Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

9. Engelsiz Filmler Festivali çevrimiçi ve yüz yüze düzenlendi – Festival Yönetmeni Ezgi Yalınalp: “Diğer festivallerden temel farkı, güncel sinemayı seyircilerle erişilebilir olarak buluşturması”

Puruli Kültür Sanat tarafından düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali’nin dokuzuncusu, 11-17 Ekim günleri arasında hem Ankara’da yüz yüze hem de çevrimiçi olarak sinemaseverlerle buluştu. Festivalde izleyicilere tüm filmler için sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı seçenekleri sunuldu. Festival Yönetmeni Ezgi Yalınalp, festivale ilişkin detayları Medyascope’a anlattı.  

9. Engelsiz Filmler Festivali, 11-17 Ekim günleri arasında çevrimiçi ve yüz yüze olarak sinemaseverlerle buluştu. Filmler, sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı seçenekleriyle ücretsiz olarak sunuldu. Engelsiz Filmler Festivali’nin bu yılki programında Ulusal Uzun Film Yarışması, Kısa Film Yarışması, Çocuklar İçin, Oditoryum, Kaleydoskop ve Absürt seçkileriyle toplam 38 film gösterildi. 

Bu yıl festival programının seçkisini değiştirdiklerini anlatan Festival Yönetmeni Ezgi Yalınalp, “Bunu yapmamızın temel bir sebebi vardı, bu festivalin engelliler için yapıldığına dair algıyı kırmak. Bu festival engellilere yönelik yapılan bir festival değil, sosyal sorumluluk projesi de değil, bu bir film festivali” dedi. 

Engelsiz Filmler Festivali’nin diğer festivallerden temel farkının güncel sinemayı seyircilerle erişilebilir olarak buluşturması olduğunu dile getiren Yalınalp, şöyle devam etti: “Göremeyen ve duyamayan seyircilerimiz için biz güncel sinemayı erişilebilir kılmak istiyoruz. Filmlere altyazı ve sesli betimleme ekliyoruz. Ayrıca mekanları da erişilebilir mekanlardan seçiyoruz. Şunu da belirtmek gerek, erişilebilirlik ‘Yaptım, bitti’ denebilecek bir şey değil. Biz her an, her yıl bunu geliştirmeye çalışıyoruz. Bütün bileşenlerin erişilebilir olması gerekiyor. Mesela internet sitesi, festival kataloğu gibi bir sürü bileşen var.”  

Festivalin “Engeli olan ve olmayan insanlar bir arada film izleyebilir mi?” sorusundan ortaya çıktığını anlatan Yalınalp, “Teknik olarak bunun olabilirliğini gördükten sonra festivalin ilkini 2013 yılında gerçekleştirdik. Kültür-sanata erişim Türkiye’de çok güncel bir mesele değil, daha yeni yeni konuşmaya başladığımız bir mesele” dedi.

Festival kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen Kısa Film Yarışması’na 20 farklı ülkeden 66 kısa film başvurdu, sekiz ülkeden 13 kısa film finale kaldı. Kısa Film Yarışması kapsamında Seyirci Özel ÖdülüDeniz Telek’in yönettiği “Anuş” filmi, En İyi Senaryo Ödülü’nü “İklim Değişimi” filmiyle Yasemin Demirci, En İyi Film Ödülü’nü “Anne” filmi, En İyi Yönetmen Ödülü’nü de “Anne” filmi ile Aslak Danbolt kazandı.  

Ulusal Uzun Film Yarışması’nın Seyirci Özel Ödülü’ne Azra Deniz Okyay’ın yönettiği “Hayaletler” filmi, En İyi Senaryo Ödülü’ne “Kumbara” filmi senaristleri Ferit Karol ve Serkan Fakılı, En İyi Yönetmen Ödülü’ne “Cemil Şov” filmi ile Barış Sarhan layık görüldü. “Cemil Şov”, aynı zamanda En İyi Film Ödülü’nü de kazandı.

Festival kapsamında “Büyük İstanbul Depresyonu” filminin yönetmeni Zeynep Silan Süren, “İklim Değişimi” filminin yönetmeni Yasemin Demirci, “Peşimdeki Polis” filminin yönetmeni Kayahan Kaya, “Susam” filminin yönetmeni Sami Morhayim ve “Toz Olmak” filminin yönetmeni Hüseyin Aydın Gürsoy ile söyleşiler gerçekleştirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.