Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti – Kılıçdaroğlu: “Aralık ayında altı partinin de uzlaştığı temel ilkeler ortaya çıkmış olur”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu CHP Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan iki lider, güçlendirilmiş parlamenter sistem üzerinde yürütülen çalışmaları ele aldıklarını, teknik heyetler arasında yapılan görüşmelerin süreceğini ve yıl sonundan önce kamuoyuna bir açıklamada bulunulacağını söyledi.

Meral Akşener: “Ziyaret ettiğimiz partilerin genel başkanlarının, parlamenter sisteme dair ana hatlarıyla itirazı yok”

İYİ Parti lideri Meral Akşener, görüşmenin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları hakkında olduğunu belirtirken, “İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme dair bir çalışma yapmıştık. Bu çalışmayı partimiz adına, diğer siyasi partilere takdim etmek üzere bir ziyaret sistemi oluşturduk. Ziyaret ettiğimiz partilerin genel başkanlarının, parlamenter sisteme dair ana hatlarıyla hiçbirinin itirazı yok” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Kılıçdaroğlu: “Aralık ayında altı partinin de uzlaştığı temel ilkeler ortaya çıkmış olur”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise parlamenter sistem çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, altı muhalefet partisinin haftada bir kez Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir araya gelerek yürüttüğü güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları hakkında “Aralık ayında altı partinin de uzlaştığı temel ilkeler ortaya çıkmış olur… Her alanda ciddi sorunlar var. Bu sorunlardan Türkiye’nin arınması lazım, Türkiye’nin kendisine yeni bir yol haritası çizmesi lazım” diye konuştu.

“Dışişleri Bakanlığı’na böyle bir talepte bulunulmasını doğru bulmayız”

İki genel başkan, 10 ülkenin büyükelçiliklerinin, iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını talep ettikleri çağrıyı da değerlendirdi. Konuya ilişkin Akşener, bir soru üzerine şu değerlendirmede bulundu: “Osman Kavala sizin tanımınıza göre Soros’çu, peki Soros ile masaya kim oturdu? Ben ya da Kılıçdaroğlu değil. Dışişleri Bakanlığı’na böyle bir talepte bulunulmasını doğru bulmayız. Ama böyle taleplerin Türkiye’ye yapılır olmasına yol açmayı da doğru bulmayız. Rahip Brunson’ı hatırlatan eylem ve söylemlerden Türkiye’nin uzak durmasının, Türkiye’nin itibarının öne koyulmasını talep ederiz.”

Aynı soruya Kılıçdaroğlu ise “Bir ülkenin itibarı imza attığı sözleşmenin arkasında durmakla olur. Sözleşmelerin arkasında durmuyorsanız itibar kaybeden Türkiye’nin yöneticileri olur. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasını isteriz. Türkiye’ye dışarıdan yapılacak müdahaleleri ise doğru bulmayız” karşlığını verdi.  

Akşener: “Tezkereye ‘Evet’ oyu vereceğiz”

Türk askerinin Irak ve Suriye’deki görev süresini iki yıl daha uzatacak tezkerenin TBMM Başkanlığı’na ulaştırılmasını da değerlendiren Akşener, tezkereyi destekleyeceklerini, “Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen bütün tezkerelerle ilgili önceden bir ekip kurarız. Arkadaşlarımız tartışır, ortaya bir rapor çıkarır, sonra da milletvekili arkadaşlarımızla bu paylaşılır. Bu çalışmayı yaptırdık ve eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla ‘Evet’ oyu vereceğimizi buradan ifade ediyorum”  sözleriyle açıkladı. Kılıçdaroğlu ise ön görüşmelerin yapıldığını ve partinin Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) ayrıntılı şekilde görüştükten sonra kararlarının belli olacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu: “İmamoğlu giderken benden izin aldı”

Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, kendisine cumhurbaşkanı olmak istediğine dair bir talep iletmediğini de belirtirken, İmamoğlu’nun yaptığı il ve ilçe ziyaretleri için ”Giderken benden izin aldı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.