Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Listeler yarışıyor”: 3 bin 600 hâkim ve savcı adayının beklediği mülakatın sonuçları 114 gündür açıklanmadı

Adli İdari Hâkimlik ve Savcılık Sınavı mülakat sonuçları yaklaşık dört aydır açıklanmadı. 3 bin 600 hâkim ve savcı adayının beklediği mülakat sonuçlarının açıklanması ilk kez bu kadar gecikirken, Medyascope’a konuşan emekli Hâkim Mustafa Karadağ, gecikmeyi günlük siyasi düşüncelerin ve tarikatların yargı üzerinde etkisinin sonucu olarak değerlendirdi.

“AKP ve MHP’nin HSK içindeki üyelerine baskı yapmalarına bağlıyorum”

Adli İdari Hâkimlik ve Savcılık Sınavı mülakat sonuçları yaklaşık dört aydır açıklanmadı. Emekli Hâkim Mustafa Karadağ, yaşanan bu gecikmeyi Medyascope’a değerlendirdi. Karadağ, şöyle konuştu: “Somut anlamda, biz orada olmadığımız için bir şey diyemeyiz ama şimdiye kadar olan deneyimlerimize ya da mutat uygulamalara göre böyle bir gecikmenin ancak iki tane sebebi olabileceğini düşünürüm. Birincisi: güvenlik soruşturması yapılması ve hepimiz biliriz ki bu soruşturmalar objektif kıstaslara dayanmaz. Bu şekilde mülakattan eleme, kazandırmamayı da bir yöntem olarak kullanma söz konusu olabilir. İkincisi: şu anda mesleğe kabulle ilgili sıkıntılar olabilir. MHP’nin, AKP’nin belli kontenjanları ayırdığını son HSK seçiminin partililer arasında bir pazarlık suretiyle yapılması nedeniyle, HSK içindeki üyelerin ya da partilerin kendi temsilcileri olarak seçtiği üyelere baskı yapmaları ve o üyelerin de bu sürece dahil olması nedeniyle bir anlaşmazlık yaşanmasına bağlıyorum.

“Hâkimleri şaibe altına sokan, yargıya güveni azaltan bir durum”

Mülakatları ölçme ve değerlendirme işlemlerinin, dört beş ay sürmesini gerektiren bir iş zorluğu olmadığını söyleyen Karadağ, geçmişte de mülakatlar yapılırken ön mülakat büroları kurulduğunu ve sürecin iki aşamalı gerçekleştiğini hatırlattı. Karadağ  “Yargı bakanı da ne yazık ki iyi değildir. Gelecekte bu sınavla alınanları hakimleri şaibe altına sokan ve yargıya olan güveni de azaltan bir durumdur. Bu tür işlerden kaçınılması gerekir” dedi.

Geçen yılki sonuçlar mülakattan bir ay 20 gün sonra açıklanmıştı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nde (ÖSYM) yer alan bilgilere göre 3 bin aday adli yargı, 300 aday avukatlıktan adli yargı alanı ve 300 aday ise idari yargı hâkimliği olmak üzere toplam 3 bin 600 aday hâkimliği için mülakat sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. Sonuçlar, 2018’de 33 günde, 2019’da iki ay beş günde, 2020’de ise bir ay 20 günde açıklanmıştı. Bu yıl ise sonuçlar neredeyse dört aydır açıklanmadı.

Listeler yarışıyor” ne demek?

Gecikmeye ilişkin sıkça gündeme getirilen bir ifade olan “listeler yarışıyor” un anlamını Mustafa Karadağ’a sorduk:

Yargı içinde sürekli konuşulan ne var? Hakyolcular’ var, Menzilciler’in baskı yaptığı söyleniyor, Pelikan grubunun baskı yaptığı söyleniyor. Adalet Bakanı’na rağmen belki Pelikan grubunun saray vasıtasıyla bu sınava müdahalesi olabilir. Liste yarışması budur, tarikatlar yarışıyor. Eskiden Gülen cemaati vardı. Şimdi de tarikattan ziyade çıkar amaçlı bir Pelikan grubu var. Yargıya çok etkili olduğu biliniyor, her yerde söyleniyor. Onların müdahalesi ile bir türlü listeyi oluşturamıyorlar, dengeyi bulamıyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.