Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Heykeltıraş Hülya Duru’nun ilk kişisel sergisi sanatseverlerle buluştu: “Bu sergi, toplumda kadının sıkıştırıldığı alanlara itirazı simgeliyor”

Heykeltıraş Hülya Duru’nun kadın teması üzerine kurulu ilk kişisel sergisi İstanbul-Kadıköy’de sanatseverlerle buluştu. Dün (14 Ekim) açılan sergi 26 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek. Duru’nun malzeme olarak sadece bronz kullandığı sergide 10 adet kadın heykeli yer alıyor. Hülya Duru, üretim sürecini ve ilk kişisel sergisini Medyascope’a anlattı. 

Heykeltıraş Hülya Duru’nun ilk kişisel heykel sergisi İstanbul-Kadıköy’deki Bahariye Sanat Galerisi’nde izleyicilerle buluştu. Sergide Hülya Duru’nun yaklaşık üç yıldır üzerinde çalıştığı ve bakırdan yaptığı 10 kadın heykeli yer alıyor. Sergiyi gezerken heykeller ile ilgili göze çarpan ilk şeylerden biri kadınların bazılarının ağızlarının ve gözlerinin olması. Bazı kadınların ise ağızları küçük ve belirsiz. Her heykelin kendi hikayesi ve anlattıkları var. Duru, hikayelerinin önüne geçmemek ve izleyicilerin yorumlarını sınırlamamak için heykellere isim vermemiş. 

Ziyaretçilerin koronavirüs önlemleri kapsamında ağırlandığı salonda aynı anda belli sayıda izleyici maske takarak sergiyi gezebiliyor. Sergi, 26 Ekim’e kadar pazar ve pazartesi günleri hariç 11.30 ve 19.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık. 

Serginin kadın teması üzerine kurulu olduğunu anlatan Hülya Duru, “Bu sergi, toplumda kadının sıkıştırıldığı alanlara, susturulmaya çalışılmasına itirazı simgeliyor” dedi. 

Kadının varoluşunda cinsiyetinden yola çıkarak değil sadece insan olarak kendini göstermesi, bu şekilde varolmasından yana olduğunu dile getiren Duru, “Ama ne yazık ki kendi seçimimiz olmadan ki bu bir sürü konuda böyle, doğduğumuz andan itibaren doğal halimiz üzerinden çok fazla yargılamalara, sınırlamalara maruz kalıyoruz. Buradaki heykeller bunlara itiraz eden heykeller” diye devam etti.  

Bu heykel serisi üstünde çalışmaya başladığında ilk çıkış noktasının çocuklarını devlet eliyle kaybetmiş annelerin heykellerini yapmak  olduğunu anlatan Hülya Duru, Türkiye’de bu sergiyi açamayacağını nasıl anladığını şu cümlelerle anlattı: “Hiçbir galeri benim o işi yapmama yanaşmadı. Çünkü toplumsal konjonktür ya da kendi endişeleri üzerinden. Diyecek bir şeyim kalmıyor. Hak veriyorum onlar adına. Ama sanat böyle bir şey değil. Ben, bahsettiğim bu temayla ilgili çalışmaya devam ediyorum ve belki de bu sergiyi yurtdışında açabileceğim” dedi.  

Duru, sanatı ise şöyle tanımladı: “Sanat tam da aksi gibi çığlık çığlığa bağırmamız gereken zamanlarda bu çığlığı kendi elimizle susturmamaktır diye düşünüyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.