Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP-İYİ Parti gruplarından izlenimler: Erdoğan heyecansız toplantıda eski defterleri karıştırdı, Akşener parti grubunu “Bu salonda iktidar havası var” diyerek coşturdu

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yeni yasama yılının ikinci çalışma gününde bu kez İYİ Parti ile Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) grup toplantıları yapıldı. İYİ Parti grup toplantı salonuna dinleyici alınırken, AKP grup toplantı salonunda dinleyici locası tamamen boştu, iki güvenlik görevlisi salonun iki ucuna oturmuştu.

AKP grup toplantısı

Koronavirüs önlemleri nedeniyle AKP grup toplantısına katılan tüm milletvekillerinin bir gün önceden test yaptırdığı öğrenilirken, Erdoğan üçlü koltukta, orta yerde ve tek başına oturdu, yanında kimse yer almadı. Anavatan Partisi’nin iktidar olduğu dönemde Sağlık Bakanı olarak görev yapan Bülent Akarcalı da AKP grup toplantısını eski bakanların yer aldığı locada izledi.

Erdoğan, grup toplantısında muhalefeti ve barınamayan öğrencileri hedef alan videolar izletirken, Akşener eksenine eğitim, sağlık, eşitlik ve istihdamı alan Rüzgârgülü Projesi’nin videosunu izletti.

Kebapçı tartışmasına yeni boyut

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dünkü grup konuşmasında dillendirdiği “kebapçı teröristler” sözleri çeşitli platformlarda dünden bu yana tartışılıyor. Akşener konuşmasında kebapçı tartışmasına farklı bir boyut getirdi ve kürsüye kebapçı İbrahim Çetinkaya’yı çıkardı. Çetinkaya ise kısa konuşmasında “Bizden kabadayı da çıkmaz, terörist de çıkmaz. Bölüşelim, bölünmeyelim. Halil İbrahim sofrasında paylaşalım” dedi ve alkışlandı.

Gazeteciler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçeceği alan yine şeritlerle çevrilmişti ve alanda bulunan herkese N95 maske dağıtıldı, verilen maskelerin takılması istendi. Erdoğan’ı bekleyen gazeteciler iki alanda yoğunlaşmıştı ve bu durum yine gazeteciler arasında bir gruplaşma oluşturmuştu. Erdoğan’ın geçiş yolunun hemen yanındaki şeritlerin arkasında duran gazeteciler “karşılama ekibi”, geliş yolunun karşısındaki şeridin arkasına sıralanmış gazeteciler ise “soru soracak gazeteciler” olarak anılıyor.

Muhalefet hedef tahtasında

Grup toplantısına gelişinde ayakta alkışlanan Erdoğan’ın konuşması zaman zaman alkışlarla kesildi ancak alkışlar genellikle cılızdı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Akşener’i hedefine koyan Erdoğan, 2023 seçimlerinde tekrar iktidarı alacaklarını ve bu seçimlerde yeni bir muhalefet tablosunun ortaya çıkacağını vurguladı. Hep yaptığı gibi Kılıçdaroğlu’na “Bay Kemal” diye, Akşener’e ise “Hanımefendi” diye hitap etti.

12 Eylül tankları

Konuşmasında Kılıçdaroğlu’nu ve CHP’yi anayasanın ilk dört maddesini değiştirmek istemekle itham eden Erdoğan, gruba izlettiği videoların ilkinde 12 Eylül döneminin tank görüntülerini izletirken, Kılıçdaroğlu ile halen cezaevinde tutuklu olan eski Halkların Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tokalaşma görüntülerini, PKK yöneticilerinden Duran Kalkan’ın ve HDP’li bazı yöneticilerin açıklamalarının gösterildiği videoda CHP-HDP-PKK, CHP’nin vesayet altında olduğu görüşü dile getirildi.

28 Şubat tankları

Erdoğan’ın izlettiği ikinci video ise 28 Şubat döneminde koalisyon hükümetinde başbakan olan Necmettin Erbakan’ın görevinden ayrılması sürecini başlatan Ankara-Sincan’da yürütülen tankların görüntüsüyle açıldı. Videoda, başörtüsü sorunu ve dönemin İçişleri Bakanı olan Akşener’in türbana karşı olduğu ifadeleri yer alırken, o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Erdoğan’ın ceza alarak hapse girmesine neden olan “Camiler kışlamız, minareler süngümüz” şiirini okuduğu an da yer aldı, bu bölüm alkışlandı.

Akşener’e HDP’den veto

Erdoğan videonun ardından yaptığı konuşmada ise Akşener’i hedef aldı. Akşener’in “Cumhurbaşkanlığına değil, başbakanlığa talibim” açıklamasına da değinen Erdoğan, Akşener’in HDP’den “veto yediği” için “Cumhurbaşkanlığına adayım” diyemediğini söyledi. Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki yıldan az süre kalan bir süreçte, şu ana kadar sorunsuz bir ittifak yürüten altı partiyi ve çalışmalarını kesintiye uğratacak ve grubu dağıtmaya yönelik bir politikayı sürdüreceğinin işaretlerini verdi. Erdoğan bir kez daha seçim kazanabilmek için yeni hedeflerden çok, eski defterleri karıştırmaya devam edeceğe benziyor.

Barınamayan öğrenciler

Erdoğan’ın izlettiği üçüncü video ise “Barınamayan” öğrenci hareketine ilişkindi. Türkiye’deki yurt binalarının ve odaların gösterildiği videodan sonra sorunun kaynağını “başvuruların üst üste binmesi” olarak açıklayan Erdoğan, “Üniversiteleri terör kılıklılara bırakamayız” dedi.

Rüzgârgülünden iktidar rüzgarı yakalamak

İYİ Parti’nin grup toplantısının yapılacağı salonda kurulan perdelere Rüzgârgülü Projesi’ni anlatan video yansıtıldı ve Akşener gelene kadar bu video gösterildi. Her milletvekilinin önüne de dört renkli rüzgârgülü maketleri konulmuştu. Salonda farklı bir heyecan hâkimdi ve Akşener de kürsüye çıkar çıkmaz bu heyecanı “Bu salonda iktidar havası var” sözleriyle dile getirdi.

Akşener beyaz ceket giymiş ve kırmızı-beyaz puantiyeli fular takmıştı. Akşener’in gelişi, konuşması ve konuşmasını bitirişi sırasında sık sık heyecanlı ve yoğun alkış olması toplantının en belirgin haliydi. İki günde yapılan beş grup toplantısı içinde en fazla heyecan İYİ Parti grubundaydı ve Akşener konuşmasının sonunda da ilk seçimlerde birinci parti olacaklarını söyledi.

Çarşı karıştı

Cumhurbaşkanlığına değil, başbakanlığa aday olduğunu açıklamasının ardından Beşiktaş’ın kullandığı Çarşı sloganına atıfla “Çarşı karıştı” diyen Akşener, sesine alaycı ve müstehzi bir ifade katarak, “Televizyonlarda ‘öyle mi olacak, böyle mi olacak’, ‘Onu mu dedi, bunu mu dedi” tartışmaları başladığını söyledi. Akşener güçlendirilmiş parlamenter sistemde başbakanlığa talip olduğunu yineledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.