Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Teksas’ta kürtaj yasağının uygulanması mahkeme kararıyla engellendi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) dün (6 Ekim), eski Başkan Barack Obama tarafından atanan Yargıç Robert Pitman’ın verdiği kararla Teksas ealetinde kürtaj yasağının uygulanması geçici olarak engellendi. 1 Eylül’de yürürlüğe giren kürtaj yasası, hamileliğin altıncı haftasından sonra kürtaj yaptırmayı yasaklamış ve vatandaşlara, yasağı delenleri şikayet etme hakkı tanımıştı.

Senato Bill 8” olarak bilinen ve kürtajı yasaklayan yasanın uygulanması dün (6 Ekim), Yargıç Robert Pitman’ın verdiği kararla geçici olarak engellendi. 

Karar, Adalet Bakanlığı’nın açtığı dava sonucunda alındı. Bakanlık, 9 Eylül’de Teksas eyaletine dava açarak yasanın askıya alınmasını istemiş, 1 Ekim’de yapılan duruşmada ise söz konusu yasağın, Yüksek Mahkeme’nin 1973’te ülke çapında kürtajı yasallaştıran “Roe v. Wade” kararına aykırı olduğunu ve kadınların anayasal haklarını kullanmalarını engellediğini belirtmişti.

Yargıç Pitman kararında, yasanın yürürlüğe girdiği andan itibaren kadınların anayasa tarafından korunan haklarını kullanmalarını engellediğini belirterek, “Mahkeme, bu kadar önemli bir haktan mahrumiyete bir gün daha izin vermeyecek” dedi. 

Beyaz Saray: “Mücadele yeni başladı”

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki dün geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Bu geceki karar, Teksas eyaletinde kadınların anayasal haklarını geri kazanmaya yönelik önemli bir adımdır. Mücadele hem Teksas’ta hem de bu ülkedeki kadın haklarının şu anda saldırı altında olduğu birçok eyalette daha yeni başladı” dedi.

Cumhuriyetçi Teksas Valisi Greg Abbott ise eyaletin kürtaj yasasının yasal olduğunu savunarak, “En değerli özgürlük hayatın kendisidir” diye konuştu.

Yasa askıya alınsa da Teksas’taki kürtaj hizmetleri hemen devam etmeyebilir çünkü doktorlar kalıcı bir yasal karar olmadığı için haklarında dava açılmasından endişe ediyor. Yasa ile ilgili davalar devam edecek. 

“Politikacılar, eyalet dışına seyahat edemeyenler için kürtaja erişimi imkansız hale getirdi”

Bir jinekolog yasakla ilgili The Guardian’a konuştu ve yasa çıktığından beri yaşadığı zorlukları şöyle anlattı: “Ben Teksas’ta bir kürtaj sağlayıcısıyım. Eyaletin yeni kürtaj karşıtı yasası Senato Yasa Tasarısı 8 (SB8) olarak bilinir. Üç hafta önce yürürlüğe girdiğinden beri işim doktorluktan distopik seyahat acenteliğine dönüştü ve çoğu hastam için muhtemelen bu yolculuklar imkansız. SB8 sadece bir engel değil, kürtajın neredeyse tamamen yasaklanması. Politikacılar, eyalet dışına yüzlerce kilometre seyahat etmeyi göze alamayan insanlar için kürtaja erişimi imkansız hale getirdi. Kürtaj yaptıramayanların çoğu, sonuç olarak daha da yoksulluğa itilecek.”

“Zengin Teksaslılar kürtaj yaptırmanın yolunu bulur ancak düşük gelirliler bu haktan mahrum kaldı” 

Birçok hastasının kürtaj yaptırmak için eyalet dışına seyahat edemeyeceğini belirten doktor, “Zengin Teksaslılar her zaman olduğu gibi güvenli kürtaj bakımı almanın yollarını bulacaktır. Ancak baktığım, çoğunlukla düşük gelirli ve siyah vatandaşlar, tıbbi bakım almak için çok büyük seyahat masraflarını karşılayamazlar. Genellikle ücretsiz olarak işten birden fazla gün izin alamazlar. Ek çocuk bakımını veya yaşlı bakımını karşılayamazlar. Benzin parasını ya da otobüs ücretini karşılayamıyorlar. Bir gece uyumak için güvenli bir yer bulamıyorlar” dedi.

“Yedi haftalık hamile kadına kürtaj için tek seçeneğinin New Mexico’ya sekiz saatlik bir yolculuk olduğunu söyledim”

Bir hastasının kürtaj olmak istediğini ancak eyalet dışına çıkamadığını belirten doktor, hastalarına sağlık hizmeti verirken karşılaştığı zorlukları şöyle anlattı: “Geçen hafta, yedi haftalık hamile genç bir kadına kürtaj için tek seçeneğinin New Mexico’ya sekiz saatlik bir yolculuk olduğunu söylemek zorunda kaldım. Gizliliği korumak için hasta bilgilerini değiştirdim. Arabası yok ve birlikte yaşadığı babasının kürtaj yaptırdığını öğrenirse muhtemelen kendisine şiddet uygulayacağını açıklarken ağladı. Bir aydan biraz daha uzun bir süre önce, onu istismarcı bir babadan koruyacak şekilde özerkliğini ve mahremiyetini koruyan tıbbi bir müdahale sağlayabilirdim. Şimdi beni hayal edin: Onun zor durumuna tanık olmak, yardım edemeyecek durumda olmak ve ona sınırlı seçeneklerinden bahsetmek zorunda kalmak.” 

“Tecavüz mağdurları hamileliklerini devam ettirmek zorunda kalıyor”

Tecavüz mağdurlarının da hamileliklerini devam ettirmek zorunda kaldığını belirten jinekolog, sözlerini şöyle sürdürdü: “SB8’in yürürlüğe girmesinden önceki son günlerde, hamileliği tecavüz sonucu olan bir hasta için kürtaj sağladım. Hamileliğini güvenli ve özel bir şekilde sonlandırmasına yardım edebildim. Bugün onun gibi bir hasta beni görmeye gelseydi, Teksas’ta kürtaj yaptırmak onun için yasal bir seçenek olmazdı ve Teksas dışında bakım almanın muazzam maliyeti nedeniyle, büyük olasılıkla bu hamileliği devam ettirmek zorunda kalacaktı.”

Ne olmuştu?

Teksas eyaletinde 1 Eylül’de yürürlüğe giren yasayla hamileliğin altıncı haftasından sonra kürtaj yaptırmak yasaklanmıştı. Yasa, vatandaşlara yasağa uymayan kişilere dava açma hakkı vererek davayı kazananlara 10 bin dolar ödül verilmesini öngörüyordu.

Cinsel istismar ve tecavüz sonucu hamilelik de yasada özel durum sayılmamış, bu şartlar altında hamile kalan kadınların da altıncı haftadan sonra kürtaj yaptırmaları yasaklanmıştı. Altıncı haftadan sonra kürtaja sadece hamile kadının ölüm tehlikesi durumunda izin verileceği belirtilmişti.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.