Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, banka yönetimindeki değişikliği değerlendirdi: “Biat etmeyenler değiştirildi”

Merkez Bankası’nın başkanlarının sık değiştirilmesi ve faizlerde bir puanlık düşüşün ardından doların, TL karşısında değer kazanması üzerine Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun da değiştirileceği söylentileri yayılmıştı. Dün (13 Ekim 2021) akşam saatlerinde Kavcıoğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü.

Görüşmenin sonucunu ise kamuoyu, gece yarısı Resmi Gazete’den öğrendi. Başkan yerinde kalmış ama iki başkan yardımcısı ile Para Piyasaları Kurulu’nun bir üyesi görevden alınmıştı. Üç görevden almaya karşılık ise iki atama yapıldı. Piyasalar bu değişiklikle güne başlarken dolar yükselişini sürdürdü ve rekor tazeledi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, banka yönetimindeki bu değişikliğin ne anlama geldiğini “Biat etmeyenler değiştirildi” sözleriyle açıkladı.

Medyascope’un “Değişikliğin nedeni faiz ve enflasyon konusunda bir politika değişikliği mi?” sorusuna ise Yılmaz şu yanıtı verdi:

“Politika değişikliği zaten yapıldı. Teoriler çerçevesinde hükümet faizlerin düşürülmesini ve büyümeyi önceliyor. Şimdi bir şey daha uydurdular: ‘Faiz enflasyonun sebebidir’in yanına bir de ‘enflasyonun sebebi cari açıktır’ diye. Dolayısıyla da sanki cari açığı hedefleyeceklermiş gibi bir politika ortaya koydular. Dolayısıyla hükümet şimdi büyümeyi hedefliyor ve büyüme için de düşük faizin gerekli olduğuna inanıyor. O nedenle de bu sonucu alacak bir heyet istiyor.” 

Yılmaz, “Burada büyüme varmış gibi gösterip, seçime giderken bunu bir koz olarak kullanmak mı hedefleniyor?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Siyasetçi her zaman bunu kullanır. Dolayısıyla ‘istihdamı artırırsam daha fazla oy toplarım’ diyor, bu da siyasetçi için meşru bir şey. İstihdamı artırabilmenin yolu da, büyümeden geçiyor. Büyümeyi hızlandırmak da kredi genişlemesinden geçiyor. ‘Krediler ucuz olursa büyüme olur. Yatırım artar’ diyor ve böyle bir yaklaşımları var. Bu yaklaşım çerçevesinde bunu yapabilecek bir yapı kuruyorlar. Şu anki heyeti görevden almaların arkasında yatan bu olsa gerek. Dolayısıyla şu anda görevden alınanlar anladığımız kadarıyla uygulanan politikalara itiraz etmişler, yanlış demişler. Herhalde gelenler itiraz etmeyecekler ve oybirliğiyle karar çıkarmak istiyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.