Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fotoğrafları nedeniyle bir yıl üç ay hapis cezası verilen Mehmet Özer ile söyleşi: “Benim fotoğrafla kurduğum ilişki ötekilerin dili olduğu için rahatsız olmuşlar, bu cezayı itirazım olduğu için verdiler”

Fotoğraf sanatçısı ve şair Mehmet Özer’e, 78’liler Federasyonu’nun açtığı 12 Eylül Utanç Müzesi’ne dair fotoğrafları ile çeşitli eylem ve anmalarda çektiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaştığı için “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla bir yıl üç ay hapis cezası verildi. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçen cuma (8 Ekim) yapılan karar duruşmasında Özer’e verilen hapis cezası ertelendi. Özer, hem aldığı hapis cezasını hem de işini yaparken yaşadığı zorlukları Medyascope’a anlattı. Kendisine verilen cezanın aynı zamanda başkalarına da tehdit anlamına geldiğini belirten Özer, “Benim fotoğrafla kurduğum ilişki ötekilerin dili olduğu için rahatsız olmuşlar, bu cezayı itirazım olduğu için verdiler” dedi.

“Başkası için suç olmayan benim için suç”

Pek çok gazeteci ve fotoğrafçının sokaklar ve meydanlarda fotoğraf çektiğini ancak kendisinin cezalandırıldığını belirten Mehmet Özer, “Bana yönelen bir kasıt var. Başkası için suç olmayan benim için suç kabul ediliyor” dedi.

“Benim fotoğrafla kurduğum ilişki ötekilerin dili olduğu için rahatsız olmuşlar”

Meslek hayatı boyunca ötekileştirilen ve yalnızlaştırılan insanların seslerini duyurmaya çalıştığını ve bunun da iktidar sahiplerinde rahatsızlık yaratığını vurgulayan Özer, “Ben tarafım. Ben yoksulların, kadınların, ötekileştirilenlerin safındayım. İtirazımı da taraf olduğum yerden yapıyorum. Benim fotoğrafla kurduğum ilişki ötekilerin dili olduğu için rahatsız olmuşlar” diye konuştu.  

“Bu cezayı itirazım olduğu için verdiler”

Hapis cezasına şaşırmadığını belirten Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devletin şiddetine yeni tanık değilim ama hukuk dediğinizde belli bir mantık ilişkisi arıyorsunuz. Türkiye’nin gayri resmi tarihi var. Türkiye’deki yoksullar kendi tarihler yazıyor, bu açıdan baktığımızda fazlasıyla suçluyuz demektir. Aldığımız cezayı beklemiyorduk ama bunun bir tavır olduğunu düşündüğümüzde normal olduğunu görüyoruz. Bu cezayı itirazım olduğu için verdiler.”

“İktidar herkesi terör örgütü ile ilişkilendirip izole etmek istiyor”

Kendisine verilen cezanın başkaları için de tehdit anlamı taşıdığını vurgulayan Özer’e göre siyasi iktidar, gücünü kutuplaşmadan alıyor. Bu cezanın da bir ötekileştirme yöntemi olduğunu savunan Özer, “İktidar herkesi terör örgütü ile ilişkilendirip izole etmek istiyor. Bana verilen ceza aslında başkalarına da tehdit anlamına geliyor. Bu da ötekileştirmenin bir yöntemi. Bana yalan söylediğimi ifade edebilen kimse yok” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.