Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD Gıda ve İlaç İdaresi, evde uygulanabilecek koronavirüs testinin ülkede yaygınlaştırılabileceğini duyurdu, Facebook koronavirüs aşısı hakkındaki yanlış bilgilerin ancak beşte birini denetleyebiliyor

Evde uygulanabilecek bir koronavirüs testi ABD’de yaygın hale gelmek üzere. Ev tipi koronavirüs testi üreten Avustralya şirketi ABD’ye yolladığı 200 bin kiti geri çağırdı. ABD’de koronavirüs aşısı uygulandığı ilk aylarında bile on binlerce yaşlı ve sakat insanın hayatını kurtardı. Facebook koronavirüs aşısı hakkındaki yanlış bilgilerinin en fazla beşte birini etkili bir şekilde denetleyebiliyor. ABD’nin Southwest Airlines adlı havayolu şirketi de çalışanlarından aralık ayının ilk haftasına kadar tam olarak aşı olmalarını talep etti. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD evde koronavirüs testi uygulamasına geçiyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), seri üretilen bir koronavirüs test kitinin onaylanmasının ardından, evde uygulanabilecek bir koronavirüs testinin ABD’de yaygın hale gelmek üzere olduğunu duyurdu.

Evde kullanılabilecek testler aylardır piyasadaydı. FDA Cihazlar ve Radyolojik Sağlık Merkezi Direktörü Dr. Jeffrey E. Shuren, pazartesi günü (4 Ekim) yaptığı açıklamada, FDA tarafından yetkilendirilen Acon Laboratories’in testi için “Önümüzdeki birkaç hafta içinde ABD’de evde yapılabilecek test kapasitesinin ikiye katlanması bekleniyor” dedi.

Dr. Jeffrey E. Shuren, “Yıl sonuna kadar üretici ayda 100 milyondan fazla test üretmeyi planlıyor. Öte yandan, üretilen test sayısı Şubat 2022’ye kadar ayda 200 milyona çıkacak” diye ekledi.

Bazı test kitleri geri çağrılıyor

Evde kullanılabilen koronavirüs testi üreten Avustralyalı’nın Ellume şirketi, beklenenden daha yüksek bir yanlış pozitif oranıyla ilgili endişeler nedeniyle yaklaşık 200 bin test kitini geri çağırdı. Bu, Ellume’un Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderdiği yaklaşık 3,5 milyon test kitinin yaklaşık yüzde 5,6’sına tekabül ediyor.

Ellume’un CEO’su Dr. Sean Parsons, test kitlerindeki sorunu eylül ortasında tespit eden şirketin, sorunun izini test kitinde kullanılan hammaddelerden birinin kalitesindeki farklılıklardan kaynaklanabileceğini belirtti fakat kamuoyuna daha fazla bilgi vermek istemediğini de sözlerine ekledi.

Bir kısım test kitinin ABD Savunma Bakanlığı’na satıldığını da belirten Dr. Parsons, “Yaşananlar için çok üzgünüm. Hepimiz testlerde doğruluğun peşindeyiz ve bu yanlış pozitiflere sebep olmak hayal kırıklığı yaratıyor. Sorunun gelecekte tekrar ortaya çıkmaması için ‘ekstra kontrol’ tedbirleri uygulayacağız” dedi.

Aşı, binlerce yaşlı ve engellinin hayatını kurtardı

ABD federal hükümetinin 5 Ekim Salı günü yayınlanan raporuna göre, ABD koronavirüs aşı kampanyası ilk aylarında bile on binlerce yaşlı ve engelli insanın hayatını kurtardı.

Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı’nın analizine göre, ABD’de Ocak-Mayıs ayları arasında, 65 yaş üstü veya engelli yaklaşık 265 bin vakanın, 107 bin hastaneye yatışın ve 39 bin ölümün önüne geçildi.

Aşılama ABD’de 2020 Aralık ayının ortalarında başladı ve ilk etapta genellikle yaşlılar ve ciddi tıbbi hastalıkları olan kişilerle sınırlıydı.

“Mevcut kapasitesiyle Facebook, aşı hakkındaki yanlış bilgileri durduramaz”

Eski Facebook çalışanı Frances Haugen, ABD Kongresi’ne 5 Ekim Salı günü verdiği ifadesinde, şirketin sosyal medya platformunda koronavirüs aşısı hakkındaki yanlış bilgilerinin en fazla beşte birini etkili bir şekilde denetleyebildiğini söyledi.

Minnesota Senatörü Amy Klobuchar, Haugen’e Facebook’un koronavirüs yalanlarını ortadan kaldırmak için yeterli kaynak ayırıp ayırmadığını sordu.  Klobuchar ayrıca YouTube’un geçen hafta aşı karşıtı yanlış bilgiler yayan yayınları yasakladığını da hatırlattı.

Bu soruya “Mevcut kapasitesiyle Facebook’un aşı hakkındaki yanlış bilgileri durdurma yeteneğine sahip olduğuna inanmıyorum” karşılığını veren Haugen, şirketin yanlış bilgilerin yalnızca “yüzde 10 ila 20’sini kaldırabileceğini de sözlerine ekledi.

Facebook ise bu iddialara henüz yanıt vermedi.

Havayolu şirketleri çalışanlarının aşılanmasını talep ediyor

ABD’deki Southwest Airlines adlı havayolu şirketinin 4 Ekim Pazartesi günkü açıklamasında, 54 binden fazla şirket çalışanının tamamının aralık ayının ilk haftasına kadar tam olarak aşılanmış olması gerektiği belirtildi.

United Airlines 67 binden fazla ABD merkezli çalışanı için aşı yapılmasını geçen ağustos ayında zorunlu kılmıştı. American Airlines, Alaska Airlines ve JetBlue adlı havayolu şirketleri de uzun zamandır benzer duyurular yapıyor.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.