Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’da Devlet Konseyi’ne ilk kez 100’e yakın kadın yargıç atandı

Mısır’da ülkenin ana yargı organlarından biri konumundaki Devlet Konseyi’ne ilk kez 98 kadın yargıç olarak atandı. Atamalar, Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin 8 Mart’ta adalet bakanını ülkedeki kadınlardan destek almaya çağırmasının ardından yapıldı. 

Mısır, ülkenin ana yargı organlarından biri konumundaki Devlet Konseyi’ne 98 kadın yargıç atadı. Yargıçlar, 19 Ekim’de başkent Kahire’de konseyin başyargıcı Muhammed Hüsam el-Din’in önünde yemin etti.

98 kadın yargıcın ataması, Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin 8 Mart’ta adalet bakanını ülkedeki kadınlardan destek almaya çağırmasının ardından yapıldı. 

Hüsam el-Din, yeni yargıçları memnuniyetle karşılayarak, “Danıştay’a önemli bir katkı sağlıyorlar” dedi. Kadınlar ise sonunda hayallerine ulaştıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.

Yeni yemin eden yargıçlardan Radwa Helmy, “Bu unutulmaz bir gün. Mısır ve Arap dünyasındaki en önemli yargı kurumlarından birinde kadın olmak bir rüyaydı” dedi.

Sisi, 8 Mart’ta adalet bakanını devletteki kadınlardan “destek” almaya çağırmıştı

Sisi’nin 8 Mart’ta adalet bakanını, devletteki kadınlardan “destek” almaya çağırması üzerine Devlet Konseyi, İdari Savcılık ve Devlet Dava Kurumu’nda halihazırda idari savcı ve devlet avukatı olarak görevli bazı kadınların mahkemelerde görevlendirmek üzere değerlendireceğini duyurmuştu. 

Kadınların atanmasını sağlayan bu “düzensiz” yol göz önüne alındığında, atamaların Mısır’da kadınlara yönelik uzun yıllara dayanan kurumsal ayrımcılığı kırmak konusunda büyük bir adım olup olmadığı konusu tartışmalı bir hale geliyor. Ülkede birkaç yılda sadece bir avuç kadın kürsüye çıkabildi. 

Mısır’ın en eski üniversitelerinden birinden 2013 yılında sınıfının birincisi olarak mezun olan 30 yaşındaki Omnia Gadalla, Devlet Konseyi’nde yargıç olmaya çalıştığında kendisine kadınların işe alınmayacağının söylendiğini belirtti.  

Gadalla geri çevrilmesinin ardından devlete dava açtı ve Arap dünyasının en büyük ülkesindeki kadınların yargı sisteminde hâlâ yeterince temsil edilmediği konusunda farkındalık yaratmak için bir Facebook sayfası kurdu. Yasal mücadelesi devam eden Gadalla’nın davalarından birkaçı mahkemenin “takdir yetkisi” temelinde reddedildi. Fakat Gadalla her seferinde yeni davalar açıyor.

Mısır’da ülke genelinde sadece 150 kadın yargıç görev yapıyor

Mısır’da her yıl yüzlerce kadın hukuk diploması alıyor ancak şu anda ülke genelinde sadece yaklaşık 150 kadın yargıç görev yapıyor. 

Devlet Konseyi Başkanı Muhammed Hüsam el-Din, “Danıştay olarak görevimiz, kadınların anayasa ve kanundaki haklarını korumaktır” dedi. Ancak pek çok kişi, kadınların mahkemelerde evlilik, boşanma ve miras konuları ile taciz, aile içi istismar ve cinsel şiddet suçları da dahil olmak üzere günlük yaşamlarıyla ilgili davalara nadiren katıldıklarını söylüyor.

Muhammed Hüsam el-Din, Mısır mahkemelerindeki erkek hakimiyetine karşı mücadele veren Omnia Gadalla’nın açtığı davaları reddeden mahkeme kararlarında adı geçen başyargıçtı.

Kaynak: BBC, Washington Post, New York Times

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.