı”dan kastının ne olduğu daha sonra anlaşıldı. Bahçeli’nin HDP’lilerin açlık grevi yaptıkları sırada kebap yedikleri iddialarını kastettiği öğrenildi.

MHP grubunda milliyetçilik vurguları en çok alkışı aldı

Bahçeli, konuşmanın başında Meclis’in kapalı olduğu dönemde neler yapıldığını, çalışmalara verilecek önemi anlattı. Yaklaşık 20 dakika süren bu bölümde Bahçeli’nin konuşması hiç alkışlanmadı, sadece salona girişinde ayakta alkışlarla karşılandı. Tekdüze ve heyecansız giden konuşmada Bahçeli’nin “…iman neferiyiz” sözleri adeta salondaki uykulu havayı dağıttı ve ilk kez konuşma alkışlarla kesildi.

Bahçeli’nin konuşmasının bundan sonrasında ise milliyetçilik vurgusu öne çıkmaya başladı ve konuşması tam 20 kez alkışlandı. Konuşmasını prompterdan yapan Bahçeli, bir yanda Rusya’yı, Suriye’de ve İdlib’de teröre destek vermekle itham ederken, diğer yanda S-400 savunma sistemlerini alırken de kimseye hesap verilmeyeceğini söyledi ve ABD’ye çattı. Bahçeli’nin hem Rusya’ya hem de ABD’ye çatması, “Türkiye’nin şeref ve haysiyetini çiğnetmeyiz” sözleri heyecanla alkışlandı.

Ülkücü heyecan

ABD senatosunda Ülkü Ocakları’nın terör örgütü olup olmadığını araştırmak için komisyon kurulmasına ve Avrupa Birliği ülkelerinde de ülkücü kuruluşların faaliyetlerine yönelik baskılar olduğuna işaret eden Bahçeli, “Ben Ülkü Ocakları’nda yetiştim. Ülkücü oldum, ülkücü yaşadım, vakti geldiğinde can emanetimi de ülkücü olarak teslim edeceğim” deyince salonda heyecan ve alkışlar doruğa ulaştı.

CHP ve İYİ Parti’ye uyarı

Bahçeli, konuşmasında Kürt sorununun çözümü için Meclis’in adres gösterilmesini ve bu konuda CHP ve İYİ Parti’nin tutumunu da eleştirdi. “Meclis ihanetin, bölünmenin çözüm alanı olarak görülemez” diyen Bahçeli, “erken seçim, hemen seçim, derhal seçim” çıkışlarının anlamsız olduğunu, seçimin zamanında yapılacağını ve “Millet İttifakı’nı sandığa gömeceklerini” söyledi.

Anayasanın ilk dört maddesinin değişmezliği

Eski Meclis Başkanı AKP’li İsmail Kahraman’ın anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilemez olmaktan çıkarılması yönündeki açıklamalarına, Kahraman’ın ismini anmadan sert yanıt veren Bahçeli, “Türkiye Cumhuriyeti üniter devlettir, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütündür ve dili Türkçe’dir” dedi.

HDP: “Halk acil değişim istiyor

HDP grup toplantısına çok olmasa da izleyici alındı. Kobani davasında tahliye olan eski Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici de toplantıya katıldı ve katılımı kürsüden duyuruldu. Salondaki kadınların sayısı azımsanmayacak derecedeydi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın konuşması heyecanlıydı ve yer yer alkışlarla kesildi. Konuşmanın ana teması geçen günlerde açıklanan tutum belgesiydi.

Tutum belgesiyle ortaya koydukları tavrı güçlendiren bir söylem içinde olan Sancar, bu belgenin “...güçlü demokrasiye giden yolun haritası” olduğunu vurguladı. Önümüzdeki süreçte HDP’nin hem etkin politika izleyeceğini hem diğer partilerin HDP’yi hesaba katmak zorunda olduğunu ise “HDP bütün denklemleri değiştirecek partidir” sözleriyle ortaya koydu. 

HDP hakkındaki kapatma davası ve diğer davaların, kayyum atamalarının kendilerini yıldıramayacağını, demokrasi ittifakını önemsediklerini ve bunun dışında hiç bir ittifak arayışında olmadıklarını Sancar bir kez daha yineledi. 

Güldüren sözler

Parlamentonun açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasına atıf yapan Sancar, Meclis’in “Kürt sorunun inkârı” ile açıldığını söyledi. Erdoğan’ın “Kürt sorununu tüm boyutlarıyla çözdük” sözlerini hatırlatan Sancar, salonda gülüşmeler olması üzerine, “Gülüyoruz ama bunlar gülünerek geçilmeyecek sözler” dedi ve bu açıklamaları “çarpıtma olarak niteledi.

Ancak tutum belgesinin yarattığı olumlu havanın etkisi Sancar’ın ses tonuna da yansımıştı ve bugün kürsüde daha kendinden emin bir edayla konuştu ve bu hava izleyicilerden de alkış aldı.

CHP’de heyecan hiç olmadığı kadar yüksek

CHP grubunda Abant kampının yarattığı etki ve heyecan gözle görülür haldeydi. Çok olmasa da salonun arka bölümüne izleyici alınmıştı. Milletvekilleri yerlerine oturup Kılıçdaroğlu’nun gelmesini beklemek yerine ayakta birbirleriyle heyecanlı konuşmalar yapıyorlardı. Basın mensuplarının ilgisi de MHP ve HDP’ye göre daha fazlaydı. 

Siyasi ahlak ve temiz siyaset

Kılıçdaroğlu, milletvekilleri ve ziyaretçilerin alkışıyla ayakta karşılandı ve konuşması da sık sık alkışlarla kesildi. İktidara geldiklerinde ilk yapacakları işin siyasi ahlak yasasını çıkarmak olacağını söyleyerek konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu, temiz siyaset vurgusu yaptı ve Pandora Belgeleri’nde ortaya çıkan off-shore hesaplarına para aktarılarak vergi kaçırıldığını, ülkeyi yönetenlerin vergi kaçırmasının kabul edilemez olduğunu anlattı.

İstanbul’da yurt sorununa çözüm

Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmak istenmesini eleştiren ve buna karşı çıkan Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası için 72 katlı bir bina yapıldığını, iktidara geldiklerinde bu binayı öğrencilere yurt olarak tahsis edeceklerini söyledi. 

AKP ve MHP tabanına selam

Konuşmasında esnaf, çiftçi, okul kantini işletmecileri ile görüştüklerini yarın da (6 Ekim) kamyoncularla bir araya geleceklerini anlatan Kılıçdaroğlu, birkaç kez “AKP’li ve MHP’li yurttaşlarıma sesleniyorum” diyerek, hedef kitlesini genişletti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.