Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SES Ankara Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya: “Türkiye’de yaklaşık 900 hastane olmasına rağmen Sayıştay, 30-40 hastane üzerinden rapor yazıyor, denetlenmeyen yüzlerce hastane var”

Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı 2020 Denetim Raporu, hastanelerdeki usulsüzlükleri ortaya çıkarmasıyla gündeme gelirken, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, raporun içeriğine dikkat çekti. Medyascope’a konuşan Yalçınkaya,”İktidar, Sayıştay raporlarıyla tartışmamızı istediği bölümleri denetim adıyla önümüze sunuyor. Raporlar, 30-40 hastane verisi üzerinden yazılıyor. Denetlenmeyen yüzlerce hastane var. Biz bu hastanelerin de denetlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Daraltılmış denetim yapılıyor”

Raporun Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin denetiminden çok şehir hastaneleri denetimi olduğunu vurgulayan SES Ankara Şube Başkanı Yalçınkaya, “İktidar, bu raporlarla rahatlatacağını ve kamunun muhalefetini engelleyeceğini düşünüyor. Türkiye’de 900’e yakın hastaneden sadece 30-40 hastanenin bulgusu ile Sayıştay raporunun kendini sonuçlandırması, denetimi sonuçlandırması ve denetim görevini yerine getirdiğini ifade etmesi aslında daraltılmış denetim anlamına geliyor” diye konuştu.

“Bizim ulaşamadığımız verilere Sayıştay da ulaşamıyor”

Kamu kurumlarını kısıtlı personel üzerinden ve bürokrasinin baskısından kurtulmadan denetlemenin sağlıklı olmadığını dile getiren Yalçınkaya, “Şehir hastanelerinin dönüşmesinin ekipman düzeyinde eleştiri ile kaldığını, bizim bütçe hakkı kapsamında ulaşamadığımız verilere Sayıştay yetkililerinin de bizim hakkımızı savunma anlamında ulaşamadığını görüyoruz. Çok üzücü bir noktadayız” diye ekledi.

“Elimize bizi avutacak, oyalayacak materyal sunmuş gibiler”

İktidarın ya da muhalefetin Sayıştay raporuna dair ortaya koyduğu tartışmaların Sayıştay’ın seçtiği bulgular üzerinden yürüdüğünü söyleyen Yalçınkaya, kamu kurumlarında “iç denetim” denilen denetim mekanizmalarının, denetim organlarının pasifize edildiğine şu sözlerle dikkat çekti:

Emin olun tam bir boşluk söz konusu. Bunun yanında dış denetim görevini yapması gereken Sayıştay’ın da maalesef içinin boşaltılmasından kaynaklı elimize bizi avutacak, bizi oyalayacak materyal sunmuş gibiler.”

Sağlık Meslek Örgütleri hak ihlallerini sıraladı

Ankara Tabip Odası (ATO), SES Ankara Şubesi ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Sayıştay raporunun bütçe tartışmaları üzerine yazıldığına, sağlık çalışanları ve hastaların hakları üzerinden değerlendirilmediğine dikkat çekmek için açıklama yaptı. SES Ankara Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya raporun tamamına ilişkin bilgilerin ise önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

ATO, SES ve Dev Sağlık-İş tarafından sağlık çalışanları ve hasta hakları açısından tespit edilen hak ihlalleri şöyle sıralandı:

“2020 Sayıştay Raporlarında” şehir hastanelerinde sağlık çalışanlarının sağlığı kapsamında tespit edilen sorunlar:

* Şehir hastanelerinde görüntüleme hizmeti kapsamında getirilen bazı tıbbi cihazların Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) alması gerektiği lisansı almadı,

* Bazı şehir hastanelerinin “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” kapsamında alması gereken belgeler gibi izin, ruhsat, lisans vb. belgelerin alınmadığı tespit edilmiştir.

“2020 Sayıştay Raporlarında” anahtar teslimi götürü bedel üzerinden ihale edilen hastanelerde sağlık çalışanlarının sağlığı kapsamında tespit edilen sorunlar:

* Yapım işlerinde şartname ve projesine uygun olmayan imalatların gerçekleşmesi kapsamında yerinde yapılan denetimlerde “Röntgen odalarında kurşun kaplaması” kapsamında eksiklikler belirtilmiştir. Raporda, “Röntgen odalarının kurşun kaplanması imalatı için idare; kurşun kaplama işlemi yapılmadan önce TAEK’e mahal ve mahalde kullanılacak cihazların özellikleri iletilerek Kurumdan alınan bilgiye göre işlem yapıldığını belirtmiştir. Söz konusu işin projesinde röntgen odalarında öngörülen kurşun kaplama imalatının yerinde daha ince yapıldığı tespit edilmiştir”

* Sayıştay tarafından, yapılan hastanelerde yapım dönemindeki yangın yönetmeliği gibi yönetmelik hükümlere aykırı imalatlar yapıldığı tespit edilmiştir,

* Hastane yapımında 2010 yılında yayımlanan “Türkiye Sağlık Yapılarının Asgari Tasarım Standartları Kılavuzu”na aykırı hareket edildiği tespit edilmiştir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.