Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şeyh Bedreddin’in hayatını anlatan “Hakikat: Şeyh Bedreddin” filminin galası yapıldı – “Lehte ya da aleyhte olunabilir ama bu film Şeyh Bedreddin ile ilgili yapılmış ilk uzun metrajlı film”

8 Ekim’de vizyona girecek olan “Hakikat: Şeyh Bedreddin” filminin galası dün akşam (5 Ekim) İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı. 1400’lü yıllarda yaşayan Şeyh Bedreddin’in hayatını anlatan filmde, Şeyh Bedreddin karakterine sanatçı Suavi, Börklüceli Mustafa’ya oyuncu Bülent Emrah Parlak hayat veriyor. Galaya filmin oyuncu ve yapım ekibiyle birlikte CHP’li ve HDP’li milletvekilleri de katıldı. Filmin oyuncuları, senaryo danışmanları ve yönetmeni, filmi Medyascope’a anlattı. 

Haber: Edanur Tanış
Kamera ve kurgu: Sedat Elbasan

1400’lü yıllarda yaşayan Şeyh Bedreddin’in hayatını ve Anadolu’daki isyanını konu alan “Hakikat: Şeyh Bedreddin” filmi 8 Ekim’de vizyona giriyor. Sanatçı Suavi‘nin Şeyh Bedreddin’i, oyuncu Bülent Emrah Parlak‘ın Börklüce Mustafa’yı, Saygın Soysal‘ın ise Torlak Kemal’i canlandırdığı filmde Ali Barkın, Elif Nur Kerkük, Kerem Fırtına, Orhan Alkaya, Ezgi Esma Kürklü, Bülent Keser, Teoman Gelmez, Sinan Tuzcu, Sabriye Günüç, Serkan Genç, Mehmet Ünal, Emre Canpolat, Ömer Duran, Ersin Umut Güler, Gülsün Odabaş da rol alıyor. Filmin senaristliğini Ali Şahin, yönetmenliğini ise Hakan Alak üstlendi. Çekimleri İzmir, Edirne, İstanbul ve İzmit’te yapılan filmin görüntü yönetmeni Serdar Ünlütürk. Filmin müziklerini ise Levent Güneş hazırladı.

“Hakikat: Şeyh Bedreddin” filminin İstanbul galası dün akşam Harbiye’deki Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı. Galaya, oyuncuların yanı sıra sanat ve siyayset dünyasından pek çok kişi katıldı. Oldukça kalabalık olan galada Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Hüda Kaya ve Züleyha Gülüm, eski Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Kurucu Genel Başkanı Turgut Öker ve Başak Demirtaş katıldı. 

Film gösteriminden önce konuşan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, “Hangi partiden, ideolojiden, inançlardan olursak olalım insanlık için mücadele edenler küresel önderlerden etkilenirler. Hiçbir mücadele kendi toplumunu ve tarihini göz ardı ederek asla başarıya ulaşamaz” derken, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Aydınlık meşalesini o gün yaktılar ve bugün devam ediyor. 20. yüzyılda Nazım Hikmet, Uğur Mumcu, Ape Musa, Çorum’da, Sivas’ta katledilen Aleviler’di Bedreddin. Bugün de sömürünün, baskının olduğu her yerde Bedreddinler yaşıyor” dedi.  

Gösterimden sonra Medyascope’a konuşan filmin yönetmeni Hakan Alak, “Filmin çalışmaları dört, dört buçuk yıldır devam ediyor. Ben üç yıl önce katıldım ekibe. Her film gibi zor oldu. Bu filmin en temel özelliği, bu film parası olan insanların filmi değil. Bu hikaye yıllardır bir hayal, en çok da maddi sebepten yapılamıyordu. Biz imece yöntemiyle bu filmi yaptık, bu sayede hayata geçebildi film” diye konuştu. 

Filmin kolay çekilmediğini ve çoğu insanın yapılabileceğine ihtimal vermediğini dile getiren Alak, “Film yapmanın koşulları dışında bir de salgın belası filmi çekmeyi ayrıca zorlaştırdı. Bu işte çok emek veren ve tutkulu insanlar var. İyi bir film yapmak için yola çıktık, İzmir galasında ve bu akşamki galada gördüğümüze göre galiba bunu başardık” dedi. 

Şeyh Bedreddin’in bu topraklarda yaşamış 600 yıllık bir geçmişin hikayesi olduğunu vurgulayan Suavi ise şunları söyledi: “Bence bu coğrafyayla ve bu ülkeyle ilgilenen herkesin kafasında bir Şeyh Bedreddin kavramı var. Lehte ya da aleyhte olunabilir ama Şeyh Bedreddin ile ilgili yapılmış ilk uzun metraj filmdir bu. Bundan sonra yapılacak olan projeler bu filmin üzerine çıkmak zorundadır. Bu yanıyla, Şeyh Bedreddin projesi rekabetçi bir piyasa yaratması bağlamında da sanata katkı sunmuştur.”  

Filmin kolektif bir çabanın ürünü olduğunu dile getiren Suavi, şöyle devam etti: “Bu film hiçbir grubun özel sponsorluğunda hayata geçirilmedi, hiçbir ideolojik yapı üzerinden beslenmedi, Bu filme sahip çıkılmalı bence. Herkes bir bilet alıp ‘Şeyh Bedreddin: Hakikat’i izlemelidir. Dilerim herkes mutlu olarak ayrıları salonlardan. Herkesin bir Şeyh Bedreddin’i var. Selam olsun Şeyh Bedreddinler’e”

Filmde Torlak Kemal’i canlandıran Saygın Soysal, “Dönemle ilgili, Şeyh Bedreddin ile ilgili okumalarım vardı ama tekrar okuma yapmaya başlayınca bir derya olduğunu fark edip onların yaşayan insanlar olduğu gerçeğinden uzaklaşıp mümkün olduğu kadar onların o dönemki fikirlerini, ortaçağın devrimcileri bu işi nasıl ele almışlar, nasıl bir cesaretle muktedirin karşısında durmuşlar, bunları anlamaya çalıştık” dedi. 

Filmin çekimlerinin geçen sene tamamlandığını söyleyen Elif Nur Kerkük, “Filmi tam anlamıyla ben de bugün izledim ve beğendim, umarım herkes beğenir ve film büyük kitlelere ulaşır” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.